Da li ste znali? Zanimljivosti o Meksiku


Turizam Turizam

Meksiko (zvanično Sjedinjene Meksičke Države) je država u Severnoj Americi koja se graniči sa SAD, Gvatemalom, Belizeom i izlazi na Tihi okean, Meksički zaliv i Karipsko more. Osim zanimljivog geografskog položaja, poznata je i po specifičnoj kulturi i tradiciji, kao i nekim od najlepših plaža na svetu. 


Ne čudi što je putovanje u Meksiko izbor miliona turista iz celog sveta, koji jedva čekaju da i uživo dožive ono o čemu su toliko slušali i čitali.

Najzanimljivije o Meksiku:


1. Meksiko Siti je grad koji ima najveći broj taksija na svetu - oko 100.000 vozila svakog dana krstari ulicama meksičke prestonice.


2. Sve do Američko-meksičkog rata 1848. godine, San Francisko se nalazio u Meksiku!


3. Posle Brazila, Meksiko je drugi po broju katolika i rasprostranjenosti katoličke vere.


4. Amerikanci više nisu najdeblja nacija na svetu, već su to Meksikanci! Godine 2013. je stopa gojaznih u Meksiku iznosila 30.8%, što je za 0.8% više nego u Sjedinjenim Američkim Državama.


5. Meksiko se nalazi u najpoznatijoj zoni zemljotresa i aktivnih vulkana.


6. Od 2000. godine se broj ilegalnih prelazaka iz Meksika u SAD smanjio za 80%.


7. Borba bikova je nacionalni sport u Meksiku, koji su u ovu državu doneli španski osvajači. Ipak, trenutno je fudbal mnogo pupularniji.


8. Granica između Meksika i SAD je druga po veličini granica na svetu.


9. Žene nisu imale pravo glasa na predsedničkim izborima u Meksiku sve do 1958. godine.


10. Godine 1917. Nemačka je pozvala Meksiko da postane učesnik Prvog svetskog rata tako što će napasti SAD. Meksiku je tada obećan povrat teritorija koje je izgubio u Američko-meksičkom ratu 70 godina ranije, a reč je o Teksasu, Arizoni i Novom Meksiku.


11. Meksiko je poznat po izvozu nafte, ali je poznat i po proizvodnji soli. Čak, Meksiko je najveći proizvođač soli u svetu.


12. 90% vatrenog oružja koje se nalazi u Meksiku je prošvercovano iz SAD. U ovoj državi postoji samo jedna prodavnica oružja.


13. Sa osnovnim obrazovanjem se u Meksiku počinje sa pet godina, a sa srednjim u jedanaest.


14. Olmeci su prva veća civilizacija koja je živela na teritoriji današnjeg Meksika. Oni su se pojavili u 15. veku pre nove ere, a nestali su u 4. veku nove ere. Stvorili su prvo pismo na američkom kontinentu, prvi su gradili piramide i izmislili su igru sa loptom.


15. Najmanji vulkan na svetu se nalazi u Meksiku i visok je svega 43 metra.


16. Meksiko i SAD imaju jako zanimljivu tradiciju. Svake godine u određeno vreme stanovnici grada Nako u Arizoni i stanovnici istoimenog grada u Meksiku igraju odbojku preko ograde koja deli ove dve države.


17. Meksiko je glavna turistička atrakcija u Latinskoj Americi i deseta najposećenija zemlja na svetu, otkriva Svetska turistička organizacija. Najposećeniji je Akapulko koji se nalazi na obali Tihog okeana i koji godišnje poseti oko 2 miliona turista.


18. Teksas je 1836. godine proglasio nezavisnost od Meksika i bio je nezavisna država sve do 1845. kad se pridružio Sjedinjenim Američkim Državama.


19. Jaguar je najveća divlja mačka u Severnoj Americi koja se može pronaći i u Južnoj meksičkoj džungli.


20. La Esperanza je mesto u Meksiku gde se ljudi ritualno tuku pesnicama kako bi od bogova zatražili dobru kišnu sezonu. Simbolično, svaka kap krvi predstavlja kap kiše te se sa ovim ne prestaje dok se dobro ne prokrvari! Ovaj događaj se održava svake godine početkom maja.


21. Najmanji pas na svetu, čivava, potiče iz Meksika.


22. Godine 1985. jak zemljotres od 8 stepeni Rihterove skale pogodio je Meksiko Siti. Skoro sve novorođene bebe koje su se tada nalazile u porodilištu koje je srušeno, preživele su čak sedam dana bez hrane, vode, toplote i ljudskog kontakta.


23. U Meksiku živi preko 50 vrsta kolibrija i više vrsta pelikana.







Srodni tekstovi:


Koliko je kvalitetan kancelarijski materijal važan za postizanje odličnih poslovnih rezultata

 Funkcionalno radno okruženje i usmerenost ka visokoj produktivnosti su okosnice modernog način...

Detaljnije

Kako da efekat koji daju hijaluronski fileri traju što duže?

Prirodni proces starenja čini da se na koži pojavljuju znakovi koji govore o vašim godinama, ...

Detaljnije

Nekretnine kao investicija

Interesantna je činjenica da se skoro 80% građana odlučuje na kupovinu stana na kredit. Verovatno mn...

Detaljnije

Dobro zaraditi od rasadnika – nije nemoguća misija

Kada se razmotre spoljašnji faktori, kao što su: temperatura, vlažnost vazduha i zemlj...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS