RUČNI CIRKULAR: KADA I GDE SE KORISTI?


Dom Građevinarstvo


Altka koja je našla široku primenu na raznim poljima, ali za čije rukovanje je potrebno neko osnovno znanje i poznavanje principa rada je cirkular. Ono što ručne modele razlikuje od stacionarnih odnosno fiksnih ogleda se u tome što ne samo da su mnogo manje veličine i da su fleksibilniji u praktičnoj primeni, već ih razlikuju i sam način prenošenja rotacije sa motora na pogon.

Električne alatke poput cirkulara mogu biti veoma ugrožavajuće za bezbednost kako korisnika tako i ostalih ljudi u blizini. Zato je važno da se pre upotrebe pročita uputstvo proizvođača, možda čak i iskustva na forumima ili da se zatraži savet od prodavca ili prijatelji koji je imao iskustvo u korišćenju.

ZA ŠTA SE KORISTI?

Električni ručni cirkular je mašina ili alatka koja je namenjena za obradu nekoliko materijala pod različitim uglovima, od kojih se najčešće koristi za obradu drveta. Posebno omgućava precizno sečenje kada je u pitanju iverica, furnir, OSB ploče, laminat, medijapan i tome slično. Može se korisititi i za sečenje plastike, metala i sličnih materijala ukoliko je to navedeno u uputstvu u delu namenskog korišćenja.

Predstavlja obavezni deo opreme svakog profesionalnog stolara, ali se može naći i u ormaru sa alatom nekih hobista.

Omogućava precizno i sigurno rezanje pod različitim uglovima, što se ističe kao njegova glavna prednost. Osim toga, uz adekvatnu pripremu i edukovanje, rukovanje je lako. Kao i njegovo transportovanje, skladištenje i premeštanje. Samo je važno da bude zaštićen od kiše i vlage koji mogu povećati rizik od električnog udara.

Još jedan naziv koji je često u upotrebi za ovaj ručni model je i kružna testera.

KAKO SE KORISTI?

Mesto na kojem se planira rad sa cirkularom mora da bude očišćeno i sređeno, bez nepotrebnih i suvišnih stvari i nereda. Uz to neophodna je lična zaštitna oprema lica koje sa cirkularom rukuje. To podrazumeva zaštitne naočare, maske za lice kako prašina ne bi dolazila u dodir sa njim, adekvatne cipele, a po mogućstvu treba nositi i zaštitni šlem i zaštitu za sluh.

Aparatom rukujte samo kada ste dovoljno odmorni i kada se osećate dobro. Koristite obe ruke za rukovanje i rad, kao što je to naznačeno u uputstvu. Dok je motor u stanju mirovanja pritisnite dugme za fiksiranje (aretiranje vretena). List testere se može i sme zakočiti samo i isključivo bočnim pritiskanjem.

Mašina radi na principu rezanja prodiranjem kroz drvo ili dugi materijal za koji je namenjena.

ODRŽAVANJE OVE ELEKTRIČNE ALATKE

Generalno govoreći kod cirkulara veoma važna stavka u procesu korišćenja i rukovanja je održavanje. Uvek pre korišćenja treba proveriti da li pokretni delovi aparata rade kako treba, a najvažnije je da ne zapinju. Treba proveravati da neki deo nije oštećen ili polomljen. Rezne delove treba održavati čistim, ali i oštrim. Time osiguravate da manje zapinju i olakšavate upravljanje.

Čim uočite neku nepravilnost treba da je sanirate kako biste mogli dalje da bezbedno koristite aparat. Za to su zaduženi kvalifikovani električari u ovlašćenim servisima.

Dešava se da je veliki broj nesrećnih slučaja pri radu posledica neredovnog i neadekvanog održavanja električnog alata. Ali i upotreba cirkulara za stvari za koje on nije namenjen.

Kod rezanja materijala koji stvaraju veliku prašinu od ključne važnosti je redovno čišćenje mašine.








Srodni tekstovi:


Releji kao neophodnost strujnih kola i procesa

U oblasti elektrotehničkih otkrića i primene, kao i raznovrsnih automatskih procesa, koriste se razn...

Detaljnije

Nekoliko saveta za žene kako bi izgledale lepo i mladoliko

Lepota i mladost su večni ciljevi svake žene. S godinama, koža i kosa mogu pokazati znakove starenja...

Detaljnije

Kada je važno otići na ultrazvuk dojke?

Sigurnost, preciznost i pouzdanost koju daje ultrazvuk dojke u procentu višem od 97%, potvrđu...

Detaljnije

Najnovije trendove u bebi modi: Odeća koja prati svetske stilove

Najnovije trendove u bebi modi donose neodoljivu kombinaciju stila, udobnosti i praktičnosti, a sve ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS