Kako prepoznati moždani udar?


Zdravlje

Moždani udar može ostaviti nesagledive posledice i jako je bitno hitno reagovati ukoliko do njega dodje. Svaki sekund je od značaja! Treba po mogućstvu odmah reagovati kako ne bi došlo do moždanog oštećenja. Ukoliko prepoznate koji su simptomi moždanog udara možete brzo reagovati i u zavisnosti od situacije spasiti svoj ili tuđ život.



Nagoveštaji moždanog udara 

Potrebno je brzo reagovati ukoliko primetite da vam je deo lica takoreći utrnuo, da su se mišići na licu opustili,  ukoliko osećate obamrlost u rukama i/ili nogama, pogotovo ako se ova omamljenost dešava na jednoj strani tela. Naredni simptomi moždanog udara su problemi u govoru ili problem u razumevanju govora i najčešće je sve ovo propraćeno priličnom konfuzijom. Svemu ovome možemo pridodati i nagle teskobe pri hodanju, javlja se gubljenje ravnoteže, nesvestica i slaba koordinisanost. Takođe je simptom i neočekivana glavobolja nastala bez nekog očiglednog razloga.

Saniranje moždanog udara

Da bi se ublažile posledice ili u potpunosti sanirale potrebno je reagovati što hitnije odmah pri prepoznavanju bilo kog simptoma koji smo  naveli kao naznake moždanog udara. Mora se reagovati maksimalno do 3 sata od pojavljivanja prvih simptoma kako bi ikako bilo moguće da se pacijent izvuče bez velikih posledica. Ukoliko se kasnije pacijentu ukaže pomoć , velika je verovatnoća da je do moždanog oštećenja već došlo i samo je pitanje u kolikoj meri je moždani udar oštetio mozak pacijenta.

Kako proveriti da li neko doživljava moždani udar?

Ukoliko sumnjate da se neka osoba doživljava moždani udar možete uraditi sledeće provere.  Zamolite osobu da se nasmeje. Ukoliko primetite da jedna strana opuštena, da nema rada mišića, to je očigledan znak da osoba nije zdravstveno u redu. Dodatno, zamolite osobu da podigne obe ruke u vis i obratite pažnju da li se jedna ruka spušta na dole. Sledeći korak je da zamolite osobu da ponovi jednostavnu rečenicu.  Ukoliko govori nejasno jasan je znak da joj je potrebna hospitalizacija. Bitno je da ukoliko osoba ima makar jedan od ovih simptoma da je ili hitno odvedete u bolnicu ili da pozovete hitnu pomoć čim pre. Bitno je da zapamtite vreme kada se koji simptom pojavio, to će pomoći zdravstvenim radnicima da delaju dalje u cilju prevencije većih oštećenja koja mogu nastati moždanim udarom.

Prolazni moždani udar

Postoji mogućnost da osoba ima prolazni ishemijski udar, takozvani mini moždani udar. To znaci da se simptomi počnu povlačiti nakon nekoliko minuta. Iako je kratko trajao , i ovakav moždani udar je ozbiljno stanje koje ne sme proći bez medicinske pomoći. Nažalost, osobe koje dožive ovakav moždani udar najćešće ignorišu simptome i ne jave se medicinskoj ustanovi. Pogotovo je problem ukoliko su prilikom mini moždanog udara bili sami. Nikoga nije bilo da dodatno proveri simtome ili primeti da nešto nije u redu, a sama osoba koja je doživela moždani urad to stanje prepisuje umoru pogotovo što se simtomi brzo povuku. Bitno je svakako se javiti domu zdravlja ili urgentnoj službi koja će odraditi neophone provere i ustanoviti težinu udara koji je nastupio ili otkloniti sumnje da li je do mini moždanog udara došlo. Nemojte nikada zanemarivati simptome.






Srodni tekstovi:


Prirodna rešenja za kašalj

Kašalj pa i takozvano nakašljavanje kao i kašljucanje nešto je št...

Detaljnije

Prevoz pokojnika iz inostranstva – od zahteva do realizacije

Ne tako mali broj srpskih državljana u toku jedne godine život izgubi ili premine u okvirima granica...

Detaljnije

Vitamin D: Ključni činilac za jak imuni sistem i prevenciju bolesti

Vitamin D je esencijalni nutrijent koji ima ključnu ulogu u održavanju zdravlja našeg organiz...

Detaljnije

Da li se sećate goblena?

Gobleni, nekada (sedamdesetih godina XX veka) nezaobilazni ukras na zidu u svakom domu, a danas samo...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS