3 glavne karakteristike kamera za video nadzor


Dom Građevinarstvo Tech


Danas video nadzor postaje sastavni deo svakodnevne opreme, odnosno „odomaćen“ uređaj. Može da se nalazi svuda – po ulicama, kućama, zgradama, institucijama, firmama,... Naravno da postoje ljudi koji se bave instaliranjem i montiranjem video nadzora, ali kako biste umeli da objasnite, njima ili prodavcu u specijalizovanoj radnji, šta vam je tačno potrebno, olakšali biste svima. Za početak, potrebno je da se opredelite kakvu kameru želite. Postoji nekoliko ključnih karakteristika kamera za video nadzor.

1. Vrsta kućišta 

Vrsta kućišta se odnosi na izgled kamere. A prema kućištu u kome se nalazi, može se podeliti na box i dome kamere. Box kamere su izduženog oblika, a kompaktnije box kamere često se nazivaju bullet kamere. Dome kamere imaju kupolno kućište, u obliku polovine lopte, kompaktnije su, manje uočljive i zbog svog oblika, često i otpornije. Posebna vrsta ovih kamera za video nadzor su PTZ kamere (Pan Tilt Zoom), koje se mogu mehanički pokretati uz pomoć daljinskog upravljača. Pored ova dva tipa, postoje i one koje imaju specifičnu konstrukciju kućišta, ali se one samo namenski konstruišu na određen način.

2. Sistem kamera za video nadzor

Načun funkcionisanja, tj. sistem po kome rade kamere za video nadzor može biti analogni, mrežni i HD –CVI/HD – TVI. Analogne kamere za video nadzor su najstarije i najčešće upotrebljavane zbog pristupačnih cena. Njihova je mana što ne mogu u tehničkom smislu da isprate sve, snimke jače rezolucije, zatim, postoji ograničenje u pogledu materiljala koji je moguće sačuvati, problem su i duže instalacije, jer se sa dužim kablovima lakše može dogoditi da se gubi signal.

Mrežne kamere za video nadzor su najnaprednije . One se montiraju na već postojeću internet instalaciju, što u mnogome olakšava sve. Mogu raditi samostalno, bez snimača i nemaju nikakvo ograničenje kada je rezolucija snimanja u pitanju. Njihovi su nedostaci visoka cena i komplikovano montiranje čitavog sistema.

HD –CVI/HD – TVI predstavljaju pokušaj spajanja analognih i mrežnih kamera za video nadzor. To se ogleda u tome što su povoljnije od mrežnih kamera, a opet mogu podneti visoke rezolucije snimanja (do Full HD 1080p) i instalacije sa dugim kablovima, za razliku od analognih. Iako nisu potpuna zamena, odlično funkcionišu i na mestima na kojima su planirane mrežne kamere za video nadzor.

3. Rezolucija 

To je najbitnija karakteristika svake kamere. Od rezolucije će zavisiti kvalitet snimka. Što je ona veća, na snimku će biti vidljivo više detalja. Za osnovni video nadzor, često je dovoljna i kamera slabije rezolucije, ali ukoliko je u pitanju neki javni prostor, preporučljivo je postaviti neku rezolucijski malo  bolju kameru za video nadzor. Primera radi, sa HD kamerama moguće je prepoznavanje lica, a sa Full HD kamerama čak i očitavanje brojeva sa registarskih tablica i to ukazuje na jaču rezoluciju.

Dan/noć snimanje – podrazumeva prebacivanje kamere za video nadzor u noćni, crno-beli režim, čim dnevno svetlo postane slabije. Ove kamere mogu dosta precizno snimati prilično detaljno i sa vrlo malom količinom svetlosti. Za snimanje u potpunom mraku neophodno je ugrađivanje infracrvenih dioda, a domet zavisi od tih samih dioda.

Pored pomenutih karakteristika trebalo bi da kod kupovine kamera za video nadzor obratite pažnju i na optiku, ICR, stepen zaštite.








Srodni tekstovi:


Salon tepiha Beomoda u ponudi ima sve po poslednjoj modi

Kao neizostavan element uređenja enterijera, tepisi daju završni izgled vašem domu. Za...

Detaljnije

Prodaja stana u svega nekoliko koraka

Za samo donošenje odluke o prodaji stana potrebno je mnogo više angažovanja i zalaganj...

Detaljnije

Kišobran ili klasična kolica za bebe? Ovo su prednosti i mane i jednih i drugih, a evo šta savetuju iskusni roditelji

U periodu trudnoće, dok budući roditelji čekaju da se beba rodi uglavnom prave velike planove, raspi...

Detaljnije

Mere zaštite od urinarnih infekcija

Kod mnogih žena, a pogotovo kod trudnica dolazi do pojave urinarnih infekcija. Nelagodnosti u mokrać...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS