KAKO DA PREPOZNATE NAJLUKSUZNIJE TEPIHE NA OSNOVU NJIHOVIH KARAKTERISTIKA?


Dom Dom

Nekada simbol moći i bogatstva, simobl umetnosti trajanja i simbol istorije različitih naroda, a danas estetski element potreban svakoj kući. Domovi bez tepiha odaju utisak praznjikavosti, čak u nekim stanovima i kućama odjekuje glas, zbog previše praznog prostora. 


Tepih vrhunske izrade jednom domu daje prefinjenost, toplinu, udobnost, jednom rečju luksuznost. Nekome je čak najveći užitak da sedne na tepih i tako radi neke svoje kreativne zadatke ili da jednostano razgovara sa nekim ili gleda film. Kada kod nekog drugog sednemo na tepih, onda je to znak da smo se dovoljno opustili i da uživamo u toplini tog doma. Nije sve do domaćina, ima nešto i u tepisima. Evo kako da prepoznate najluksuznije vrste tepiha na osnovu njihovih karakteristika.


Persijski tepisi – prirodni materijali, svila, orijentalni elementi

Kada je reč o persijskim tepisima postoji mnogo varijacija na temu i naravno mnogo kopija. Persijski tepisi izrađeni su ručno od prirodnih materjala,najluksuzniji od svile. Cveće, vrtovi, proleće, životinje obično dominiraju na ovim tepsima. Oni lajluksuzniji imaju  zlatne i srebrne niti. To su naravno elementi koji su rađeni po ugledu na nekadašnje kraljeve, kojima su tepisi predstavljali izraz moći i bogatstva. Napravljeni su od prirodnih boja, a sve nijanse na ovom tepihu su posebno izražene, tako da se zaista odmah vidi koliko je truda i napora uloženo da se napravi jedan ovakav tepih, koji će zasigurno trajati dugo. Ovi tepisi su osetljivi, tako da ih ne bi trebalo izglagati sunčanim predelima, ne treba da budu u vlažnim područijima, i ne smeju da se tresu. Takođe, ne bi nikako trebalo da stavljte nameštaj na njih, a ukoliko imate potrebu za tim, onda bi najbolje bilo da to bude neki lakši nameštaj nikako teži. 


Turski tepisi  - nama najpoznatiji 

Simetrične i geometrijske šare karakterišu ove tepihe, koji su nama najpoznatiji i koje smo verovatno imali jednom u svom domu. Iako možda nismo znali te šare nešto znače, tako da kao i persijski tepih, tako i turski tepih priča neku svoju priču. Na njima su obično orijentalni elementi i često mogu da budu unikatni, ukoliko ste te sreće da na takav naletite i da izdvojite novac za takav primerak. Ovi tepisi nastali su u 13. veku i da danas su veoma popularni, pre svega zato što se lako održavaju, za razliku od persijskih. Ne zahtevaju posebne tretmane. Obično se kupuju manji tepisi, zato što su na njima šare lepše prikazane i jednostavno oni su efektniji. 


Belgijski tepisi – čupavci 

Najmoderniji tepisi su svakako čupavci, odnosno belgijski tepisi, kakve i viđamo u poslednje vreme sve više. Kažemo moderniji, iako su nastali u 16. veku, ali ipak posle turskih i svakako daleko posle persijskih. Ovo je naravno skandinavski stil, kojeg inače odlikuje jednostavnost i elegancija. Ovi tepsi su debeli i zaista veoma topli, a sve to ukazuje i na istoriju, s obzirom da je poznato kao je vreme surovo u skandinavskim zemaljama. Naravno, ti tepisi su prilagođeni današnjim uslovima i veoma su poželjni u modernim domovima, zato što i te kako popune prostor i učine ga još lepšim. 


Srodni tekstovi:


Razlike između TFT, LCD i Plazma monitora

Ako razmišljate u duhu ovog 21. veka, onda je bitno da tehnika koju posedujete ide u korak sa...

Detaljnije

Da li je ljubomora znak da ne verujete dovoljno partneru?

Oni koji ne mogu da skriju ljubomoru u vezi su skloni da to tumače sa aspekta prevelike ljubavi. Ipa...

Detaljnije

Koja hrana je najbolja za vašu bebu?

Ukoliko ste tek od nedavno postali roditelj, sigurno da imate mnogo nedoumica počev od samog samog n...

Detaljnije

Škole jezika sele nastavu na internet

Pandemija korona virusa promenila je dosta stvari u životu svakoga od nas. Obrasce koje smo godinama...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS