Obaveze upravnika zgrade


Dom Dom


Svaka zgrada je obavezna da ima svog upravnika zgrade, bio to upravnik kojeg su oni izabrali, profesionalni upravnik ili prinudni. Ako želite da proverite da li vaš upravnik radi sve što je potrebno možete pročitati ovde koje su neke od obaveza koje mora da obavlja i ko se sve kvalifikuje da bude upravnik zgrade. 


Kvalifikacija upravnika zgrade

Upravnik zgrade može da bude svako ko je završio srednju školu i kurs posle kod može da se upiše u registar upravnika. Upravnici mogu da budu: čovek iz zgrade kojeg su stanari većinskim glasom izabrali, profesionalni upravnik ili prinudni upravnik. Najčešće se dešava da je upravnik onaj čovek kojeg su stanari izabrali iz zgrade, a nekada, kada stanari ne mogu da se odluče zapošljava se profesionalni upravnik. Postoje mnoge firme koje pružaju ovakvu vrstu usluga i lako se nađe profesionalni upravnik. Ako zgrada nije izabrala svog upravnika zgrade njima se od strane Opštine pripisuje prinudni upravnik dok oni sami ne izaberu nekoga ili zaposle profesionalnog. Nakon dogovora o poslu, potpisuje se ugovor koji se u svakom trenutku, ako je to potrebno, može prekinuti. Svaki stan plaća istu cenu upravljanja svakog meseca i to je cena koju upravnik ili firma koja je zaposlena traži. 


Lista stanara

Svaki upravnik mora da ima tačnu listu stanara koji žive u zgradi. Posebnu listu za vlasnike stanova, a posebnu za one koji iznajmljuju stanove od tih vlasnika. Razlog tome je da bi upravnik imao broj stanara koji žive u stambenoj jedinici kako bi računi koji se dele po glavi stanara mogli pravedno da se podele. Lista treba redovno da se obnavlja kako ne bi došlo do toga da neki stanovi plaćaju manje ili više od onoga što je potrebno.


Čišćenje i održavanje objekata-zgrade

Svaka zgrada ima ugovorene ljude koji čiste i održavaju zgradu. To može da bude neka firma koja pruža usluge čišćenja i održavanja objekata, neka osoba koja se prijavila za posao ili čak neko iz zgrade. Odluku ko će održavati zgradu donosi upravo upravnik zgrade. Ako neko od stanara sa razlogom nije zadovoljan sa čišćenjem zgrade i ako se većina ostalih stanara složi sa njim upravnik je dužan da zameni tu osobu. Čišćenje i održavanje objekata-zgrada plaćaju svi stanovi jednako na mesečnom nivou. 


Radovi na zgradi

Upravnik zgrade je dužan da angažuje stručnjake za sve potrebne radove na zgradi. Nekada su to kvarovi lifta, interfona ili automatskog zaključavanja zgrade, a nekada to mogu da budu i dodatni radovi usavršavanja zgrade ili pripradajućeg zemljišta zgrade koje je prethodno dogovorio sa svim stanarima zgrade. Za kvarove stambena jedinica ima budžet iz kog se vadi novac. Za dodatne radove na zgradi novac dodaju svi stanari zgrade. Pored ovih, upravnik ima još neke obaveze u zgradi. On treba da reaguje ako neko od stanara krši kućni red, on vodi računa o budžetu zgrade, pušta promotere u zgradu u dogovoru sa stanarima zgrade i još mnogo toga. Posao upravnika je vrlo zahtevan i odgovoran. Važno je da upravnik zgrade ima svoje osiguranje u slučaju da nanese neku štetu u ili na zgradi. 










Srodni tekstovi:


Savet No.1 za luksuzno uređenje stana

Trendovi se menjaju, pa tako i luksuz od sezone do sezone može da promeni stil u kojem se pojavljuje...

Detaljnije

Podizanje grudi hirurškim putem- šta bi sve trebalo da znate

 Ukoliko je pred vama hirursko podizanje grudi neophodno je da budete potpuno informisani po pi...

Detaljnije

Kako izabrati adekvatnu kremu protiv podočnjaka?

Današnje tržište kozmetike preplavljeno je raznim proizvodima različitog sadržaja i ra...

Detaljnije

Zbog čega je dukat poseban poklon?

Kada su posebne prilike u pitanju i pokloni treba da budu posebni. Kada nekome želite da ukažete poš...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS