Vrste kolica za bebe i njihove karakteristike


Dom Dom

Već u zadnjim mesecima trudnoće razmišljamo o kolicima za bebe koja će nam biti potrebna za prve mesece naše bebe kao i kasnije tokom bebinog odrastanja. Postoji više vrsta kolica, a koja ćemo da izaberemo zavisi od nas samih. 

Na prvom mestu nam je bebina udobnost i komfor koja ona treba da ima u kolicima. Međutim, kolica biramo prema nama, odnosno prema našim navikama i stilu života. Biramo ih prema lokalnoj okolini gde ćemo nejčešče da vozimo bebu u kolicima, kao i prema godišnjem dobu, ali i vrsti terena po kojem ćemo se kretati. Pre potrage za pravim kolicima za nas i našu bebu najbolje je upoznati se sa raznim vrstama kolica.

Kolica sa korpom i standardna kolica za bebe

Kolica sa korpom se koriste za novorođene bebe. Korpa se upotrebljava u prvih nekoliko meseci sve dok je dete ne preraste. Standardna kolica imaju podešavanje sedišta u više različitih položaja. Podesivi nasloni su veoma važni za udobnost bebe. Nagib naslona bi trebalo lako i brzo da se podešavaju u zavisnosti od potreba bebe i njenog uzrasta.  Širina ležišta bi trebalo da je odgovarajuća za bebu i ne previše usko da bi se beba u njemu osećala dodatno dobro.

Kolica bi trebalo da imaju sertifikat o bezbednosti i da budu napravljna od kvalitetnih materijala. Potrebno je da je okvir kolica stabilan, čvrst i bez nepravilnosti koje mogu da povrede bebu.

Krov na kolicima može biti takođe podesiv i da se podiže i spušta u zavisnosti od vremenskih prilika. Njime se beba štiti od jakog sunca, vetra i kiše.

Kolica za blizance

Kod ovih kolica su sedišta duplirana. Sedišta mogu biti postavljena na više načina. Bebe mogu da budu jedna pored druge kada su sedišta paralelno postavljena. Tada su kolica nešto šira, što može da smeta pri ulasku u prostorije, prodavnice, liftove. U ovim kolicima su blizanci blizu jedan drugom i lakše komuniciraju što je isti slučaj kada su sedišta postavljena jedan prema drugom i kada se bebe gledaju. Kolica za blizance postoje u varijanti da su sedišta postavljena jedan iza drugog. 

Kolica sa više varijanti za nameštanje ručki

Prilikom odabira kolica potrebno je obratiti pažnju na razne detalje, a jedan od njih su i ručke za kolica. Kada su one rastavljene onda je mehanizam za sklapanje u bliku kišobrana. Ta kolica se lako pakuju i ne zauzimaju mnogo mesta prilikom odlaganja. Kada su ručke na kolicima spojene mehanizam sklapanja je u obliku kvadrata.

Ručke  na kolicima mogu da budu pokretne i da se postave napred ili nazad.  Ako su postavljene napred, tj. ispred kolica, roditelj vidi bebu ispred sebe. Kada se ručke pomere nazad, tj. iznad bebine glave, tada dete nema  kontakt sa roditeljem nego razgleda svet oko sebe tokom vožnje. Najvažnije je da ručke budu u visini struka jer je to najprirodniji položaj za rukovanje kolicima. Kod teleskopsih drški se visina podešava prema osobi koja vozi kolica.

Višenamenska kolica

U ova kolica ubrajaju se ona uz koja se dobijaju dodaci kao što su nosiljka i autosedište. Ovo su vrlo praktične i funkcionalne stvari koje roditelji često biraju. Mogu da se kupe kolica koja imaju 2 opcije u jednoj  tako što će pored kolica biti ili nosiljka ili autosedište. Druga varijanta je da se kupe kolica 3 u 1 uz koja se dobijaju i nosiljka i autosedište. 


Srodni tekstovi:


U zdravom telu zdrav duh

Vreme zahteva od nas da smo stalno na „nogama“, dok ne dođe veče i onda posle obilne več...

Detaljnije

Odaberite kolica prema godišnjem dobu

Leto – period tokom godine u kojem se nižu najlepše šetnje ulicama i parkovima r...

Detaljnije

Drvo u savremenom enterijeru

Pred vama je prostor koji želite da uredite i prvo od čega krećete je uređenje podnih površin...

Detaljnije

Koji fakultet upisati?

Jedna od prednosti života odraslih ljudi je to što samostalno mogu da donose odluke, ne moraj...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS