Automobilske gume – primena i održavanje


Automobili Automobili


Svaki renomirani trgovac gumama ima zaposlene ljude koji će vam pomoći kada dođe vreme za izbor novih guma. Oni će potražiti vaš automobil u njihovoj bazi podataka da provere veličinu točkova i guma, a zatim će vam reći koje mogućnosti imaju na raspolaganju za vaše vozilo.

Korisno je raspitati se svemu pre nego što izaberete nove automobilske gume. Trebalo bi da znate koja vrsta guma vam je potrebna, šta možete žrtvovati kupovinom jeftinijih guma i šta dobijate kupovinom skupljih modela.

Kada menjati automobilske gume? 

Ako niste sigurni da li je potrebno zameniti gume na autu, onda ih testirajte. Gume sa gaznim slojem 2/32″ legalno su ćelave, što dovodi do ozbiljno smanjenog prianjanja i čini automobil nesigurnim za vožnju. Umetnite novčić u žlebove guma. Ako je ceo novčić prekriven, količina gazećeg sloja na gumi je u redu. Inače, vreme je za nove automobilske gume.

Kupovina polovne automobilske gume uobičajen su način uštede novca, ali teško je reći da li su nepravilno napumpane ili vožene agresivno. Ovi faktori mogu ubrzati habanje i dovesti vas u opasne situacije.

Prilikom izbora gume, uzmite u obzir stanje puteva po kojima vozite. Ako su u lošem stanju, razgovarajte sa svojim prodavcem o gumama sa višim bočnim stranicama kako biste apsorbovali rupe. Gume niskog profila izgledaju agresivnije, ali mogu izazvati oštre vožnje i biti podložnije pucanju.

Obratite pažnju na preporuke proizvođača automobilskih guma!

Ako ne znate koje su vam gume potrebne, pridržavajte se preporuka proizvođača automobila. Profesionalni inženjeri obično biraju gume koje najbolje odgovaraju karakteristikama automobila, uzimajući u obzir upravljivost, udobnost i uštedu goriva. U većini modernih automobila ove informacije se nalaze unutar dovratnika na vozačevoj strani. Ove informacije možete dobiti i kod prodavca guma ili na njegovoj veb stranici, a sve što je potrebno da uradite jeste da unesete godinu, marku i model vašeg automobila.

Ako živite u području bez snega, putnička ili turistička guma treba da odgovara vašim potrebama. U suprotnom, razmislite o kompletu zimskih guma koje možete koristiti zimi dok se sneg ne otopi. Možda ćete čak, u ovom slučaju, izabrati namenski set točkova za ove gume, pa ih možete lako promeniti kako se godišnja doba menjaju.

Veće ili šire automobilske gume – da ili ne?

Dobijanje većih ili širih guma od originalne opreme proizvođača može imati posledice. Povećana visina izaziva trljanje gume o branik, a promena oblika kontaktne trake izaziva hidroplaniranje automobila pri vožnji iznad vode. Jasno je da nije poželjno kupiti gume koje ne odgovaraju modelu automobile.

Koliko dugo treba da traju automobilske gume?

Većina proizvođača guma saglasna je da celosezonske gume obično traju između 40.000 i 100.000 milja. Da biste produžili vek trajanja pneumatika, držite ih pravilno naduvanim i rotirajte ih prema uputstvu za upotrebu. Ako se pridržavate uputstava, gume će se na taj način ravnomernije trošiti.

Gume sa malim otporom kotrljanja osmišljene su da vozačima pomognu pri uštedi goriva, zahtevajući manje energije prilikom vožnje. Izveštaj Kalifornijske energetske komisije pokazuje da automobilske gume koje imaju manji otpor kotrljanja zapravo imaju veću efikasnost goriva i ona se kreće i do 4,5%.
Srodni tekstovi:


Ako idete na Babine, možda su hranilice za bebe poklon o kome treba da razmislite

Kada kupujemo za novorođenče gledamo da to bude neki praktičan poklon, nešto što će de...

Detaljnije

Kafa kod kuće kao iz omiljenog kafića

Veliki broj osoba širom planete započinje svoj dan ispijanjem kafe. Ovaj čin se neretko pretv...

Detaljnije

Xiaomi predstavio novi “Alive” brend identitet

Popločavanje puta u premium segment i podizanje svesti o brendu u narednoj deceniji30. mart, 2021. B...

Detaljnije

Koja hrana je najbolja za vašu bebu?

Ukoliko ste tek od nedavno postali roditelj, sigurno da imate mnogo nedoumica počev od samog samog n...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS