Vrste mašina za rad na visinama


Građevinarstvo

sab dooKako je tehnologija napredovala u svakom smislu, tako se javila i potreba da se u većoj meri olakšaju teški radovi, kao što su oni na građevini, saobraćajnicama ili nešto slično, a veliko olakšanje došlo je u osmišljavanju mašina za rad na visinama, koje su učinile da se lako dosegnu teško dostupna mesta, da se rad na nepristupačnim i komplikovanim terenima omogući i održi, te da se svi radovi izvedu za neko kratko vreme koje je u prošlosti bilo daleko veće nego što je to danas, upravo i zbog postojanja mašina za rad na visinama. 

Samim tim, bilo je potrebno i napraviti nekoliko potrebnih vrsta ovih mašina, a osnovne vrste jesu dizel i električne mašine za rad na visinama. Međutim, ta podela ide dosta dalje, pa evo i koje sve to vrste mašina za rad na visinama postoje.

Samohodne korpe

Samohodne korpe se koriste kako za spoljašnje, tako i za unutrašnje radove. Najviše se koriste kod rada na konstrukcijama, ali i kod radova i kod održavanja instalacija. Ono što je njihova prednost jeste mogućnost da budu u veoma skučenom i nepristupačnom prostoru, mogu da zaobiđu lako velike prepreke i da dođu do mesta do kojih bi inače bilo skoro nemoguće doći. 

Uz njih je moguće raditi na visinama od 10 pa sve do 38 metara, a samohodne korpe se dalje dele na teleskopske, jarbolne korpe sa zglobom, zglobne korpe i kompaktne guseničarske korpe.

Samohodne makazaste platforme

Sledeća vrsta mašina za rad na visinama jesu makazaste, odnosno, samohodne makazaste platforme, koje se dele na dizel i električne, pri čemu se razlikuje njihovo dosezanje visine, kao i njihova nosivost u kilogramima, mada su obe veoma efikasne. One se najčešće koriste u građevini, ali i više u održavanju objekata, kako njihove unutrašnjosti, tako i spoljašnjosti.

Teleskopski viljuškari

Teleskopski viljuškari ili telehenderi, kako se još naziva ova mašina za rad na visinama, veoma je popularna u građevinskim radovima, jer imaju mogućnost podizanja veoma velikog tereta ne velike visine, što je od veoma velikog značaja prilikom izgradnje objekata najrazličitijih namena. Uz to, postoje različiti nastavci, kao što su kuke, viljuška, korpa i tako dalje, što omogućava prenos različitih tereta.

Čeoni viljuškari

Čeoni viljuškari su svakako jedna od najpoznatijih mašina za rad na visinama, jer se ona najviše viđa svuda. Bez nje je nemoguće funkcionisati u velikim halama, skladištima, gde se skladišti, čuva ili ostavlja roba velikog tereta, koja je uglavnom poslagana na paletama, sa kojima ovi viljuškari lako manevrišu, jer ih lako uzimaju, lako se kreću i okreću svuda po unutrašnjem ili spoljašnjem prostoru.

Vertikalni liftovi

Kao i prethodna mašina za rad na visinama i vertiklani liftovi su veoma dobri, jer podstiču veću efikasnost u obavljanju poslova, veću bezbednost i bolji rad radnika. Koriste se u skladištima, velikim marketima, gde je potrebno pomerati proizvode velike težine, što se uz njih radi veoma lako i veoma brzo.

Svetlosni tornjevi

Kako se građevinski radovi, nebitno da li se radi o izgradnji ili nekoj rekonstrukcijiu, često rade i noću, potrebno je ogromno osvetljenje koje omogućava normalan rad i funkcionisanje, što se upravo postiže ovom kompaktnom mašinom za rad na visinama.


Srodni tekstovi:


Na šta sve treba obratiti pažnju prilikom kupovine nekretnina - vaš vodič

Ukoliko ste danas ovde sa nama, znači da ste ozbiljno zainteresovani za kupovinu određenog dobra, od...

Detaljnije

Zbog čega je dukat poseban poklon?

Kada su posebne prilike u pitanju i pokloni treba da budu posebni. Kada nekome želite da ukažete poš...

Detaljnije

Šta treba da kupujete na stovarištima, a šta treba da izbegavate?

Kao što i sami možete da pretpostavite na stovarištima postoji mnogo proizvoda, artika...

Detaljnije

Koji fakultet upisati?

Jedna od prednosti života odraslih ljudi je to što samostalno mogu da donose odluke, ne moraj...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS