Upotreba kolagena u službi zdravlja i lepote


Zdravlje

Kolagen je strukturalni protein koji ima ključnu ulogu u održavanju zdravlja kože, kostiju, zglobova i drugih tkiva u telu. On predstavlja osnovni gradivni element koji daje elastičnost, čvrstoću i hidrataciju koži, čineći je glatkom i mladolikom. Međutim, još jedna od mnogobrojnih posledica starenja jeste i umanjena prozvodnja kolagena. Dakle, proizvodnja kolagena u našem telu sa godinama neminovno opada, što posledično dovodi do pojave bora, opuštene kože, ali i gubitka gustine kostiju. Ipak, ima načina da se ovi optimalni nivoi kolagena u organizmu nadoknade.

Zbog svega toga, javlja se sve veći interes za unošenje dodatnih doza kolagena kao sredstva za očuvanje zdravlja i lepote. U ove svrhe, pored pravilne ishrane, od velikog značaja mogu biti i različiti suplementi i dodaci ishrani koji sadrže ovu važnu supstancu. Kada je nega i lepota kože u pitanju, na tržištu postoje i brojni kozmetički proizvodi na bazi kolagena.


Benefiti kolagena za kožu


1. Smanjenje pojave bora i finih linija – kolagen dokazano pomaže u održavanju čvrstine kože, smanjujući vidljivost finih linija i bora.

2. Hidratacija kože – pored toga što utiče na strukturu kože, kolagen takođe zadržava i vlažnost, čineći kožu hidriranom i sjajnom.

3. Podrška regeneraciji kože – kolagen igra ključnu ulogu u procesu regeneracije kože, pomažući u umanjenju posledica oštećenja kože od sunca, akni i drugih faktora.


Benefiti kolagena za zglobove i kosti 


1. Poboljšanje zdravlja zglobova – kolagen može pomoći u održavanju fleksibilnosti i pokretljivosti zglobova, smanjujući na taj način rizik od povreda, ali i ublažavajući simptome artritisa.

2. Jačanje kostiju – održavanje optimalnih nivoa kolagena u organizmu može doprineti jačanju kostiju, kao i smanjenju rizika od nastanka osteoporoze.

Kako se uzima kolagen?


1. Suplementi kolagena – na tržištu  možete pronaći veoma širok spektar suplemenata kolagena. Ukoliko vam je potrebna dodatna doza kolagena, možete ga konzumirati u obliku praha, kapsula, ili tečnosti. Ovakvi suplementi najčešće se prave od hidrolizovanog kolagena koji se lakše apsorbuje u organizmu.

Proizvodi poput Jointace kolagen sadrže visoko definisani, hidrolizovani kolagen tip II i imaju povoljan uticaj  na održavanje homeostaze, zglobne hrskavice i izgradnje vezivnog tkiva. Redovnom upotrebom ovih tableta smanjuju se bol i ukočenost zglobova, povećava se njihova pokretljivost, omogućava se brži oporavak nakon povreda itd. Takođe, poboljšava se i funkcija zglobne hrskavice i izgradnja vezivnog tkiva i mišića.

2. Prirodni izvori kolagena – ishrana bogata proteinima poput govedine, piletine, ribe, jaja i mlečnih proizvoda takođe može obezbediti organizmu potrebne gradivne elemente za proizvodnju kolagena.

3. Kozmetički proizvodi – kao što smo već pomenuli, i mnogi kozmetički proizvodi sadrže kolagen kao aktivni sastojak, pružajući koži dodatnu hidrataciju i podršku. Moguće je pronaći zaista veliki broj kozmetičkih proizvoda na bazi kolagena, od krema za lice, seruma, emulzija, pa sve do proizvoda za negu tela.

Kolagen sasvim zasluženo ima ključnu ulogu u održavanju zdravlja organizma, ali i očuvanju lepote i mladolikosti kože. Redovno unošenje kolagena kroz pravilnu ishranu i suplementaciju značajno će doprineti poboljšanju stanja kože, kostiju i zglobova, pružajući ujedno i podršku celokupnom zdravlju i  optimalnom stanju organizma. 

Naravno, pre nego što počnete sa upotrebom bilo kakvih dodataka ishrani i suplemenata, preporučuje se da na ovu temu porazgovarate sa svojim lekarom, naročito ukoliko imate bilo kakve specifične zdravstvene probleme ili stanja.






Srodni tekstovi:


Putovanje autobusom do nemačkih gradova

Putovanja na relaciji Srbija Nemačka su jako česta, zbog čega se u skoro svakom trenutku ka određeni...

Detaljnije

Osvežite enterijer uz minimum troškova

 Vaš dom je intiman prostor u kome se može istražiti kreativnost i izgraditi kutak koji ...

Detaljnije

Xiaomi predstavio proširenu Mi 11 seriju na globalnoj mega premijeri

Predstavljeni Mi 11 Ultra, Mi 11 Lite 5G/Mi 11 Lite i Mi 11i uz Mi Smart Band 6 i Mi Smart Projector...

Detaljnije

Šta su krunice za zube i čemu služe?

Jedna od opcija kojima pribegavaju stomatolozi kada dođe do značajnih oštećenja zuba jesu i t...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS