Šta učiniti ako ste izgubili posao i kako pronaći novi


Ekonomija Tech

 

Gubitak posla je izuzetno stresna životna situacija koja izaziva niz nelagodnih osećaja i negativnih posledica po čovekovo psihofizičko zdravlje. Svetska pandemija i okolnosti koje su nas zadesile suočile su mnoge sa gubitkom zaposlenja i unele nesigurnost kada je u pitanju radno mesto. Kako se nositi sa novonastalom situacijom i izboriti se strahom, koji se neminovno javi nakon otkaza? Svesni smo se da nam je egzistencija ugrožena, samopouzdanje poljuljano i ne znamo šta nas očekuje u predstojećim mesecima. 

U narednim pasusima pročitajte neke od korisnih saveta, koji će vam zasigurno pomoći da prebrodite težak period i započnete novo životno poglavlje, tražeći drugu poslovnu priliku.

Tugovanje je u redu

Ostanak bez zaposlenja predstavlja jednu vrstu šoka i potrebno je vreme da se izborite sa svim emocijama koje su vas snašle, kao i da spoznate kako i zašto se sve dogodilo. Plačite, ljutite se, kukajte, u ovakvoj situaciji sve je dozvoljeno. Potražite podršku najbližih prijatelja i podelite sa njima sve što osećate. Osvrnite se na okolnosti koje su prethodile otkazu i rezimirajte svoje radno iskustvo u toj kompaniji, i pokušajte da saznate kako ste se zaista osećali. Dajte sebi dovoljno vremena da se saberete, a onda počnite sa konkretnim akcijama potrage za novim poslom. 

Upoznajte svoje potrebe

Pre nego što započnete sa potragom nove poslovne prilike, preispitajte svoje potrebe i pokušajte da zamislite kako izgleda vaša nova karijera. Da li ćete ostati u sektoru kome ste radili pre, da li kojim slučajem želite da se preselite u urbanije mesto i potražite idealan posao u gradovima kao što su Novi Sad ili Beograd? A možda biste ipak želeli remote poziciju i mogućnost rada od kuće? Odgovori na navedena pitanja omogućiće vam lakšu pretragu i bolje postavljanje fokusa, a ishod će samim tim biti pozitivniji. Pogrešna procena i slanje prijava na sve raspoložive oglase mogu doneti gubitak vremena i energije, koje će na kraju nepovoljno uticati na zacrtani cilj.  

 

Informišite se o pravima

Nakon saznanja da ste ostali bez posla, konsultujte se sa kolegama i prijateljima koji su prošli kroz sličnu situaciju i informišite se o pravima koja kao nezaposlena osoba imate. Upoznajte se sa Zakonom o radu i drugim pravnim aktima poslodavca, a uvek možete kontaktirati stručnjake za radno pravo koji će vam dati sve odgovore i otkloniti nejasnoće. Javite se Nacionalnoj službi za zapošljavanje i proverite da li imata prava koristiti nadoknadu za nezaposlene, kao i koja će biti njena visina i koliko dugo meseci ćete je primati. Kontaktirajte poslodavca i zatražite od njega preporuku, ona će vam biti od velike koristi tokom traženja novog posla.

Nove veštine za nove pobede

Unapređivanje i sticanje novih veština traje tokom cele karijere, a posebno je aktuelno kada se nalazimo u procesu prekvalifikacije i ulaska u potpuno novu sferu poslovanja. Danas je dostupno mnoštvo edukacija i kurseva, pa ćete bez problema pronaći ono što najviše odgovara vašim potrebama.  Pojavom pandemije i generalno, manjkom slobodnog vremena koje moderan način života podrazumeva, online nastava se pokazala kao odlično rešenje i čest izbor mnogih koji žele da unaprede svoje znanje. Pogodna je zbog svoje fleksibilnosti kada je u pitanju održavanje nastave, pa tako predavanja možete slušati kada vama najviše odgovara i uskladiti ih sa drugim obavezama. 

Poradite na prezentaciji

Kvalitetno napisana radna biografija može vas izdvojiti iz mnoštva prijava i omogućiti vam poziv na intervju za posao. Dopunite je poslednjim promenama, proverite dosadašnja radna iskustva, unesite novostečene kurseve i edukacije, i posebno priložite reference prethodnih poslodavaca i saradnika. Kada je u pitanju prisutnost na tržištu rada, posećujte sve platforme na kojima se oglašavaju kompanije i pratite koje su novootvorene pozicije. Ne zaboravite da unesete promene na vašem LinkedIn profilu i proverite da li možete da ostvarite nove poslovne kontakte. Obavestite prijatelje i stare kolege da ste u potrazi za poslom, možda će baš neko od njih imati rešenje ili vas povezati sa firmom koja je u potrazi za radnicima.  

Osim što je šokantan i neprijatan, ostanak bez posla je za mnoge prilika da pokrenu pitanja i ozbiljno razmisle o prekvalifikaciji, odlasku u drugi grad ili čak pokretanju sopstvenog biznisa. Budite optimistični i uživajte u pozitivnim promena koje dolaze!







Srodni tekstovi:


Čega se plaše provalnici?

I provalnici se plaše, da. Verovali ili ne i oni strahuju da će biti uhvaćeni, da će biti otk...

Detaljnije

Stoperi za vrata – spoj lepog i korisnog

Postoje različiti načini za uređenje doma, ali ono što je uvek dobitna kombinacija jeste kada...

Detaljnije

Dubak – oslonac za vašu bebu

Dubak je jedan od omiljenih komada opreme za bebe starijih generacija roditelja. I danas je populara...

Detaljnije

Xiaomi predstavio proširenu Mi 11 seriju na globalnoj mega premijeri

Predstavljeni Mi 11 Ultra, Mi 11 Lite 5G/Mi 11 Lite i Mi 11i uz Mi Smart Band 6 i Mi Smart Projector...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS