Kako da vađenje umnjaka bude što manje neprijatno i gotovo bezbolno


Lepota ZdravljeProblemi sa zubima mogu da počnu i pre nego što izrastu, kako kod mališana, tako i kod odraslih kada su u pitanju umnjaci. Naime, radi se o čuvenim „osmicama“, odnosno krajnjim zubima koje karakteriše snažno korenje, veća dimenzija i vrlo često bolno izrastanje. U nekim situacijama, vađenje umnjaka vrši se kod pacijenata i pre nego što budu jasno vidljivi u vilici. 

Umnjaci su važni za pravilan zagrizak i blistavost osmeha, ali istovremeno mogu doneti i dosta nelagodnosti prilikom izrastanja i kasnije kada se procedura nicanja završi. Kada je u pitanju način njihovog otklanjanja iz vilice, vađenje umnjaka se realizuje rutinski – ručno kao i za svaki drugi zub, ili hirurškim putem usled komplikovanijeg položaja i stanja desni. 

Zašto dolazi do potrebe da umnjaci budu izvađeni pre, tokom ili nakon nicanja?

Veliki broj ljudi prosto nema problema sa umnjacima, pre svega jer se nikada ne pojave u vilici, ili njihov rast nije praćen nelagodnostima, bolom, otokom i drugim tegobama. Ali isto tako, ogroman broj osoba prati neka od pomenutih tegoba, koje zahtevaju ublažavanje simptoma radi pravilnog nicanja, ili čak hirurški zahvat njihovog otklanjanja iz vilice i desni. 

Najčešće, umnjaci rastu od 18. do 25. godine života, a bol prati nicanje usled nedostatka prostora za njihovo pravilno pozicioniranje, loše pozicije korena i slično. Ukoliko nije moguće da budu pravilno postavljeni u desnima vilice, vađenje umnjaka je procedura koju će preporučiti stomatolog, ili čak angažovati i hirurga u slučaju složenijeg poduhvata. Prvi znaci da umnjaci treba da budu izvađeni, jeste intenzivan bol praćen otokom, ali je važno posetiti stomatologa i napraviti snimak pre uspostavljanja stanja.

Načini na koje je moguće izvaditi umnjake brzo i efikasno

Vađenje umnjaka može se izvršiti i pre pojave prvih simptoma i problema, kao i usled stanja nelagodnosti i bola. Ukoliko su pravilno pozicionirani, umnjaci se mogu izvaditi od strane iskusnog stomatologa uz anesteziju i instrumente kao i svaki drugi zub, bez prisustva hirurga. Kada se radi o složenijem stanju desni, upalnim procesima i nelagodnosti, vađenje umnjaka mora se realizovati hirurškim putem, uz prethodno umanjenje simptoma oticanja vilice. Kada se napravi snimak, umnjak se može izvaditi i čak nakon 14. punih godina, što će biti lako i bezbolno, za razliku od složenijh situacija kod odraslih ljudi. Danas se prvobitno vrši 3D snimak desni, kako bi se ustanovio položaj umnjaka u odnosu na nerve donje vilice i krvne sudove. 

Kako bi se intervencija izvela potpuno bezbolno, pacijenti se podvrgavaju lokalnoj anesteziji, uz eventualno sečenje dela mesa u desnima, da bi se oslobodio prostor oko umnjaka i izvadio čak i u toku nicanja, ili usled nepravilnog položaja korena. Anestezija ima dejstvo nekoliko časova, pa je hirurško vađenje umnjaka potpuno bezbolno i tek se nizak intenzitet bolova može osetiti nakon protoka vremena dejstva. Rana se efikasno zašiva uz kvalitetne konce, dok je period oporavka minimalan. Važno je obratiti pažnju na konzumaciju toplih i hladnih napitaka i jela, dok rana ne zaraste. 

Vađenje umnjaka može biti brzo i lako, ali i znatno komplikovanije, što direktno zavisi od stanja zuba, desni i pozicije u vilici. Činjenica je da su „osmice“ krajnji zubi koji zauzimaju veći prostor desni i mogu rasti i nepravilno, uz iskošen koren, što zahteva što ranije vađenje, čak i pre izrastanja. Profesionalni stomatolozi, iskusni hirurzi i uvek dostupni anesteziolozi, tim su uz koji je postupak otklanjanja umnjaka iz vilice efikasan, bezbolan i pouzdan.
Srodni tekstovi:


Savršene kuhinje za savršenu kulinarsku inspiraciju

Koliko ste puta gubili strpljenje u kuhinji jer vam je radni prostor premali, ili je prosto čitava k...

Detaljnije

Prednosti i mane PVC stolarije

Drvena ili pvc stolarija, koju imate u vašem domu? Pvc stolarija s pravom nosi i naziv energe...

Detaljnije

Prevoz pokojnika iz inostranstva – od zahteva do realizacije

Ne tako mali broj srpskih državljana u toku jedne godine život izgubi ili premine u okvirima granica...

Detaljnije

Izjava povodom odluke američkog okružnog suda u okrugu Kolumbija

Beograd, Srbija, 26. maj – Kompanija Xiaomi, globalni tehnološki lider, sa zadovoljstvo...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS