Prvi koraci u otkrivanju steriliteta


Zdravlje Zdravlje



Problem savremenog društva koji je sveprisutniji jeste sterilitet. U sve većem broju ovo je problem koji se javlja kod mladih osoba, čije reproduktivno zdravlje bi trebalo da je na vrhuncu moći i mogućnosti. Zbog toga se veliki broj mladih parova podvrgava raznoraznim ispitivanjima, kao i vantelesnim oplodnjama u matičnim i drugim državama, kako bi se ostvarili u ulozi roditelja. Ono šta je bitno uraditi u samom početku, kada se postojanje problema osvesti, jeste potražnja podrške u vidu terapeuta, psihologa, budući da je ta vrsta podrške u ovakvim momentima od velike važnosti. Potrebno je pronaći i snagu i volju kako bi se ušlo u kompletan proces otkrivanja uzroka, te doći do konačnog rešenja.

Kada govorimo o daljem medicisnkom postupanju, prvo šta se radi jesu spermogram i spermokultura. U otkrivanju problema koji izaziva sterilitet, najpre se kreće od muškarca, budući da su analize koje se sprovode vrlo jednostavne i brze, pa se nakon toga kreću pretrage kod žene, ako je to potrebno, budući da su u ženskom slučaju i analize i pretrage dosta komplikovanije i zahtevnije. 

Šta su spermogram i spermokultura?

Spermogram i spermokultura predstavljaju jednostavne laboratorijske analize kojima se ispituje semena tečnost, baš kao što se to radi sa krvlju, urinom...

Analiza spermograma služi da se ispitaju kvalitativne i kvantitativne karakteristike semene tečnosti. Od broja i pokretljivosti spermatozoida, preko drugih ćelija prisutnih u semenoj tečnosti, viskoziteta, izgleda i boje tečnosti, te svih drugih karakteristika koje su u stanju da prepoznaju kvalitet same semene tečnosti. Na osnovu spermograma se u najvećoj meri i otkriva kvalitet sperme i to da li se problem steriliteta nalazi u muškarcu, kada govorimo o jednom paru.

Spermokultura predstavlja ispitivanja prisutnosti bakterija u semenoj tečnosti. Kada govorimo o donjem delu urinarnog trakta, prostata je organ u kojem je smešteno i dosta bakterija, pa se uz spermokulturu ispituje njihovo prisustvo i eventualno dejstvo na nastajanje problema. Spermokultura se uvek radi uz spermogram, a često se radi i posebno, kada osoba želi da proveri bakteriološke nalaze. 

Da bi analize i sami nalazi bili ispravni i verodostojni u procesu otkrivanja svih negativnih faktora, te da li uopšte postoje, ove analize se moraju ponoviti dva do tri puta, najmanje. To je svakako nešto o čemu se razgovara sa odabranim lekarom i koji upućuje na sve potrebne analize. Pored ponavljanja, važna je i priprema za spermogram i spermokulturu. Testove možete uvek zakazati u bolnici Analife gde će vas sačekati stručno i ljubazno osoblje.

Priprema za davanje uzorka semene tečnosti u laboratoriji

Da bi, kao što smo naveli, dobijeni rezultati bili validni, pacijent mora da prođe proces pripreme. Prvo i najvažnije jeste da apstinira tri do pet dana i da u tom periodu i da uzorak u laboratoriji. Uzorak semene tečnosti se isklkjučivo daje u laboratoriji, mastrubacijom, u sobi koje je posebno odvojena za ove potrebe. Pored toga je važno da se pre davanja uzorka urinira, kako bi se pročistili kanali, kao i da se detaljno opere kompletna genitalna regija. Nakon toga se ejakulacijom sperma ubacuje u sterilnu posudu, vodeći računa da se kompletan sadržaj ostavi u njoj, bez ikakvog prosipanja, i uz tačno naznačavanje vremena ejakulacije. Na taj način se obezbeđuje da i spermogram i spermokultura imaju validne rezultate. 







Srodni tekstovi:


Da li ste znali? Zanimljivosti o Meksiku

Meksiko (zvanično Sjedinjene Meksičke Države) je država u Severnoj Americi koja se graniči sa SAD, G...

Detaljnije

Specifičan ukus kafe doprinosi čestoj upotrebi

Od davnina se specifičan ukus kafe smatra posebnim i jedinstvenim izborom u procesu ispijanja. Ljubi...

Detaljnije

Kako da organizujete porodični piknik?

Porodični piknik je sjajan način da provedete vreme sa svojim najmilijima, uživate u prirodi i stvor...

Detaljnije

Kada želite da podarite nov izgled vašem kupatilu – krenite od pločica

Svaka prostorija u domu je podjednako važna. Dom – to je mesto sigurnosti, opuštenosti ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS