Trap automobila i zamena auto delova


Automobili

Trap-vešanje automobila se sastoji od međusobno povezanih delova koji zajedno omogućavaju bezbedno upravljanje vozilom. Zamenom neispravnih auto delova se osigurava upravljanje vozilom, obezbeđuje se ekonomičnija vožnja i doprinosi manjem trošenju guma.

Vrlo je važno redovno kontrolisati stanje i ispravnost auto delova, tj. trapa automobila koji čine međusobno povezane komponente. Stanje trapa zavisi od načina vožnje i uslova u kojima se vozi. Zamena auto delova se vrši u zavisnosti od stanja u kojem se nalaze. 

Stanje trapa automobila se vrši na svakih 15-20 000 kilometara, kao i jednom godišnje ukoliko se ne prelaze velike kilometraže. Stanje auto delova je potrebno obavezno proveriti pre polaska na duži put, kako ne bi došlo do neprijatnih iznenađenja i kako bi se bezbedno i sigurno putovalo. 

Stanje automobila je preporučljivo proveriti prilikom raznih situacija: posle prelaska preko rupe ili ivičnjaka, u slučaju da se primeti da se gume neravnomerno troše, kada se primeti da automobil vuče na jednu stranu, kada gume škripe prilikom skretanja i pri malim brzinama, kada se čuje lupanja kada se prelazi prepreka na putu, kao i pre centriranja trapa. 

Bitno je da se ne ignoriše nijedan simptom koji se primeti. U suprotnom i najmanji kvar koji se zapusti može da dovede do mnogo skupljih popravki, a i ugrožava se sopstvena bezbednost.

Trap automobila može i vizuelno da se prekontroliše i da se vidi stanje i istrošenost auto delova.

Filteri kao bitni auto delovi

Zamena filtera na automobilu je veoma bitna stavka kod održavanja automobila i utiču na njegovu dugovečnost. Postoje filter ulja, filter vazduha, filter goriva i filter kabine.

Zamenu filtera ulja potrebno je vršiti redovno i prilikom svake zamene ulja. Zamena ulja i filtera ulja održava motor automobila čistim.

Menja se jednom godišnje ili na svakih 6-10 000 kilometara ukoliko se prelaze manje kilometraže. Ulje i filteri ulja se menjaju češće ukoliko se prelaze veće kilometraže, ako se vozi u uslovima stani-kreni, ako se živi u hladnijim predelima, ako se vozi po prašnjavim putevima ili ako se vozilo ne pali nedeljama ili mesecima.

Filter goriva zadržava štetne materije koje mogu da utiču na rad karburatora ili da oštete brizgaljke goriva. Na automobilima sa karburatorom filter goriva se zamenjuje jednom godišnje, a na vozilima sa ubrizgavanjem goriva zamena filtera za gorivo se preporučuje nakon pređenih prvih 100 000 kilometara.

Filteri za vazduh sprečavaju ulazak čestica za vazduh u motor i održavaju čistoću senzora protoka vazduha kod automobila sa ubrizgavanjem goriva. U kom intervalu će se vršiti zamena filtera za vazduh zavisi od više faktora, kao što su: pređeni kilometri, uslovi na putu, tip  vozila, vrste filtera i vozačke navike. Ukoliko se primeti povećana potrošnja goriva ili sporo primanje gasa prilikom ubrzavanja, to ukazuje na zaprljanost filtera za gorivo i da je potrebna njihova zamena.

Filter kabine je prečišćivač vazduha ventilacije u kabini i drugačije se još zove filter polena ili filter klime. Zaprljan filter kabine ograničava protok svežeg vazduha u vozilo i može da omogući prisustvo alergena u ventilaciji. Neprijatan miris prilikom rada klime je simptom da filter klime nije čist. Još jedan pokazatelj da je potrebno zameniti filter klime je u slučaju kada ventilacija ne može da odmagli staklo prilikom hladnog i kišnog vremena.  Preporučuje se da se filter klime menja najmanje jedno godišnje. 






Srodni tekstovi:


Želite kupiti novi aparat za kafu – Evo, kako da odaberete najbolje espresso aparate za kućnu upotrebu

Kada kažemo reč „espresso“ sigurno ćemo vas asocirati na omiljeni kafić, bariste i itali...

Detaljnije

Najbolji materijali za posteljinu

Materijali i boje su važni u svetu mode, likovne umetnosti, enterijeru i uređivanju doma. Međutim, b...

Detaljnije

Kako se pripremiti za davanje uzorka sperme u laboratoriji?

Davanje uzorka semene tečnosti radi se uglavnom iz dva razloga, od kojih je prvi najvažniji, a to je...

Detaljnije

Pozitivne strane dubinskog pranja

Kada je u pitanju dubinsko pranje nameštaja, tepiha, stvari, prostirka, automobila radi se o ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS