Tri osnovna uzroka povišenog krvnog pritiska


Zdravlje

Postoji mnogo uzroka koji potencijalno mogu da izazovu povišeni krvni pritisak. Međutim, ne treba generalizovati i na primer reći - ako ne treniraš imaćeš visok krvni pritisak, jer postoje osobe koje su celog života izbegavale fizičku aktivnost, pa nemaju problema sa pritiskom. Naravno, poznati su okidači, a nekada je potrebno da se poveže više faktora kako bi se bolest pojavila. Sve je veoma individualno i zavisi od organizma i načina života, generalnog zdravstvenog stanja, naslednog faktora... 

Ipak, izdvajaju se tri glavna uzroka, koja mogu, odnosno koja u najvećem broju slučajeva i doprinose nastanku visokog krvnog pritiska:

Godine

Mnoga istraživanja su pokazala da sa starošću dolaze i određene bolesti i pre svega bolest visokog krvnog pritiska. Ipak, ne mora uvek tako da bude, ali se u velikom broju slučajeva potvrdilo kao istina. To će reći da od ovog problema češće obolevaju starije osobe, bar je tako pokazala statistika. Zato je važno da na vreme počnete da brinete o svom zdravlju kako biste izbegli da se u starosti suočite sa ovim problemom. Takođe, sve je veći broj mladih koji imaju problema sa krvnim pritiskom. Pretpostavlja se da je uzrok ovome brz način života, koji obično podrazumeva stres, nedovoljna sna i nezdravu ishranu.

Loša ishrana 

Nezdrava hrana se smatra uzročnikom mnogih bolesti. Dijabetes, povišen holesterol, neki oblici tumora, kao i povišen krvni pritisak samo su neke od bolesti koje se povezuju sa lošom, nepravilnom ishranom. Naravno da to sada ne znači da treba da se odreknete baš svih zadovoljstava, jer i stres i frustracije neće doneti ništa dobro vašem zdravlju. Stvar je naravno u umerenosti tj. pre svega u količini hrane. Dakle, ako konzumirate mnogo šećera tokom dana i to tako traje već neki period, godinama, onda je moguće da to bude upravo uzrok visokog krvnog pritiska. Istraživanja su dovela u vezu preteranu konzumaciju šećera i pojavu visokog krvnog pritiska. Nekada to ne mora da bude ni preterana količina, jer sve zavisi kako koji organizam reaguje na šećer. Možda imate određene predispozicije i ukoliko radite one stvari koje ne treba da radite, između ostalog hranite se loše, i konzumirate šećer, onda su mnogo veće šanse da ćete i vi oboleti.

Nasledni faktor

I još jedna stvar, koja je gotovo najviše dokazana, potkrepljena mnogim izveštajima jeste i činjenica da je visok krvni pritisak zapravo nasledna bolest. Dakle, ako je neko u vašoj porodici imao ili ima problem sa visokim krvnim pritiskom, a posebno ako su ti problemi počeli u ranijem dobu, onda je vrlo moguće da i vi imate "sklonosti" ka ovoj bolest. Opet treba da naglasimo da su postojale i one osobe koje su imale predispozicije, ali da nisu dobile ovu bolest. Tako da, može da bude, ali opet ne mora da znači. Svakako je preporučljivo dodatno voditi računa i smanjiti sve ostale faktore rizika na minimum ukoliko postoji genetska predispozicija ka ovoj bolesti.







Srodni tekstovi:


Nega kose na prelazu između godišnjih doba- kako sprečiti jesenji gubitak kose?

Nakon nekoliko meseci pod suncem i UV zračenjem, dolazak jeseni može rezultirati intenzivnim opadanj...

Detaljnije

DIY Renoviranje Kupatila: Saveti za Neustrašive Samostalne Majstore

DIY (uradi sam) renoviranje kupatila može biti ispunjavajući i uštedeti vam novac, ali takođe...

Detaljnije

Kreću topli i sunčani dani, vreme je da nabavite tricikle za decu!

Bebironci već sa prvim uspešnim koracima spremni su da voze svoj omiljeni bicikl. Za njih je ...

Detaljnije

3 stvari koje moraju biti kvalitetne ako želite kvalitetan nameštaj

Jedna od čestih pogreški mnogih od nas, kada opremamo svoje domove, životne prostore, ali i p...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS