Kako se vrši korekcija vrha nosa?


Zdravlje Zdravlje


Jedna od danas najpopularnijih estetskih operacija, odnosno operacija koje se rade zbog ulepšavanja i postizanja većeg estetskog dojma, jeste i operacija nosa. U ranijim decenijama, najpopularnija estetska operacija je svakako bila uvećanje grudi, međutim, kako se trendovi menjaju, tako su i grudi promenile različite promene u smislu popularnog oblika i veličine, dok je savršen, lep nos, oduvek bio i ostao težnja mnogih. Razlika u vremenu koje je prošlo i onome što je danas, jeste to što je operacija nosa bila jedna od komplikovanijih, dok se danas ona kod mnogih izvodi skoro rutinski, što potvrđuje i činjenica da se pacijent zadržava samo jedan dan nakon operacije u bolničkoj sobi, nakon čega se otpušta na kućni oporavak koji ume prilično kratko da traje.

Razlozi vršenja rinoplastike su brojni, ali glavno je to da se rade ili iz zdravstvenog ili iz estetskog ugla. Zbog devijacije, ometanja prilikom disanja, operaciju nosa je i neophodno izvršiti, dok su estetski ciljevi uvek praćeni nekim nedostatkom. Tu su često razlozi poput velikog ili malog nosa, kriv nos, često je problem u grbi koja se nalazi na sredini nosa, ali od svega toga, najveći broj pacijenata dolazi sa žaljom da promeni vrh svog nosa, koji je ili predugačak ili daje oštrinu licu, te mnogi idu nekom idealu koji kasnije nazivaju „prćastim nosem“. Bilo kako bilo, operacija nosa se u odnosu na razloge zbog kojih se izvršava, izvršava na slične načine. Više o operaciji nosa možete saznati na sajtu jedne od najpoznatijih bolnica za estetsku hirurgiju Diona.

Tok korekcije vrha nosa

Operacija nosa je jedna od operacija i načina operisanja koji je tokom nekoliko prethodnih decenija dostigao najviše promena. Nekada je svakak operacija nosa zahtevala veći vremenski period, prilično težak operativni, ali i postoperativni tok, dok danas, operacija nosa postoji kao jedna od onih nešto lakših operacija. No, i pored toga, korekcija nosa se vrši u totalnoj anesteziji, dok pacijent sasvim spava, što naravno specijalistima rinoplastike omogućava lak i neometan pristup nosnoj šupljini. Međutim, i ovde se danas došlo do ogromnog pomaka, pa iako se operacija nosa uglavnom radi pod totalnom anestezijom, često se korekcija vrha nosa može uraditi i pod lokalnom anestezijom. 

Sama odluka, ipak, ne zavisi od pacijentove želje, već isključivo od procene i odluke lekara, koji nakon detaljnog pregleda, sagledane promene koja se postiže operacijom nosa, pregledom anesteziologa i generalnog zdravstvenog stanja pacijenta, odlučuje da li je korekciju vrha nosa moguće izvršiti pod lokalnom, a ne totalnom anestezijom. Ovakav estetski zahvat vrha nosa moguće je izvesti pod lokalnom anestezijom iz razloga što je vrh nosa sastavljen isključivo od hrskavice, što u stvari i omogućava ovom delu nosa da jedini bude pokretljiv, što mu dalje daje mogućnost da se i lako menja. Usled toga, moguće je koristiti i dve vrste tehnika. Ukoliko je zahvat komplikovaniji, onda se izvršava otvorenom tehnikom, što svakako hirurgu omogućava potpuni uvid u nosnu strukturu, dok se zatvorenom tehnikom rezovi vrše unutar nosnica, što kasnije dovodi do manjih otoka, manjih modrica, a samim tim i do kraćeg trajanja oporavka.

Danas se veoma uspešno radi i na nehirurškom menjanju nosa, pa se umesto operacije nosa, vrh istog menja ubrizgavanjem hijaluronske kiseline i drugih materija, što govori da je potrebno da radi ozbiljan stručnjak. Međutim, kao i uvek, ovakve metode nisu dugotrajne, kao što to jeste sama operacija nosa, zahtevala ona totalnu ili lokalnu anesteziju.






Srodni tekstovi:


Odnos sa Majkom: Ispitivanje Veza kroz Generacije

Od najranijih dana svog života, odnos sa majkom ima dubok uticaj na našu ličnost, emocionalnu...

Detaljnije

Vrste mašina za rad na visinama

Kako je tehnologija napredovala u svakom smislu, tako se javila i potreba da se u većoj meri olak&sc...

Detaljnije

Novi kralj srednjeg ranga telefona, Redmi Note 10 5G, stiže u Srbiju od 10. juna

Redmi Note 10 5G je dugo očekivani model iz Note serije koji nastavlja da redefiniše srednji ...

Detaljnije

Namirnice u kartonskoj ambalaži

Šta je kartonsko pakovanje?Sklopiva kartonska ambalaža pokrenula je industriju ambalaže pre v...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS