Kako povezati kompjuter i TV preko HDMI kabla?


Tech Tech

HDMI kablovi Velteh

Povezivanje dva ili više različitih uređaja danas je nešto što se vrlo lako može uraditi, jer sve što je potrebno jeste jedan HDMI kabl 4k. Međutim, ko je nešto stariji veoma se dobro seća koliko je bilo komplikovano povezati televizor sa nekim drugim uređajem, kao što je video kamera, rekorder, mobilni telefon, jer je bilo potrebno više kablova kako bi se na kraju dobio potreban rezultat. Osim toga, često kablovi nisu donosili tražene rezultate, jer ili kabl ili ulaz bi bilo nešto zahtevniji, a osim toga, kako audio, tako i video, sve je bilo potrebno povezati različitim kablom, kako bi se dobila jedna celina. Ali, danas, kao što je rečeno na samom početku, sve ovo se uspešno rešava jednim HDMI kablom, koji odlično i istovremeno prenosi i sliku i ton, bez potrebe da priključujete bilo šta drugo, bar je tako u većini situacija i sa većinom uređaja.

HDMI kabl je prilično jednostavan za upotrebu, a osim toga, koji god da odaberete uvidećete da su prilično pristupačni. Uz sve to, HDMI kablovi olakšavaju često i život, a često ih u svom domu imamo i po nekoliko, jedino što se ne zna jeste da se tako nazivaju. HDMi kablovi se drugačije nazivaju i multimedijalni međusklop visoke definicije, što definitivno znači samo onima koji se prilično dobro razumeju u tehnologiju I koji znaju kako da ih razlikuju I kako da ih odaberu. Međutim, za sve one kojima je potrebna pomoć, koju vrstu i kakav HDMI kabl, odnosno HDMI spliter da odaberu za povezivanje svojih uređaja, ovaj tekst će i te kako značiti, jer ćete u njemu pronaći sve ono što je potrebno da znate o HDMI kablovima i tome kako da povežete svoj kompjuter i TV putem HDMI splitera.

Kako izgleda HDMI kabl?

Ono što sigurno apsolutno svi znaju jeste kako izgledaju USB kablovi, odnosno kablovi koji se danas nalaze na skoro svim punjačima za mobilne telefone, zar ne? Kakvi su oni, takvi su i HDMI kablovi, pa sigurno nećete naći neke velike razlike među njima. Sve što znate da može jedan USB kabl, to sve može i HDMI kabl, ista im je funkcionalnost, a razlika je u tome što HDMI kabl takođe služi za povezivanje, ali povezivanje audio i video uređaja kako bi se na kraju preneo i bio dostupan digitalni signal. HDMI kabl je kao i USB pristupačan, pa ih možete kupiti po ceni već od sigurno nekih 300 dinara, pa na više, jer sve zavisi od njihove funkcionalnosti i mogućnosti koje nude, odnosno od potreba koje imate za koje vam je potreban jedan HDMI spliter.

Priključci HDMI kabla

Ono što razlikuje HDMi kablove među sobom jesu priključci, što u stvari i njihovu nabavku čini nešto komplikovanijom. Ukoliko idete u kupovinu nekog HDMI kabla, onda morate unapred znati koji vam je potreban, odnosno HDMI kabl sa kojim priključcima. To ćete saznati tako što ćete najpre videti ulaze na svojim uređajima, lap topu, televizoru, tabletu, kako biste odabrali ispravan HDMI kabl. Ukoliko se ne razumete baš toliko, uvek možete ulaze slikati svojim mobilnim telefonom, te prodavcu pokazati, a on će vam ponuditi moguće opcije.

Najčešći tipopvi HDMI kablova jesu tip A i tip B, koji se zapravo nalaze u lap topovima, računarima, televizorima, pa su zbog toga i najzastupljeniji na tržištu. Upravo jedan od ova dva tipa bića vam potrebni kako biste povezali svoj kompjuter sa svojim televizorom. Pored njih, tu je i HDMI kabl tipa C koji se koristi za povezivanje tableta i notebook računara koji su sve zastupljeniji, a tu je i tip D koji se koristi za mobilne telefone, ali i manje tablete. Postoji uz sve to i tip E HDMI kabla, on ima zaštitu od ulaska prašine, svih sitnih čestica, ali je najslabije zaštićen i potreban je samo u određenim situacijama. Zbog toga ćemo se i fokusirati na najzastupljenije HDMI splitere, a to su tip A i tip B koji su potrebni za većinu naših uređaja. Prikljčci za HDMI kabl se uglavnom prodaju radnjama i internet prodavncama specijalizovanim za tehniku kao što je Velteh Pro.

Koje vrste HDMI kablova postoje?

HDMi kabl postoji kao dodatna oprema još od 2002. godine, a od tada, pa sve do danas, nastalo je otprilike sedam vrsta ovog kabla. Međutim, neke verzije se danas ne koriste, jer su zastarele, ali su dve vrste osnovne, a to su HDMI kabl 1.0 i novija verzija, a to je HDMI kabl 2.0. Međutim, kod druge, novije verzije, HDMI kabl 2.0 uzima se samo kada znate da vam je on isključivo potreban, iz razloga što neće odgovarati za druge uređaje ni u kom slučaju koji ne podržavaju njegov priključak. Zbog toga je najzastupljenija HDMI 1.0 vrsta ovog kabla i to podvrste, HDMI 1.3 kabl za televizore koji su napravljeni pre 2010. godine, odnosno, HDMI 1.4 verzija za one televizore koji su nastali posle 2010. godine. 

Naravno, čak i u ovim verzijama HDMi splitera postoje razlike, međutim, to vam neće stvarati veći problem, jer ćete uspeti da pronađete način kako da i kabl koji nije tačno onaj koji vam je potreban može da funkcioniše.  Sve to ponovo upućuje da je najbitnije da znate ono o čemu smo već pisali, a to je koji su izlazi zastupljeni na vašim uređajima, računaru, lap topu, televizoru, kako biste bez ikakvog problema mogli da pronađete odgovoarajući HDMi kabl koji će vam brzo povezati dva uređaja. Uz to, bitno je znati da li su uređaji novije ili starije generacije, a dalje povezivanje je uvek isto, odgovarajuću stranu HDMI kabla postavite u odgovarajući ulaz na kompjuteru, drugi kraj u odgovarajući ulaz na televizoru i to je pored dalje instalacije softvera, ukoliko je potrebna, a sama se prikaže, sve što je potrebno da uradite.

Dužina HDMI kabla

HDMI kablovi se izrađuju u različitim dužinama, pa tako možete najčešće pronaći HDMI kabl od jednog do HDMI kabl 10 metara. Međutim, za kućne uslove se najviše preporučuju HDMI kablovi dužine od 5 do 7,5 metara, kao najfunkcionalniji u tim uslovima, a pored toga tu su i kablovi koji dosežu čak i do 20 metara dužine. Međutim, ni to nije najviše, jer se za pšoslovne potrebe oni izrađuju u dužini čak i do neverovatnih 1oo metara.

Nakon ispravnog odabira, HDMI kabl će vam u nekoliko momenata pomoći da povežete svoj kompjuter sa televizorom, a na isti način možete povezati i svoje druge uređaje, tablete, mobilne telefone i drugo. Danas se osim ovih, osmišljavaju i nove verzije HDMI kablova, pa se pretpostavlja da će naredni koji se pojavi omogućiti povezivanje više ekrana, a ne samo jedan uređaj.






Srodni tekstovi:


KORISNI SAVETI ZA ODRŽAVANJE ZAVESA

Svaki enterijer bilo da se radi o domovima, poslovnim prostorima i drugim javnim ustanovama oplemenj...

Detaljnije

Zašto nije lako odabrati pravi ranac za školu?

Rančevi za školu biraju se u opuštenoj atmosferi, pogotovo kada je ponuda, kao na na&s...

Detaljnije

Nakit koji će te učiniti posebnom

Detalji su ti koji oplemenjuju i uvek se zato na njih najviše i obraća pažnja. Nekada je dovo...

Detaljnije

Osvajanje tržišta: Tajne uspešnog cvećarskog biznisa u urbanom pejzažu

Cvećarski biznis je kao raskošni buket: slojevit, kompleksan, sa varijacijama boja i tekstura...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS