ICF – organizacija koja pruža akreditacije za koučeve


Obrazovanje

Danas je profesija koučinga u razvoju i sve je više ljudi koji traže usluge kouča i to onih osoba koje su za ovaj posao poseduju sertifikat. Profesionalni koučevi koji su završili akreditovane treninge i koji su sertifikovani od strane ICF su postigli visoke standarde koje ova profesija nudi. 

Oni mogu biti sigurni da nude kvalitet i izvrsnost svojim klijentima. Sa druge strane,  klijenti su sigurni da će njihov kouč odgovoriti prema standardima i etici ICF-a i održati profesionalan odnos sa njima.

Koučevi koji za svoje znanje i rad steknu akreditaciju pokazuju da su ozbiljno posvećeni svojoj profesiji. ICF je jedina organizacija u svetu koja pruža nezavisan akreditacioni program za koučeve praktičare koji je globalno priznat.

ICF je kredibilan program obuke

Treneri širom sveta prepoznaju ICF kao lidera u industriji i često nastave saradnju sa ovom organizacijom i dalju edukaciju. ICF akreditacija obezbeđuje programe za koučeve koji su konkuretni po svom sadržaju i strukturi. Stečena ICF akreditacija zasigurno daje kredibilitet i mogućnost da svaki kouč izloži svoje usluge u okviru široke mreže koučeva.

ICF je prisutan u Srbiji od marta 2010. godine i svima koji žele profesionalno da se bave koučingom obezbeđuje da svoja znanja i veštine krunišu međunarodno priznatim sertifikatom. ICF sertifikati se dodeljuju profesionalnim koučevima koji su pokazali kompetentnost i ispunili zahteve  u vezi sa obrazovanjem i stečenim iskustvom. Dobijeni sertifikat se obnavlja na svake tri godine prema zahtevima ICF-a. 

Kao kandidati za sertifikaciju mogu da se prijave kako institucije koje hoće da akredituju svoj program, tako i pojedinci koji imaju nameru da postanu profesionalni koučevi.  ICF akreditacija klijentima pokazuje predanost i savesnost kouča prema profesiiji i njegovo razumevanje i ovladavanje veštinama koučinga.

Koje vrste koučinga postoje?

Prema svojim ličnim preferencijima kouč se opredeljuje  za određenu oblast koučinga na kojoj će da radi sa klijentima. Postoji nekoliko vrsta koučinga, a mi ćemo ih podeliti u dve osnovne grupe – biznis i life koučing. 

Kod biznis koučinga se radi na usaglašavanju ciljeva organizacije sa ciljevima pojedinaca ili timova. U ovom procesu se radi na postavljanju ciljeva, strategiji ostvarenja postavljennih ciljeva, njihovoj merljivosti, kao i prevazilaženju prepreka na putu do ostvarenja zadatih ciljeva.

Life koučing za generalno podizanje samopouzdanja

Life koučing je usmeren na celokupni životni napredak pojedinca. Life kouč daje podstrek pojedincu da probudi lične potencijale i stigne do željenih zamisli. Glavni efekat pri tome je neosporiv uticaj na samopouzdanje pojedinca. 

Life kouč podstiče pojedinca da preuzme odgovornost za sopstveni život i usmerva ga ka akciji.

Pomenimo ovde i neke druge vrste koučinga koje se jednako tražene. Wellness koučing je vezan za zdrav život klijenta i ovde je kouč u ulozi koja je nešto između profesionalca za zdrav život i fitnes trenera. 

U koučingu za odnose kouč radi sa klijentima da razumeju i poprave narušene odnose sa partnerom ili rade sa klijentom na nalaženju idealnog partnera.

Koučing za prodaju(Sales Coaching) je proces u kojem kouč dobro poznaje prodaju i klijentu daje veštine za postizanje ciljeva u prodaji.

Tu su i koučevi koji podržavaju pojedincia prilikom promene karijere. Ovi koučevi pomažu klijentima tokom tranziciong perioda koji može biti veoma stresan i, između ostalog, prilikom njihovog nastupa na intervjuima za posao.  






Srodni tekstovi:


Finansijska sigurnost porodice je temelj stabilnog domaćinstva

Finansijska sigurnost porodice predstavlja temelj za miran i stabilan porodični život. Ovaj deo će s...

Detaljnije

Kako pronaći najbolji ranac za laptop?

Ako se pitate koji je najbolji ranac za laptop, odgovor je jednostavan: onaj koji vam odgovara u sva...

Detaljnije

Koliko je kvalitetan kancelarijski materijal važan za postizanje odličnih poslovnih rezultata

 Funkcionalno radno okruženje i usmerenost ka visokoj produktivnosti su okosnice modernog način...

Detaljnije

Sportske vesti iz najjače lige na svetu - zahuktavanje

Ovogodišnja sezona NBA lige se nedavno završila, i iako još nije popijen ni sav...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS