Kandida kod dece: kako prepoznati i lečiti


Zdravlje


Oralna kandidijaza, poznata i kao kandida na jeziku, je vrsta gljivične infekcije koja se javlja kod dece i odraslih. Ovu infekciju izaziva gljivica Candida albicans, koja se nalazi u ustima, crevima i na koži. Kada se gljivica prekomerno razmnoži u ustima, može doći do infekcije koja se zove oralna kandidijaza. 

Kandida na jeziku kod dece je česta pojava, posebno kod odojčadi i male dece, a javlja se zbog nezrelosti imunog sistema, pa je važno prepoznati simptome i blagovremeno je lečiti. Za prekomernu pojavu ove gljivice u ustima je karakteristična pojava bele obloge na jeziku i ostatku usne duplje.


Koji su simptomi kandide na jeziku kod dece?


Simptomi kandide na jeziku kod dece mogu se razlikovati od deteta do deteta, ali uobičajeni simptomi koji su zajednički kod sve dece su:

  • Bela, sirasta obloga na jeziku i unutrašnjoj strani usne duplje,

  • Bol i peckanje u ustima, što može izazvati poteškoće u hranjenju,

  • Crvenilo i osetljivost na jeziku i usnoj duplji i pojava osipa oko usta,

  • Poteškoće sa spavanjem zbog nelagodnosti u ustima

  • Stalni osećaj suvih usta.

Ako primetite bilo koji od ovih simptoma kod svog deteta, posetite pedijatra radi dijagnoze i lečenja.


Kako se kod dece dijagnostikuje gljivična infekcija na jeziku?


Pedijatar obično dijagnostikuje oralnu kandidijazu kod deteta pregledom usta i jezika. Pored toga, da bi sigurno potvrdio prisustvo ove infekcije na jeziku, nadležni pedijatar može zatražiti da se uradi oralni bris. Ovaj bris se uzima sa površine jezika ili sluzokože usta, a zatim se analizira pod mikroskopom kako bi se potvrdilo prisustvo gljivice. U nekim slučajevima može se tražiti i krvna slika kako bi se utvrdilo da li postoje i drugi zdravstveni problemi povezani sa kandidom.


Lečenje kod dece, koji su tretmani najbolji?


Lečenje oralne kandidijaze kod dece obično uključuje antifungalne lekove koji se primenjuju ili lokalno u ustima ili se uzimaju oralno. Lokalni antifungalni lekovi uključuju kreme, gelove i sprejeve koji se nanose direktno na zahvaćena područja. Oralni antifungalni lekovi se uzimaju u obliku tableta ili sirupa, a lekar će odrediti odgovarajuću dozu za dete prema uzrastu i težini.

Uz antifungalne lekove, važno je pratiti i održavati oralnu higijenu deteta kako bi se sprečilo ponavljanje infekcije. Redovno pranje zuba i jezika su osnov oralne higijene kod svih osoba. Pored toga, ispiranje usta toplom vodom nakon svakog obroka može pomoći kod održavanja oralne higijene. Neki pedijatri usled pojave lošeg zadaha, mogu preporučiti upotrebu antibakterijskih vodica za ispiranje usta. Pridržavanjem ovih saveta, možete sprečiti ponovo javljanje kandide u ustima deteta. Pored toga, redovno održavanje higijene i izbegavanje dodira sa zaraženima je ključno za sprečavanje pojave kandidijaze.


Kandida i povezanost sa drugim zdravstvenim problemima"


Pojava ove bolesti kod dece može biti znak drugih zdravstvenih problema, poput problema sa imunološkim sistemom, dijabetes ili drugih bolesti koje slabe imuni sistem. Ako se infekcija ponovi ili se ne može kontrolisati antifungalnim lekovima, važno je obavestiti pedijatra da utvrdi da li postoje drugi zdravstveni problemi povezani sa kandidom na jeziku. Zbog toga je važno obratiti pažnju na simptome i potražiti stručnu pomoć kako bi se sprečilo dalje pogoršanje zdravlja deteta.


Roditelji treba da uče decu o važnosti održavanja oralne higijene i podstiču ih da peru zube i jezik posle svakog obroka. Takođe je potrebno obratiti pažnju na ishranu deteta i izbegavati namirnice koje mogu da podstaknu rast gljivica.








Srodni tekstovi:


Kako najbrze do vitalne figure uz zdravu ishranu

Da biste postigli vitalnu figuru uz zdravu ishranu, potrebno je prilagoditi životni stil koji će ukl...

Detaljnije

Neophodno učenje engleskog jezika kroz primenu obrazovnih metoda

Među najrasprostranjenijim grupama jezika, engleski pripada milionskoj grupi govornika. Na osnovu pr...

Detaljnije

Zavirite u kulinarstvo kroz tegle! Zimnica koja oduševljava!

Kulinarstvo nije samo umetnost pripreme jela, već i čuvanja ukusa, aroma i tradicije. Upravo u tegla...

Detaljnije

Zašto nije lako odabrati pravi ranac za školu?

Rančevi za školu biraju se u opuštenoj atmosferi, pogotovo kada je ponuda, kao na na&s...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS