Savet za sve vozače: Evo kako da odaberete dobre auto gume


Automobili Turizam


Kako se 1. novembar pribilžava, datum kada po zakonu svi treba da počnemo da koristimo zimske auto gume, mnogi se tek sada odlučuju za kupovinu novih pneumatika. U ovom periodu godine pneumatici se mogu naći čak i u velikim hipermarketima, a mnogi vlasnici automobila prave istu grešku – kupuju najjeftinije pneumatike misleći da su na taj način uštedeli. 

Jeftine auto gume nisu za sve vozače

Iako se čini da se, kupujući jeftine auto pneumatike, koje nužno imaju i najmanji kvalitet štedi, to zapravo nije tačno. Takvi pneumatici nisu pogodne za vozače koji prelaze veliku kilometražu jer se jako brzo troše i moraju da se menjaju novim nakon dve sezone. One mogu da posluže vozačima koji ne prelaze više od 10.000 kilometara godišnje i automobl voze samo po gradu, na asfaltu. Svi koji idu na duža putovanja i prelaze veliku kilometražu moraju da imaju kvalitetne auto gume kako bi u svakom trenutku bili sigurni da im je auto bezbedan za vožnju. 

Mnogi vlasnici automobila se, radi uštede, odlučuju da kupe po dva pneumatika različitog kvaliteta. Na prednje točkove stavljaju kvalitetnije, dok za zadnje biraju bilo kakve auto gume. Ovo je pogotovo zimi jako rizično jer se može desiti da pri kočenju zadnji kraj „pobegne“ i tada dolazi do saobraćajnih nesreća. Vulkanizeri naglašavaju da bi trebalo da se uvek koriste isti pneumatici i na prednjim i na zadnjim točkovima.

Dimenzija pneumatika je ključna

Svaki proizvođač automobila ima preporuke kada je veličina pneumatika u pitanju. Auto gume moraju da se slažu sa felnama, odnosno sa njihovim prečnikom. Kada čujete ono: „Stavio sam mu šesnestice/sedamnaestice...“ to znači da su felne toliko široke i nema nikakve veze sa samim kvalitetom guma. Dakle, pre nego što odete u kupovinu, pogledajte koje su dimenzije felni na Vašem automobilu, kako biste kupili odgovarajuće auto pneumatike. 

Čitajte oznake na gumama

Sve auto gume sa strane imaju neke oznake koje kupci najčešće ignorišu. Većina ljudi i dalje kada kupuju zimske pneumatike gleda, na primer dubinu šare, misleći da je samo to ključ za lakšu vožnju po snegu, a to je potpuno pogrešno. 

Kada se kupuju auto gume treba gledati indeks nosivosti, indeks brzine (ovo je jako bitno jer to označava koju maksimalnu brzinu guma može da izdrži i to pod određenim opterećenjem), širinu gazišta, profil i radijalnu konstrukciju. I u ovom slučaju najbolje bi bilo da se poštuju preporuke proizvođača. Pored toga, postoje oznake za neke specijalne karakteristike guma, kao što je RF za ojačane gume ili XL – to su pneumatici koji se koriste za veća opterećenja. 

U poslednje vreme na mnogim gumama se mogu videti i nalepnice koje pokazuju i uticaj pneumatika na potrošnju goriva. Ove nalepnice podsećaju na one koje označavaju energetsku efikasnost električnih uređaja.

Obavezno balansirajte gume

Za kraj, trebalo bi da se naglasi za neiskusne vlasnike automobila, da se sve auto gume nakon postavljanja moraju obavezno balansirati kod vulkanizera. Svi vulkanizeri ovu uslugu posebno naplaćuju, pa obavezna naglasite da želite i balansiranje kada odnesete pneumatike na montažu.










Srodni tekstovi:


Srčano zdravlje kroz različite faze života

Kroz čitav naš životni vek, srce je neprekidno na radu, pumpajući krv koja obezbeđuje esencij...

Detaljnije

Inovacije u poljoprivredi

Poljoprivreda, kao temeljna grana ljudske aktivnosti, konstantno se prilagođava izazovima savremenog...

Detaljnije

Crnogorski gradovi i njihove atrakcije koje trebate obići

Crna Gora, zemlja sa bogatom istorijom i spektakularnom prirodnom lepotom, krije u svojim gradovima ...

Detaljnije

Važnost kvalitetne obuće za zdravlje stopala i udobnost

Kvalitetna obuća igra ključnu ulogu u očuvanju zdravlja stopala i pružanju udobnosti tokom svakodnev...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS