Sve što treba da znate o heliko bakteriji


Zdravlje

Odmah na početku treba da znate da nije strašno ukoliko imate heliko bakteriju i da svakako treba da sačekate sve rezultate i konsultujete svog lekara. Treba, takođe, da znate da 50% svetske populacije ima ovu bakteriju.

Može se reći da je heliko bakterija veoma uporna bakterija, koja je otporna na želudačnu kiselinu i koja dugi vremenski period može da boravi u našem želucu, a da je mi ni ne primetimo. Heliko bakterija može da se izleči, ali isto tako sa druge strane ukoliko se zanemaruje može da dovede do određenih problema, komplikacije, čireva, pa i kancera na kraju krajeva. I zato ako saznate da je imate prionite na posao, tačnije posvetite se načinima kako da je izlečite. Infrormišite se, radi na izlečenju, ali obavezno uz konsultaciju sa lekarima.

Evo šta treba da znate o heliko bakteriji:

Simptomi

Naravno da na početku treba govoriti o simptomima. Dakle, simptomi nekada i ne moraju da se jave. Međutim, kada se jave obično je to bol u stomaku, povraćanje, mučnina, gorušica, loš zadah i slično. Dakle, javiće se i problemi prilikom ishrane, osetićete sitost, nakon jela nadutost. Naravno svi ovi probleni treba da dođu u paketu da biste vi posumnjali da se nešto konkretno dešava i da možda imate heliko bakteriju. Ipak, ovi simptomi mogu da se jave i kada su neke druge bolesti i infekcije u pitanju, pa je zato potrebno da odete kod lekara, kako bi vam on proverio o čemu se tačno radi. 

Kako se proverava da li imate heliko bakteriju? 

Nikada nećete sami ustanoviti da imate heliko bakteriju, sve i da imate osnovne simptome. Dakle, morate doći na pregled. Lekar vam može uraditi pregled sa sondom, tj može da vam uzme uzorke, kako bi vam uradio biopsiju, ali takođe može i nekim drugim blažim pregledima poput izdisajnim testom, vađenjem krvi ili pregledom stolice. Kada se utvrdi tačno da imate heliko bakteriju, onda treba zaista da bude ozbiljni u procesu lečenja. 

Kako se prenosi heliko bakterija? 

Heliko bakterija se može preneti u vrlo nehigijenskim uslovima. Dakle, može se preneti ukoliko se na primer koristi zajedničko posuđe i jednostavno kada je higijena na vrlo niskom nivou. Međutim, treba da znate da se heliko bakterija više prenosi tj. prisutnija je u veoma nerazvijenim zemljama, nego u razvijenim. Naravno da se nekada desi da se heliko bakterija prenese i u i te kako razvijenim zemljama, ali su značajno veće sanše da će ona i te kako biti rasprostranjena u zemljama koje nemaju osnovne higijenske uslove i gde pored te bakterije postoje i mnoge druge opasnije bakterije. 

Kako se leči? 

Proces izlečenja ne mora da bude komplikovan. U nekim slučajevima doktori prepisuju antibiotike, a nekada "prepisuju" i zdrav način života. Sve zavisi od toga u kakvom ste vi stanju, kako je uznapredovala bakterija i da li je napravila neka oštećenja. U principu, nekada može da bude i kombinovana terapija, tako da nekada možete uz antibiotike da krenete da menjate ishranu i slično. Dobro je znati da su heliko bakteriji podloži pušači i alkoholičari, tako da bi bar u procesu lečenja trebalo da izbegnete pušenje ili alkohol, kako biste se pre izlečili. 






Srodni tekstovi:


Najbolji preparati za različite tipove kose

Savršena kosa jedan je od najlepših atributa svake osobe, te je stoga izuzetno važno p...

Detaljnije

Izjava povodom odluke američkog okružnog suda u okrugu Kolumbija

Beograd, Srbija, 26. maj – Kompanija Xiaomi, globalni tehnološki lider, sa zadovoljstvo...

Detaljnije

Za mladost lica bez hirurgije

Bore umeju da uplaše, baš kao i prve sede vlasi, ali ih se ne treba stideti, jer uvek ...

Detaljnije

Kapsule za kafu: ukusi za svakoga

Kafa je opuštajući, osvežavajući i napitak bez koga većina ljudi danas ne započinje novi dan....

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS