KORAK PO KORAK: MONTAŽA SENDVIČ PANELA


Dom Građevinarstvo


Sendvič paneli postali su veoma popularan i tražen građevinski materijal koji se koristi za razne objekte. Ranije je bio zastupljen u prlikom izgradnje industrijskih i komercijalnih objekata, hala i hladnjača, a sa razvojem tehnologije izrade koristi se za brzu gradnju škola, bolnica i vrtića, kao i stambenih objekata. 

Odličan odnos cene i kvaliteta, fantastične termoizolacione moći, brza i jednostavna gradnja i brojne druge prednosti doprineli su da bude na samom vrhu izbora za navedene objekte. 

PAŽLJIVO RUKOVANJE I SKLADIŠTENJE

Pre svega važno je napomenuti da je za montažu sendvič panela potrebno angažovati firmu koja se tim poslovima bavi na profesionalan i temeljan način. Oni će znati kako da postupaju, rukuju, skladište i montiraju ovaj materijal. To je garancija za dobro odrađen posao, dugoročnost i brzinu gradnje objekta jer mehanizacija koju koriste i atestirano i obučeno osoblje daje tome sigurnost. 

Kada sendvič paneli stignu na mesto isporuke, važno je pažljivo ih prenositi iz kamiona na lokaciju gde će boraviti do montaže. U cilju sprečavanja oštećenja koja tom prlikom mogu nastati važno je pažljivo rukovanje i korišćenje rukavica pri radu. Treba se uveriti da otvorene kutije tj. paketi budu zaštićeni od eventualnih štetnih spoljnih uticaja (kao što su vetar, kiša ili druge padavine) kako bi bili spremni za upotrebu. Za svako duže skladištenje potrebno je skloniti ih u zatvoren prostor gde neće biti izloženi atmosferskim uticajima. 

Postoje tri vrste sendvič panela u odnosu na materijal koji ispunjava njihovo jezgro, a to su mineralna vuna, PUR pena ili PIR pena. 

MONTAŽA I DEMONTAŽA

Nakon što su ispunjene procedure i pravila koje se tiču adekvatnog transporta i pravilne isporuke i skladištenja, dolazimo se do samog čina montaže. Sendvič paneli postavljaju se na metalnu ili čeličnu konstrukciju koja se spaja zavarivanjem i to radi obučen tim ljudi sa iskustvom. Postavljaju se zidni i krovni sendvič paneli koji su odabrani. Samom praktičnom činu prethodi projektno planiranje, dizajniranje i koraci u izvođenju radova koji treba da budu u skladu sa standardima i procedurama koji važe za ovo polje rada. 

Zidni sednvič paneli mogu biti postavljeni vertikalno ili horizontalno, a u nekim slučajevima i dijagonalno. Mogu se kombinovati razne boje ili nijanse iste boje, a mogu biti i jednobojni. Pričvršćuju se šrafovima ili pričvrsnim pločama, a najčešće se radi zavrtanje kroz panel direktno na okvir objekta. Da bi se tokom montaže izbeglo stvaranje toplotnih mostova svaki komad mora biti dobro pritisnut i postavljen. 

Montaža obuhvata i obezbeđivanje neophodne mehanizacije, po potrebi sečenje i prilagođavanje veličine, kao i kompletno postavljanje.  

Prednost je i to što se lako mogu demontirati i premestiti na drugu lokaciju, što se takođe prepušta profesionalnom timu. 

ZAVRŠNI RADOVI I ODRŽAVANJE

Ako se uopšte može reći da u ovom poslu ima završnih radova onda se oni odnose na uklanjanje zaštitne folije kojom su prekriveni sendvič paneli, a nakon završetka njihove ugradnje. Nju proizvođač stavlja kako bi sprečio mehanička oštećnja prilikom transporta i montaže i ona mora biti uklonjena odmah nakon završetka radova. Što duže stoji, teže se skida kasnije. 

Poslovni održavanja su minimalni i podrazumevaju da se pregleda objekat nakon završeta, a ukoliko tokom rada dođe do oštećenjenja da se ono na vreme i adekvatno sanira. Nema dodatnih ulaganja. 







Srodni tekstovi:


Da li se odlučiti za pločice ili tapete za kuhinju

Kuhinja je prostor u stanu, kući ili čak poslovnom objektu, koji se svakodnevno koristi za pripremu ...

Detaljnije

Parfem kao glavno oružje zavođenja! Šta nam govore mirisi?

U današnjem svetu gde prvi utisci igraju ključnu ulogu, izbor parfema postaje sve više...

Detaljnije

Doživite Milano na poseban način uz samostalnu organzaciju putovanja

Putovanje je kvalitetno provođenje vremena u drugom mestu, dajući opuštanje i upoznavanje raz...

Detaljnije

NOVOGODIŠNJI POKLON KOJI ĆE ODUŠEVITI VAŠU BAKU ILI DEKU - PERSONALIZOVANI ZIDNI KALENDARI

Znamo da mislite da su zidni kalendari ostali u prošlom veku, ali verujte nam na reč - varate...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS