Kafa kod kuće kao iz omiljenog kafića


Hrana i piće Hrana i piće

kafa

Veliki broj osoba širom planete započinje svoj dan ispijanjem kafe. Ovaj čin se neretko pretvara u mali ritual posvećen ovom napitku bilo da se praktikuje u toplini svoga doma ili u obližnjem kafiću. Često se javi potreba za šoljicom kafe koja bi upotpunila trenutak samoće u svom domu ali sa ukusom kao iz omiljnog kafića. Ne samo ovakve trenutke, već i mnoge druge, one trenutke odmora sa partnerom ili posetu prijatelja,  prijateljice i sl. Spoznaja voljenog i željenog ukusa ovog napitka usmeriće ka kupovini aparata za kafu koji može stvoriti upravo traženi ukus. 

Kako izabrati potrebni aparat za kafu?

Pre nego se započne potraga za aparatom neophodno je imati jasan odgovor na pitanje kakvu kafu aparat treba da pravi, tačnije koji je to željeni ukus koji očekujemo da dobijemo. U skladu sa dobijenim odgovorima treba prilagoditi potragu. 

Mnogi vole ukus domaće crne kafe za koju naizgled nije potrebna posebna aparatura. Kako bi se olakšala i ubrazala priprema, kao i osigurala kafa sa približno isitm voljenim ukusom pri svakoj pripremi, mogu se izabrati jedan od modela namenjen ovoj vrsti kafe. Mogu se naći u obliku električnih džezvi koje značajno ubrzavaju pripremu ali i u vidu aparata kod kojih je proces pravljenja ove vrste kafe dodatno pojednostavljen i upotpunjen.

Ako je vaša želja espresso kafa ili neka druga verzija koja je zasnovana na njoj, potreban vam je drugačiji aparat za kafu.

Savršena filter kafa

Nešto manje popularna na našem području je filter kafa. Karakteriše je značajno blaži ukus kafe nego kada je reč o  domaćoj ili espreso kafi. Za ukus je zaslužan način pripreme koji omogućava proces difuzije, za razliku od procesa erozije koji se primenjuje pri pravljenju espreso kafe. Proces, pored duže pripreme, podrazumeva i duži period ekstrakcije bez većeg atmosferskog pritiska na kafu što rezultira slabijim ukusom kafe. Razlikuju se dve metode, imerziona i protočna. Kod prve, kafa je potpoljena u vodi zbog čega je nivo gustine smanjen a koncentracija rastvorenih materija u ostatku je veća posle ekstrakcije. Usled izostanka promene u nivou zgušnjavanja materije u ovom procesu, većina rastvorene materije ostaje u posudi za pripremu za razliku od primene druge metode. Kod protočne metode se omogućva da voda u kontinuitetu koji varira prolazi kroz samlevenu kafu pri čemu deluje gravitaciona sila. Iako je manje popularna, za ljubitelje na tržištu je dostupna raznovrsna ponuda aparata za ovaj tip kafe.

Espresso kao kafa sa krunom

Značajno većem delu populacije prvi izbor je espreso kafa sa izraženim ukusom i kremom. Da biste uzivali u njoj u kućnim uslovima možete izabrati aparat za espreso sa kapsulama ili onaj koji koristi mlevenu kafu. Izbor aparata je nešto komplikovaniji nego kod prethodnih vrsta jer su u ponudi veliki broj uređaja sa različitim performansama. Prilikom izbora važno je obratiti pažnju na snagu aparata i pritisak koji pravi  jer značajno utiče na ukus koji se stvara. Kada je reč o aparatima koji koriste mlevenu kafu, izbor je dodatno komplikovaniji usled mogućnosti ručnog podešavanja više faktora. Ovaj aparat prate i mlinovi za kafu bilo integrisani u aparat za kafu ili kao odvojeni uređaji. U zavisnosti od željenog ukusa, može se izabrati aparat sa dodatkom za pravljenje pene ili bez njega.

Usled raznovrsne ponude veoma je važno biti siguran kakav ukus kafe se želi postići kako bi se izabrao adekvatan aparat.


Srodni tekstovi:


Običan bol ili je ipak reč o diskus herniji?

Imate bol u leđima? Budite se ukočeni i stalno vas boli vrat? Kada se desi da vam se uklešti ...

Detaljnije

Naučite bebu da jede u hranilicama za bebe

Želite da budete u stanju da odgajate ljubazno dete koje će uživati u jelu i obrocima sa porodicom,...

Detaljnije

Promotivni materijal – prezentujte brend na najbolji način

Osnovno pravilo pri plasiranju proizvoda i usluga je isticanje sopstvenog kvaliteta iznad onih koji ...

Detaljnije

Kako se kreću cene nekretnine u Novom Sadu

Čini se da u prethodnih nekoliko godina, cene nekretnina u Novom Sadu i Beogradu samo rastu. U Novom...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS