Da li su grejalice na struju najisplativije za dogrevanje?


Dom


Retko koje godine se desi da zima ne dodje pre novembra, obično se prvi hladni dani poklope sa početkom grejne sezone, ako malo i zakasne, onda je novembar svakako prepoznat po ne samo hladnim jutrima, nego i vrlo hladnim noćima.  Tada većina shvati da se zima ne šali i da počinje grejna sezona koja traje bar pet-šest meseci. 

Otvaraju se iznova nova pitanja. Kako da se grejem ove godine? Da li inverter klime mogu da zagreju? Da li da kupim još neko grejno telo? Za većinu je problem što ne mogu da odrede šta je za njih najefikasnije i najisplativije. Mnogi se odlučuju za grejanje na klimu, pa samo dogrevaju  grejalice na struju.  Kad udari jaka zima, kakvo god da je grejanje i koliko god da je dobra izolacija, neophodno je da se dogreva, posebno ako u prostoriji borave deca ili starije osobe. 


Od čega zavisi efikasnost  grejalice na struju?

Svi termički električni aparati oslobadjaju onoliko toplote koliko kilovata potroše, tako da električna grejalica za potrošen 1KW/h da tačno toliko energije 1KW. Ovo jeste tačno, medjutim, kada je reč o električnim grejalicama, ima toliko drugih razloga koji mogu da opredele kupca za neki odredjeni tip grejalice, a najčešći su njena snaga, podešavanje brzine, turbo funkcija i zaštita od pregrevanja i prevrtanja. Isplativost grejalice na struju zavisi od potrošnje električne energije, a sama potrošnja od niza faktora, prvenstveno od snage i tipa grejalice. 

Bez obzira da li je reč o konvektorskoj grejalici, kaloriferu ili uljanom radijatoru, ukoliko greje neprekidno 1 sat, grejalica na struju čija je snaga 2KW, potrošiće tačno 2 KW/h energije. Ukoliko se grejalice na struju koriste tokom jeftinijeg noćnog tarifnog perioda onda će cena grejanja biti skoro upola niža nego u dnevnoj tarifi, ima nekih kojima to odgovara, pa im je i grejanje onda isplativije. Podešavanje brzine je veoma važno i odlična je opcija ukoliko je imaju električne grejalice, podešavanje omogućava da se jačina grejanja prilagodi trenutnim potrebama. 

Vrlo je efikasna za održavanje temperature, kada se prostorija dovoljno zagreje, pa se električnom grejalicom samo održava temperatura. Slično podešavanju temperature, neki modeli imaju turbo opciju koja pruža brže zagrevanje. Grejalice koje imaju zaštitu od pregrevanja i prevrtanja su vrlo traženi modeli na tržištu, zato što se regulisanjem bezbednosti uredjaja vodi računa o bezbednosti čitavog doma i svih ukućana. 


Izbor izmedju malih i velikih grejalica

U zavisnosti od prostorije koja se greje, izbor može da se ograniči na velike ili male grejalice na struju. Ukoliko je reč o velikoj prostoriji, svakako je neophodna velika grejalica. Za veće modele, posebno one sa naprednijim opcijama, mora da se uzme u obzir da oni troše više električne energije. 

Za manje i jednostavnije modele važi da oni troše manje i da su u smislu potrošnje daleko ekonomičniji, medjutim, postavlja se pitanje: Koliki prostor mogu da zagreju? Odgovor je jednostavan: Koliko troše toliko greju. Na tržištu danas postoji toliko modela i velikih i malih grejalica na struju, tako da će svako sigurno pronaći model za sebe, bez obzira kakve potrebe ima.








Srodni tekstovi:


Praktični saveti za čišćenje i održavanje automobila

Čistoća i održavanje automobila nije samo estetsko pitanje, već i faktor koji direktno utiče na njeg...

Detaljnije

KORISNI SAVETI ZA ODRŽAVANJE ZAVESA

Svaki enterijer bilo da se radi o domovima, poslovnim prostorima i drugim javnim ustanovama oplemenj...

Detaljnije

Pozitivne stvari vezane za kolica za bebe

Mnogi roditelji se danas razmišljaju da li da kupuju kolica za bebe ili da jednostavno svoju ...

Detaljnije

Osvežite enterijer uz minimum troškova

 Vaš dom je intiman prostor u kome se može istražiti kreativnost i izgraditi kutak koji ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS