Šta je isplativije – grejanje na ugalj, pelet ili drva?


Dom Dom

Kada samostalno brinete o svom grejanju, onda je nemoguće da se ne zapitate koji sistem će biti dovoljno ekonomičan tokom  zime, a opet da donese potrebnu i odgovarajuću toplotu vašem domu. Cene su često sklone menjanju, pa tako u određenim periodima godine se podižu, dok tokom jednog dela leta beleže pad. 

S druge strane tu je i grejanje na struju koje kod određenih slučajeva može da pokaže ozbiljnu uštedu, ali je zbog nesigurnosti i nestajanje električne energije u najhladnijim danima sistem grejanja koji mnogi zaobilaze. Zato smo odlučili da upoređujući cene i određene parametre, uvidimo koje je to grejanje najisplativije, da li na ugalj, drva ili pelet.

Cene uglja

Ne postoji prosečna visina iznosa koji važi za sve vrste uglja, jer se cene uglja formiraju na osnovu same vrste, postoje neke koje su vrlo jeftine, dok postoje i one koje podrazumevaju veće iznose koje je potrebno izdvojiti. Cene uglja u stvari zavise od kvaliteta koji određena vrsta poseduje, pa je tako među najjeftinijima sirova kolubara, lignit, sa cenom od oko 7500 dinara, dok je nasjkuplji ruski ugalj i njegova cena iznosi u proseku oko 23 000 dinara. Odabir zavisi od toga kakav ugalj želite, sa kolikom kalorijskom vrednošću i načinom sagorevanja, ostavljanja pepela za sobom. Činjenica je da cene uglja jesu visoke, ali kada se svede ukupna potrošnja u toku zime ugalj predstavlja najjeftiniju opciju, a nakon njega, nešto skuplja jesu drva.

Cena drva

Ukoliko koristite drva za ogrev onda znate da njihova cena zavisi od više faktora, a to su vrsta drveta, da li su drva metarska, u trupce ili kupujete drva koja su iseckana i spremna za loženje. Svaki korak pripreme drveta za ogrev utiče na to da cena po metru bude više, pa se tako u toku zime mora izdvojiti u proseku oko 7000 dinara za metar drva koja su sasvim iseckana i odmah spremna za upotrebu. Određena ušteda se može napraviti ukoliko kupujete drva koja su metarska, pa ih onda samostalno sečete na trupce, a onda cepanice, čime se može uštedeti do oko 20% od pomenute cene. Gruba procena potrošnje za grejnu sezonu bila bi da se za ugalj izdvaja nešto više od 40 hiljada dinara, dok je za drva potrebno između 60 i 70 hiljada dinara, naravno, kada govorimo o prosečnim kvadraturama stanova i kuća.

Cena peleta

Kupovina peleta zahteva ulaganje koje je negde između onog koje se pravi kupovinom uglja i drva, što znači da je uglavnom potrebno izdvojiti između 50 i 60 hiljada za celu grejnu sezonu. Ovako gledajući, grejanje na pelet se zaista isplati, budući da ima brojne prednosti, poput manje prljavštine, prašine, mogućnosti loženja peći preko mobilne aplikacije. 

Međutim, problem kod mnogih jesu još uvek neadekvatni odžaci, koji postoje samo u novim stambenim jedinicama, jer stari odžaci ne odgovarju ovim pećima. Drugi problem jesu finansijska ulaganja koja je potrebno napraviti tokom uvođenja grejnog sistema, kada se govori o samim radijatorima, cevima, te samoj peći, kao i propratnim uređajima za čišćenje peći i njeno održavanje.






Srodni tekstovi:


Operacija vena – tehnike koje daju kompletno ozdravljenje i brz oporavak

Problem proširenih vena često je praćen intenzivnim bolom, ukočenošću, narušeni...

Detaljnije

Zašto je važno uzimati probiotik?

100 hiljada milijardi mikroorganizama živi u digestivnom traktu čoveka. Zbunićete se ako samo i poku...

Detaljnije

Nega kože nakon tridesete, pitali smo stručnjake koje proizvode treba da koristimo

Posle tridesete godine proizvodnja kolagena u telu značajno opada. Tada dolazi do pojave prvih znako...

Detaljnije

Kako pronaći najbolji tepih servis u Beogradu za svaki dizajn podne obloge

Tepisi su važan dekor svakog enterijera, i uvek treba da zrače blistavošću, svežinom i živopi...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS