Kako da sačuvate dragocenosti u kući?


Dom Dom

bravice


Svi smo se našli u situaciji kada smo poželeli da imamo mesto na koje možemo da odložimo važne stvari koje niko drugi neće imati mogućnost da pretresa. Gde ste ostavili važna dokumenta, ugovore, papire? Da li krene opšta potraga za njima kada vam zatrebaju? Da li i vi zlatan nakit krijete ispod gomile stvari u ormanu, pa kada vam zatreba ni sami niste sigurni gde je?

Da, ovo je problem svake kuće jer je nameštaj u domu lako dostupan za otvaranje svima. Vrlo često sklanjamo dragocenosti zbog mogućih provalnika, ali i zbog nepažlljivih članova koji ne namerno unište to što bi trebalo čuvati. Takva su deca ili gosti koji jednostavno ne znaju da se na toj polici čuvaju ugovori o kupovini stana ili izvodi iz matične knjige rođenih, na primer. Da li postoji rešenje?


Bravice – obezbedite svoje fioke ili ormariće na vreme!

Bravice su jedina dobra solucija da sačuvate ono što je važno skloniti od radoznalih prstiju u vašoj kući. Uglavnom je potrebno više od jedne fioke koja bi bila dobra za odlaganje ovakvih stvari pa je mudro kupiti neki komad nameštaja koji ima sistem obezbeđenja zaključavanjem. To mogu biti natkasne u dnevnoj sobi, noćni ormarići u spavaćoj ili fioke radnog stola.

U slučaju provale, lopovima će otežati otvaranje, a verovatno i uzbuniti komšiluk jer nije lako razvaliti ovakav sistem zaključavanja iako se to po bravicama ne bi na prvi pogled zaključilo.

U slučaju da ne želite da kupujete nov nameštaj, možete kupiti komadne bravice i ugraditi ih u postojeće elemente.

Da bi bravice odgovarale nameštaju, prvo odlučite koji elementi su dobri za sistem zaključavanja. Gledajte više stvari odjednom: da se ne naruši estetski izgled, da se ne uništi vredan nameštaj postavljanjem bravice, da je prostor dovoljno veliki za čuvanje važnih detalja…


Kakvi modeli bravica postoje?

Kada posetite trgovinu koja prodaje elemente okova videćete da postoje različite vrste bravica koje se kupuju i prema mestu montiranja, ali i načinu otvaranja.

Najčešće se kupuju vrste sa cilindrom i ključem koji se sastoji od dela koji se montira na vrata i drugog dela na ram nameštaja. Postoje razlličiti tipovi pa tako imamo:

  • Bravice za jednu fioku

  • Zaključavanje nekoliko fioka istovremeno sa samo jednom bravicom

  • Bravice za staklo

  • Bravice za metalne ormariće

  • Štelujuća bravica

Proizvode se od različitih materijala i imaju završnu obradu od mesinga, nikla, mogu biti pocinkovane, hromirane… zato se mogu lepo uklopiti uz svaku boju nameštaja.

Postoje posebni modeli koji imaju i ručicu koja olakšava otvaranje, bravice sa ukucavanjem šifre ali i bravice bez ključa koje rotiraju okruglu bravu za zaključavanje.

Da bi izabrali odgovarajući model dobro premerite dimenzije nameštaja, debljinu materijala i da li fizički mogu da se montiraju. Tako će bravica imati svoju pravu funkciju.

Unapređenjem okova nastali su manji modeli klasičnih brava i katanaca – bravice. Kao takve mogu se montirati na tanje drvene, metalne i staklene ormane kojima treba neka vrsta obezbeđenja od slobodnog otvaranja. Ovakva mesta su dobra za odlaganje svega što ne sme biti dostupno svima osim vama koji imate ključ.

Srodni tekstovi:


Kandidijaza kod žena: Česti simptomi i preventivne mere

Kandidijaza, poznata i kao vaginalna kandida ili vaginalna gljivična infekcija, čest je problem kod ...

Detaljnije

Koncept balansirane ishrane za decu - kako da obogatite ishranu mališana?

Kako bi se dete pravilno razvijalo i raslo u prvim godinama života, važno je da se obezbedi odgovara...

Detaljnije

Majstorski radovi koji nikada ne izlaze iz mode!

U eri digitalizacije, umrežavanja i automatskih sistema, lako je pretpostaviti da su tradicionalni m...

Detaljnije

4 razloga zbog kojih bi trebalo da svi imamo ugaonu garnituru

Da li ste se ikada zapitali zašto su ugaone garniture oduvek jako popularne? Koji god časopis...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS