Stvari o kojima morate da razgovarate sa svojim ginekologom


Zdravlje Zdravlje

Kada je reč o seksualnom i reproduktivnom zdravlju, teško je uvek znati šta sve spada u „normalno“ i šta sve može biti znak potencijalnog zdravstvenog problema. Čak i ako se osećate neprijatno zbog određenih problema, vaš ginekolog je za sve njih već čuo i verovatno i video u svojoj praksi. Vaš ginekolog je tu da vam pomogne i zato je bitno da ste dovoljno opušteni i da imate poverenja da iskreno razgovarate o svemu što vas interesuje ili što bi moglo da vam predstavlja problem.

Evo koje su to stvari koje biste morali da prijavite kada razgovarate sa svojim ginekologom:

Bolne menstruacije

Za mnoge žene su dani kada traje menstruacija vrlo neprijatni. Grčevi, bol u dojkama i glavobolje samo su neki od najčešćih menstrualnih simptoma. Međutim, kod nekih žena period bola nadilazi grčeve i može biti veoma ozbiljan. Ako su vam menstruacije veoma bolne ili se vremenom pogoršavaju, to takođe može biti znak nećeg ozbiljnijeg. Zato je važno da ukoliko imate ovaj problem razgovarate sa svojim lekarom o ovome, a postoji i mnogo rešenja koja vam mogu pomoći da ublažite bol, a koja će vam vaš ginekolog predložiti. 

Miris vagine 

Iako vaginalni miris može biti nezgodna tema, važno je razgovarati sa svojim lekarom ako smatrate da miris nije regularan ili ako se normalan miris promeni na duže od nekoliko dana. Iako je neugodan miris normalna pojava, bilo kakve promene ili neprijatni mirisi mogu biti znak zarastanja bakterija ili vaginalne infekcije i zato je bitno da to napomenete svom giunekologu, pogotovo ako situacija potraje. Neprijatni mirisi često su praćeni jačom sekrecijom iz vagine, a može da ukazuje i na razne promene i potrebno je da ga prijavite čak i ako ste u skorije vreme uradili bris vagine ili papa test

Seksualna istorija

Žene se često brinu da ih ginekolog ocenjuje ako ih pita koliko su imali partnera, koliko su imali godina kad su prvi put imali seksualni odnos i jesu li imali seksualno prenosive bolesti. Te se teme javljaju iz nekoliko važnih razloga:

Na primer, da bi se odredili faktori rizika za displaziju grlića materice i HPV infekciju. Polni odnos mlađi od 18 godina ponekad vas može učiniti podložnijim HPV-u jer je cervikalno-vaginalni spoj izraženiji kada ste mlađi. Imati više partnera takođe može da poveća potencijal za izlaganje i zato nemojte kriti nikakve podatke vezane za seksualni život koji vodite od vašeg izabranog ginekologa.

Niski libido

Iako je niski libido češći nego što mnoge žene znaju, važno je da razgovarate sa svojim ginekologom i da otkrijete razlog koji stoji iza niskog libida. Na libido ponekad mogu da utiču lekovi koje uzimate, ili niski libido može da bude znak nekog medicinskog stanja ili nuspojava poznatog stanja. U tim situacijama vaš ginekolog može da utvrdi koje su medicinske intervencije neophodne kako bi se libido vratio u normalu.

Za druge žene, međutim, njihov nizak libido može biti povezan sa prirodom ženske seksualnosti - ponekad, na vašu želju za seksom ili intimnošću mogu uticati stvari izvan vaše kontrole, poput stresa ili posla. Takođe je manje verovatno da će žene u dugoročnim vezama biti podjednako uzbuđene kao što su bile u ranim fazama svoje veze.






Srodni tekstovi:


Tretman dermapenom podmlađuje lice

Svaka osoba, bez obzira na godine i pol, sigurno želi da ima nežno, hidrirano i zategnuto lice, koje...

Detaljnije

Moda i stil: Razumeti muške trendove

Muška moda, kao univerzalni jezik stilskog izražavanja, prolazi kroz konstantne promene i evo...

Detaljnije

Gde kupiti zastavu republike Srbije?

Često smo svedoci, naročito poslednjih nekoliko godina da se zastave naše zemlje ističu svugd...

Detaljnije

Kako da vađenje umnjaka bude što manje neprijatno i gotovo bezbolno

Problemi sa zubima mogu da počnu i pre nego što izrastu, kako kod mališana, tako i kod...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS