Kandidijaza kod žena: Česti simptomi i preventivne mere


Zdravlje Zdravlje




Kandidijaza, poznata i kao vaginalna kandida ili vaginalna gljivična infekcija, čest je problem kod mnogih žena. Ova infekcija uzrokovana gljivicom Candida albicans može biti izuzetno neprijatna, ali uz pravilno razumevanje simptoma i primenom preventivnih mera, moguće ju je kontrolisati i sprečiti. U ovom tekstu, istražujemo česte simptome kandidijaze kod žena i kako se možete zaštititi od ove infekcije.


Česti simptomi kandidijaze kod žena



Svrab i peckanje: Jedan od najčešćih simptoma kandidijaze je intenzivan svrab i peckanje u vaginalnom području. Ovaj svrab može biti vrlo neprijatan i ometati svakodnevne aktivnosti.

Ispuštanje beličaste, siraste supstance: Vaginalna kandidijaza često prati pojačano ispuštanje koje podseća na beli sir. Ovo ispuštanje obično nema jak miris.

Crvenilo i iritacija: Vaginalna infekcija kandidom može uzrokovati crvenilo i iritaciju oko vaginalnog otvora.

Bol pri mokrenju ili seksualnim odnosima: Kod nekih žena, infekcija kandidom može izazvati bol prilikom mokrenja ili tokom seksualnih odnosa.


Preventivne mere protiv kandidijaze



Održavanje higijene: Redovno perite genitalno područje samo vodom i izbegavajte upotrebu mirisnih sapuna ili gelova koji mogu narušiti vaginalnu ravnotežu.

Nosite pamučno donje rublje: Pamučno rublje doprinosi boljoj ventilaciji i smanjuje vlagu u vaginalnom području, što može smanjiti rizik od infekcije.

Izbegavajte usku odeću: Nosite odeću koja nije preuska kako biste omogućili koži da diše.

Smanjite unos šećera: Visok unos šećera može podstaknuti rast gljivica, pa je važno smanjiti konzumaciju rafinisanog šećera i jedite uravnoteženu ishranu.

Izbegavajte prekomernu upotrebu antibiotika: Upotreba antibiotika može narušiti ravnotežu vaginalne flore, pa koristite ih samo prema uputstvima lekara.

Koristite probiotike: Dodaci ishrani koji sadrže korisne bakterije mogu pomoći u održavanju zdrave vaginalne flore.

Izbegavajte stres: Stres može oslabiti imunološki sistem i povećati rizik od infekcije kandidom, pa pokušajte da se nosite sa stresom uz pomoć tehnika opuštanja kao što su joga ili meditacija.

Konsultujte lekara: Ako primetite simptome kandidijaze, obratite se svom ginekologu ili lekaru. Pravilna dijagnoza i lečenje su ključni za brzo rešavanje problema.

Kandidijaza kod žena može biti neprijatna, ali uz pravilno razumevanje simptoma i primenu preventivnih mera, možete smanjiti rizik od infekcije. Održavanje zdrave vaginalne flore i pažljiva higijena igraju ključnu ulogu u sprečavanju kandidijaze.


Šta kada se pojavi kandida na jeziku


Kada se pojavi kandida na jeziku, to se obično naziva oralna kandidijaza ili oralna gljivična infekcija. Ova infekcija može biti neugodna i neprijatna, ali se može uspešno lečiti. Evo nekoliko koraka koje možete preduzeti ako primetite simptome oralne kandidijaze:

Konsultujte lekara: Ako sumnjate da imate oralnu kandidijazu, prvi korak je da se konsultujete sa svojim lekarom ili stomatologom. Oni će moći da potvrde dijagnozu i preporuče odgovarajući tretman.

Antimikotički lekovi: Lekar će obično prepisati antimikotičke lekove koji se koriste za lečenje oralne kandidijaze. Ovi lekovi obično dolaze u obliku tableta, rastvora ili gelova koje treba primeniti direktno na zahvaćena područja jezika i usne šupljine.

Pravilna higijena usne šupljine: Održavanje čiste usne šupljine je važno. Redovno četkanje zuba, korišćenje zubnog konca i ispiranje usta antibakterijskim sredstvima može pomoći u sprečavanju širenja infekcije.

Izbegavajte iritirajuće namirnice: Oštri i začinjeni specijaliteti, alkohol, gazirani napici i vrlo topla hrana mogu pogoršati simptome. Pokušajte izbegavati ove namirnice dok traje infekcija.

Pazite na ishranu: Uravnotežena ishrana može pomoći u jačanju imunološkog sistema i ubrzati proces ozdravljenja. Povećajte unos voća, povrća i probiotičkih namirnica.

Izbegavajte pušenje i alkohol: Pušenje i konzumacija alkohola mogu pogoršati simptome oralne kandidijaze i otežati lečenje. Pokušajte smanjiti ili potpuno izbegavati ove štetne navike.

Izbegavajte stres: Stres može oslabiti imunološki sistem i pogoršati infekciju. Pokušajte se nositi sa stresom uz pomoć tehnika opuštanja kao što su joga ili meditacija.

Koristite propisanu terapiju: Veoma je važno da sledite uputstva lekara i završite propisanu terapiju čak i ako simptomi nestanu pre nego što završite lečenje. To će pomoći u sprečavanju povratka infekcije.

Konsultujte se sa stručnjakom: Ako imate česte ili ponavljajuće epizode oralne kandidijaze, možda biste trebali razgovarati sa stručnjakom za infekcije, kao što je infektolog ili imunolog, kako biste identifikovali moguće osnovne probleme sa imunološkim sistemom.

Važno je brzo reagovati na simptome oralne kandidijaze kako biste sprečili da se infekcija pogorša ili širi. Pravilna dijagnoza i lečenje pod nadzorom lekara obično dovode do brzog oporavka.








Srodni tekstovi:


Kako izabrati adekvatnu kremu protiv podočnjaka?

Današnje tržište kozmetike preplavljeno je raznim proizvodima različitog sadržaja i ra...

Detaljnije

Efikasna rešenja protiv mitisera na svim tipovima kože

Mitiseri su česta kožna pojava koja ne poznaje granice kada je u pitanju tip kože. Njihovo prisustvo...

Detaljnije

Savet za sve vozače: Evo kako da odaberete dobre auto gume

Kako se 1. novembar pribilžava, datum kada po zakonu svi treba da počnemo da koristimo zimske auto g...

Detaljnije

RUČNI CIRKULAR: KADA I GDE SE KORISTI?

Altka koja je našla široku primenu na raznim poljima, ali za čije rukovanje je potrebn...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS