Kako da vađenje umnjaka bude što manje neprijatno i gotovo bezbolno


Lepota ZdravljeProblemi sa zubima mogu da počnu i pre nego što izrastu, kako kod mališana, tako i kod odraslih kada su u pitanju umnjaci. Naime, radi se o čuvenim „osmicama“, odnosno krajnjim zubima koje karakteriše snažno korenje, veća dimenzija i vrlo često bolno izrastanje. U nekim situacijama, vađenje umnjaka vrši se kod pacijenata i pre nego što budu jasno vidljivi u vilici. 

Umnjaci su važni za pravilan zagrizak i blistavost osmeha, ali istovremeno mogu doneti i dosta nelagodnosti prilikom izrastanja i kasnije kada se procedura nicanja završi. Kada je u pitanju način njihovog otklanjanja iz vilice, vađenje umnjaka se realizuje rutinski – ručno kao i za svaki drugi zub, ili hirurškim putem usled komplikovanijeg položaja i stanja desni. 

Zašto dolazi do potrebe da umnjaci budu izvađeni pre, tokom ili nakon nicanja?

Veliki broj ljudi prosto nema problema sa umnjacima, pre svega jer se nikada ne pojave u vilici, ili njihov rast nije praćen nelagodnostima, bolom, otokom i drugim tegobama. Ali isto tako, ogroman broj osoba prati neka od pomenutih tegoba, koje zahtevaju ublažavanje simptoma radi pravilnog nicanja, ili čak hirurški zahvat njihovog otklanjanja iz vilice i desni. 

Najčešće, umnjaci rastu od 18. do 25. godine života, a bol prati nicanje usled nedostatka prostora za njihovo pravilno pozicioniranje, loše pozicije korena i slično. Ukoliko nije moguće da budu pravilno postavljeni u desnima vilice, vađenje umnjaka je procedura koju će preporučiti stomatolog, ili čak angažovati i hirurga u slučaju složenijeg poduhvata. Prvi znaci da umnjaci treba da budu izvađeni, jeste intenzivan bol praćen otokom, ali je važno posetiti stomatologa i napraviti snimak pre uspostavljanja stanja.

Načini na koje je moguće izvaditi umnjake brzo i efikasno

Vađenje umnjaka može se izvršiti i pre pojave prvih simptoma i problema, kao i usled stanja nelagodnosti i bola. Ukoliko su pravilno pozicionirani, umnjaci se mogu izvaditi od strane iskusnog stomatologa uz anesteziju i instrumente kao i svaki drugi zub, bez prisustva hirurga. Kada se radi o složenijem stanju desni, upalnim procesima i nelagodnosti, vađenje umnjaka mora se realizovati hirurškim putem, uz prethodno umanjenje simptoma oticanja vilice. Kada se napravi snimak, umnjak se može izvaditi i čak nakon 14. punih godina, što će biti lako i bezbolno, za razliku od složenijh situacija kod odraslih ljudi. Danas se prvobitno vrši 3D snimak desni, kako bi se ustanovio položaj umnjaka u odnosu na nerve donje vilice i krvne sudove. 

Kako bi se intervencija izvela potpuno bezbolno, pacijenti se podvrgavaju lokalnoj anesteziji, uz eventualno sečenje dela mesa u desnima, da bi se oslobodio prostor oko umnjaka i izvadio čak i u toku nicanja, ili usled nepravilnog položaja korena. Anestezija ima dejstvo nekoliko časova, pa je hirurško vađenje umnjaka potpuno bezbolno i tek se nizak intenzitet bolova može osetiti nakon protoka vremena dejstva. Rana se efikasno zašiva uz kvalitetne konce, dok je period oporavka minimalan. Važno je obratiti pažnju na konzumaciju toplih i hladnih napitaka i jela, dok rana ne zaraste. 

Vađenje umnjaka može biti brzo i lako, ali i znatno komplikovanije, što direktno zavisi od stanja zuba, desni i pozicije u vilici. Činjenica je da su „osmice“ krajnji zubi koji zauzimaju veći prostor desni i mogu rasti i nepravilno, uz iskošen koren, što zahteva što ranije vađenje, čak i pre izrastanja. Profesionalni stomatolozi, iskusni hirurzi i uvek dostupni anesteziolozi, tim su uz koji je postupak otklanjanja umnjaka iz vilice efikasan, bezbolan i pouzdan.
Srodni tekstovi:


Zašto je Biologique Recherche sinonim za lepotu i vrhunsku kozmetiku?

Losion P50 jedan je od najpoznatijih u kozmetičkoj industriji, kako među stručnjacima, kozmetičkim s...

Detaljnije

Kada treba koristiti crveni malč?

Svako ko voli da uređuje okućnicu sigurno zna i kako izgleda crveni malč. Upravo ta vrsta malča se n...

Detaljnije

Kako odabrati kvalitetnu mašinicu za pecanje?

Novopečeni ribolovci često su zbunjeni bogatom ponudom na tržištu. Zato mnogi ne znaju na &sc...

Detaljnije

Štampa na šoljama – uspomena na porodične i poslovne veze

Ukus prve jutarnje kafe, za mnoge, ne može se zameniti ni jednim drugim ukusom, ako je kod kuće ili ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS