Zbog čega je dukat poseban poklon?


Dom

Kada su posebne prilike u pitanju i pokloni treba da budu posebni. Kada nekome želite da ukažete poštovanje, da pokažete koliko ga cenite, onda zaista pažljivo morate da birate poklon. 

Ukoliko se odlučite za dukat, onda sigurno nećete pogrešiti. Razlozi su sledeći:

Dukat ne gubi vrednost, prenosi se sa kolena na koleno

Dukat je vredan dar i originalan poklon. Najvredniji dukati su zlatni dukati, koji su napravljeni gotovo od čistog zlata. Naravno da cene variraju u zavisnosti koja je finoća zlata, ali treba da znate da što je finoća bolja, to je dukat skuplji. Ukoliko kupujete dukat za vama dragu osobu, onda ćete verovatno i sami zaključiti da treba da izdvojite veću sumu novca. Dukat ne gubi vrednost zato što je napravljen od zlata, a zlato je jedino stabilno i u poslednje vreme njegova cena raste, tako da se taj dukat uvek može zameniti. Međutim, naravno da nije stvar u zameni, već je stvar u čuvanju tog dukata, koji, kako se, veruje donosi sreću. Kada se za tako neku vrlo važnu priliku dobije dukat obično se on čuva tokom celog života i prenosi se s kolena na koleno. To je zbog toga što tu osobu koja je dobila dukat, upravo taj poklon podseća na taj dan, zna da poseduje nešto vredno, jer i sama zna da oceni vrednost tog divnog dana, bilo da je venčanje bilo u pitanju, rođenje deteta, prvi rođendan deteta i slično.

Dukati imaju istorijsku vrednost

Dukati se danas koriste kao poklon u većini slučajeva. Postoje i oni kolekcionari koji ih skupljaju i oni koji zarađuju na dukatima. Međutim, dukati su nekada bili osnovno sredstvo plaćanja. Dukati su obleželi mnogo vekova za nama. Da ste u srednjem veku, dukat koji ste danas dobili na poklon, bi vam tada mnogo značio. Na neki način kada nekome kupite dukat, vi ga podsećate na tu istorijsku vrednost kovanice, podsećate ga koliko je dukat tada značio.

Poklanjanje dukata je običaj od davnina

Nekada su se detetu, odmah po rođenju, poklanjali zlatni dukati. Naime, ti dukati su se stavljali u ručno napravljenu kolevku, nekoliko dana nakon rođenja deteta. Dukat se tada poklanjao upravo zbog vrednosti, zbog neprolaznosti, verovalo se da će doneti sreću i blagostanje detetu. I ovaj običaj postoji i dan danas. S tim što su se malo promenile stvari, pa neko u bebin krevetac ostavlja novac, ali to i nije najbolja opcija i svakako nije originalan poklon. Dakle,  ako želite da nekoj bebi po rođenju kupite originalan poklon, onda definitivno to treba da bude dukat, ukoliko ste osoba koja voli i ceni srpske stare narodne običaje. Interesantno je i da je postoja običaj da se mlada otkupljuje upravo dukatima, tako da ukoliko ste vi deo delgacije koja treba da kupi mladu, onda vam savetujemo da ponesete i jedan dukat, jer će to svakako učiniti taj događaj još zanimljivijim i time ćete dati na značaju i mladi i mladoženji i tom danu.






Srodni tekstovi:


Zbog čega je probiotik važan za zdravlje vašeg mališana?

Definitivno jedan od najvažnijih proizvoda koje kupujemo i daje mo svojoj deci u trenucima kada su z...

Detaljnije

Kako da izaberete savršeni cvetni aranžman?

Cvetni aranžmani su dostigli vrhunac kreativnosti i umeća još tokom prethodne decenije. Godin...

Detaljnije

KORISNI SAVETI ZA ODRŽAVANJE ZAVESA

Svaki enterijer bilo da se radi o domovima, poslovnim prostorima i drugim javnim ustanovama oplemenj...

Detaljnije

Xiaomi predstavio novi “Alive” brend identitet

Popločavanje puta u premium segment i podizanje svesti o brendu u narednoj deceniji30. mart, 2021. B...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS