LED trake od a do š


Dom Dom

LED trake postaju sve popularnije rešenje za kućnu rasvetu. Postoji mnogo prednosti ovog tipa osvetljenja nad klasičnim sijalicama, čak i halogenim: one su efikasnije, svetlije, dugotrajnije, ne proizvode mnogo toplote i lako se koriste, veoma su   izdržljiva i otporna na udarce, pa se zbog toga mogu koristiti na razne načine. Linearno (trakasto) osvetljenje pored pomenute praktičnosti  postaje i sve pristupačnija opcija za različite komercijalne i stambene primene. Kupovina LED traka  svakako predstavlja  pravi izbor, ali postoji mnogo stvari koje morate uzeti u obzir da biste obezbedili pravu vrstu svetla za svoje potrebe. 


LED trake cena i kategorije

Kada su u pitanju led trake cena zavisi najviše od same metraže trake, ali i od tipa, odnosno kategorije led trake koju odaberete. U zavisnosti od toga kako planirate da ih koristite, možda će vam jedan tip traka odgovarati više od drugog. Na primer, postoje posebne fleksibilne trake koje su  pogodnije za spoljašnje i vlažne prostore, jer imaju zaštitnu oblogu koji ih čini vodootpornim. Osnovna podela uglavnom je na:

DC LED fleksibilne trake koriste napajane od 12 vati, imaju samolepljivu podlogu koja omogućava jednostavnu montažu i mogu se prekinuti na svaka dva ipo cm. 

AC LED fleksibilne trake - savitljive  trakaste svetiljke koja se napajaju direktno iz vaše utičnice. Potrebno je samo da ih uključite i spremna su za rad.

LED svetlosno uže - obložene su gumiranom plastikom i emituju svetlost u svim pravcima

LED trake viskoke snage- Daju veću količinu svetlosti od prethodnih, montirane su na krute trake sa ugrađenim programima za upravljanje.


Osvetljenost LED trake

Kako se LED tehnologija konstantno unapređuje, LED trake postaju sve jače i svetlije. Naravno da u nekim slučajevima možda čak i ne želite da svetlo bude izuzetno jarko. Primer za to bi bilo diskretno osvetljenje na polici. Osvetljenost LED-a meri se u lumenima. U zavisnosti od toga za šta koristite LED trake, verovatno ćete želeti određeni nivo lumena. Za diskretno osvetljenje verovatno nećete želeti ništa svetlije od 200 lumena na 30 centimetara, ali za druge primene gde želite više svetla, to samo zavisi od vaših ličnih preferencija, koliko jako želite nešto osvetliti. Uzmite u obzir lumene po dužini zajedno sa ukupnom dužinom trake jer će to imati snažan efekat na kvalitet svetlosti i vrstu svetlosti koju traka daje.


LED trake u bojama

LED trake se proizvode u širokoj paleti boja a postoje  i višebojne trake (RGB). Najosnovnija svetla daju pojedinačnih boje i emituju samo jednu fiksnu svetlu boju. Opcije koje možete izabrati su toplo belo, neutralno belo, hladno belo, crveno, zeleno, plavo, žuto i ultra ljubičasto (UV). Trake koje menjaju boje nazivaju se RGB trake. Ova LED svetla mogu prikazivati bilo koju kombinaciju crveno-zeleno-plave boje. Za ove trake je potreban prekidač kojim je moguće podesiti traku da menja boje u treptajima ili da ostane na jednoj određenoj boji. 


Temperatura boje

Temperatura boje predstavlja način na koji razlikujemo nijanse boje koje LED svetiljka može proizvesti. Temperatura ukazuje na to koliko će svetlo delovati kao „toplo“ ili „hladno“ a meri se u Kelvinima. Trake sa višim temperaturama emituju  hladne boje koje su plavkaste nijanse, dok one sa  nižim temperaturama koje emituju toplije boje koje deluju kao žućkasto svetlo koje biste očekivali od obične sijalice. 

Srodni tekstovi:


Putovanje autobusom do nemačkih gradova

Putovanja na relaciji Srbija Nemačka su jako česta, zbog čega se u skoro svakom trenutku ka određeni...

Detaljnije

Kako izabrati majstora za podno grejanje

Podno grejanje je jedno od najkomfornijih, najzdravijih, ali i najekonomičnijih vidova grejanja, , p...

Detaljnije

Krečenje stana po feng šui sistemu

Došlo je vreme za krečenje zidova! Krečenje, samo po sebi, poziva na promenu i na pobolj&scar...

Detaljnije

Ko je bio Momo Kapor

U izdanju Pošte Srbije ove godine puštene su u opticaj i poštanske marke u okvi...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS