Da li se sećate goblena?


Dom

Gobleni, nekada (sedamdesetih godina XX veka) nezaobilazni ukras na zidu u svakom domu, a danas samo pokoji ponegde i to jer je ruku delo naših baka pa želimo očuvati uspomenu na njih ili prosto želimo da poštujemo njihov trud. 

Kad malo bolje razmislimo, gobleni su prava umetnička dela, rađena sa velikim strpljenjem i pažnjom i treba znati to ceniti. Zato ne smemo dopustiti da gobleni postanu u potpunosti deo prošlosti, neatraktivan za moderno vreme.


Gobleni kao merilo kitnjastog i kiča?

Goblen se javlja još u 15.veku i predstavlja skupoceni zidni ukras sa utkanim slikovnim scenama, specifičan sa svojim unikatnim ramovima koji su najčešće proglašavani kičom. Ti ramovi su obavezno morali biti zlatne boje i kitnjasti, dakle sa mnogo motiva. Čak kod nas preovladava mišljenje da su takvi ramovi bili odraz društvenog statusa. I oni ljudi koji nisu imali mnogo para, zaduživali su se i čuvali svaki dinar kako bi nabavili takav ram. Što znači da je zapostavljen bio običan ram. I upravo zato goblene su kasnije poistovećivali sa kitnjastim stilom, a oni to nikada nisu bili niti mogu to biti.  

U novije vreme od goblena mnogo su popularnije tapete, nalepnice, slike, fotografije, ogledala, ukrasne lampice i razni drugi ukrasi koje kačimo na zid, a što sve ima smisla, jer svako vreme nosi drugačiji stil. Tako svaki poseban stil dominira u određenom periodu, pa dolazi do smene, a tako je u svim vidovima umetnosti i kulture. Međutim, gobleni su uspeli da se probiju kao i mnoge druge retro stvari; danas u mnogim segmentima preovladaju popularni detalji iz osamdesetih i devedesetih godina: vintage, retro, hipi. To se prenelo na enterijer i ukrašavanje domova, pivnica, pabova, kafića i slično. Verovatno ćete priznati i sami da su vam najlepši upravo oni kafići sa ovim detaljima i motivima. Minimalistički stil je za mnoge isuviše hladan pa su se okrenuli dobro poznatom toplom stilu koji odiše nekom pozitivnom energijom, budi uspomene, a stvara nove. Tako se danas ponovo aktuelni gobleni i sve više se kupuju gotovi, ali mogu se i dalje kupiti i gobleni za izradu.

Kako su se gobleni vratili?

A sve je možda počelo baš od takvih kafića, koji su koristili remove od goblena za ražličite stvari. Veoma su interesantna ogledala sa tim ramom, zatim sam ram kao ukras na zidu, takođe ramovi koji su poslužili da postanu poslužavnici, tacne, police i ukrasi. Mnogobrojni su etno restorani koji čuvaju našu tradiciju i kao obavezni detalj tamo možemo pronaći goblen. I u našim domovima, bez obzira na stilove koji su u trendu, kome su ti gobleni važni, odnosno osobe koje su ih vezle, i dalje stoje u toj kući na zidu. Jer kada se lepo sa drugim stvarima uklope oni neće biti kič. Ukoliko vam se baš ne dopada boja rama, uvek je možete prefarbati, dosta su zanimljivi sa belim i sivim ramovima, kao i sa pastelnim bojama, što znači da se apsolutno svaka slika može iskorisiti i učiniti savremenijom i modernijom, malim potezom, time što bismo ofarbali ram u neku drugu boju.









Srodni tekstovi:


Kako odabrati odgovarajuće sanitarije za kupatilo?

Previše želja a premalo mesta. Kupatilo su upravo takav primer prostorije koje nemaju veliku ...

Detaljnije

Gubitak voljene osobe u stanoj zemlji

Gubitak voljene osobe je uvek teško i emocionalno iskustvo, ali kada se dogodi u stranoj zeml...

Detaljnije

Obezbedite bebi najudobniju opremu

Bebe su veoma mala ali zahtevna bića kojima je neophodna neizmerna ljubav, pažnja i svakodnevna udob...

Detaljnije

Pojačajte hormon sreće prirodnim putem

Svima je bliže ono što je prirodno, makar se na to mišljenje u poslednje vreme svode b...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS