Šta učiniti ako ste izgubili posao i kako pronaći novi


Ekonomija Tech

 

Gubitak posla je izuzetno stresna životna situacija koja izaziva niz nelagodnih osećaja i negativnih posledica po čovekovo psihofizičko zdravlje. Svetska pandemija i okolnosti koje su nas zadesile suočile su mnoge sa gubitkom zaposlenja i unele nesigurnost kada je u pitanju radno mesto. Kako se nositi sa novonastalom situacijom i izboriti se strahom, koji se neminovno javi nakon otkaza? Svesni smo se da nam je egzistencija ugrožena, samopouzdanje poljuljano i ne znamo šta nas očekuje u predstojećim mesecima. 

U narednim pasusima pročitajte neke od korisnih saveta, koji će vam zasigurno pomoći da prebrodite težak period i započnete novo životno poglavlje, tražeći drugu poslovnu priliku.

Tugovanje je u redu

Ostanak bez zaposlenja predstavlja jednu vrstu šoka i potrebno je vreme da se izborite sa svim emocijama koje su vas snašle, kao i da spoznate kako i zašto se sve dogodilo. Plačite, ljutite se, kukajte, u ovakvoj situaciji sve je dozvoljeno. Potražite podršku najbližih prijatelja i podelite sa njima sve što osećate. Osvrnite se na okolnosti koje su prethodile otkazu i rezimirajte svoje radno iskustvo u toj kompaniji, i pokušajte da saznate kako ste se zaista osećali. Dajte sebi dovoljno vremena da se saberete, a onda počnite sa konkretnim akcijama potrage za novim poslom. 

Upoznajte svoje potrebe

Pre nego što započnete sa potragom nove poslovne prilike, preispitajte svoje potrebe i pokušajte da zamislite kako izgleda vaša nova karijera. Da li ćete ostati u sektoru kome ste radili pre, da li kojim slučajem želite da se preselite u urbanije mesto i potražite idealan posao u gradovima kao što su Novi Sad ili Beograd? A možda biste ipak želeli remote poziciju i mogućnost rada od kuće? Odgovori na navedena pitanja omogućiće vam lakšu pretragu i bolje postavljanje fokusa, a ishod će samim tim biti pozitivniji. Pogrešna procena i slanje prijava na sve raspoložive oglase mogu doneti gubitak vremena i energije, koje će na kraju nepovoljno uticati na zacrtani cilj.  

 

Informišite se o pravima

Nakon saznanja da ste ostali bez posla, konsultujte se sa kolegama i prijateljima koji su prošli kroz sličnu situaciju i informišite se o pravima koja kao nezaposlena osoba imate. Upoznajte se sa Zakonom o radu i drugim pravnim aktima poslodavca, a uvek možete kontaktirati stručnjake za radno pravo koji će vam dati sve odgovore i otkloniti nejasnoće. Javite se Nacionalnoj službi za zapošljavanje i proverite da li imata prava koristiti nadoknadu za nezaposlene, kao i koja će biti njena visina i koliko dugo meseci ćete je primati. Kontaktirajte poslodavca i zatražite od njega preporuku, ona će vam biti od velike koristi tokom traženja novog posla.

Nove veštine za nove pobede

Unapređivanje i sticanje novih veština traje tokom cele karijere, a posebno je aktuelno kada se nalazimo u procesu prekvalifikacije i ulaska u potpuno novu sferu poslovanja. Danas je dostupno mnoštvo edukacija i kurseva, pa ćete bez problema pronaći ono što najviše odgovara vašim potrebama.  Pojavom pandemije i generalno, manjkom slobodnog vremena koje moderan način života podrazumeva, online nastava se pokazala kao odlično rešenje i čest izbor mnogih koji žele da unaprede svoje znanje. Pogodna je zbog svoje fleksibilnosti kada je u pitanju održavanje nastave, pa tako predavanja možete slušati kada vama najviše odgovara i uskladiti ih sa drugim obavezama. 

Poradite na prezentaciji

Kvalitetno napisana radna biografija može vas izdvojiti iz mnoštva prijava i omogućiti vam poziv na intervju za posao. Dopunite je poslednjim promenama, proverite dosadašnja radna iskustva, unesite novostečene kurseve i edukacije, i posebno priložite reference prethodnih poslodavaca i saradnika. Kada je u pitanju prisutnost na tržištu rada, posećujte sve platforme na kojima se oglašavaju kompanije i pratite koje su novootvorene pozicije. Ne zaboravite da unesete promene na vašem LinkedIn profilu i proverite da li možete da ostvarite nove poslovne kontakte. Obavestite prijatelje i stare kolege da ste u potrazi za poslom, možda će baš neko od njih imati rešenje ili vas povezati sa firmom koja je u potrazi za radnicima.  

Osim što je šokantan i neprijatan, ostanak bez posla je za mnoge prilika da pokrenu pitanja i ozbiljno razmisle o prekvalifikaciji, odlasku u drugi grad ili čak pokretanju sopstvenog biznisa. Budite optimistični i uživajte u pozitivnim promena koje dolaze!Srodni tekstovi:


Novi kralj srednjeg ranga telefona, Redmi Note 10 5G, stiže u Srbiju od 10. juna

Redmi Note 10 5G je dugo očekivani model iz Note serije koji nastavlja da redefiniše srednji ...

Detaljnije

Koje vrste trake za trčanje su dostupne na domaćem tržištu?

Aktivno vežbanje kod kuće postalo je veoma popularno u vremenu dinamičnog životnog tempa i sve če&sc...

Detaljnije

KORISNI SAVETI ZA ODRŽAVANJE ZAVESA

Svaki enterijer bilo da se radi o domovima, poslovnim prostorima i drugim javnim ustanovama oplemenj...

Detaljnije

ŽELITE TOPLIJI STAN

Ko još želi da sedi u hladnom stanu, a da plaća račune za grejanje? Svesni smo da su cene gre...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS