Primena šinske rasvete


Dom Dom


U traganju za optimalnim izborom rasvete jedno od rešenja može biti šinska rasveta. Ova vrsta rasvete se ističe svojim modernim dizajnom i primenljiva je u različitim prostorima. 

Šinska rasveta je zanimljiv izbor kako za privatne stanove, tako i za javne objekte. Zbog svog savremenog dizajna i funkcionalnosti dobro se uklapa ako se postavi u bilo kom delu enterijera.  

Karakteristike šinske rasvete

Kao i svaki tip LED ravete i šinsku rasvetu, takođe, karakteristiše dugotrajnost i ušteda električne energije u odnosu na standardan tip rasvete. Što se tiče ostalih tehničkih svojstava prednost šinske rasvete je ta da se malo zagreva, tako da može da se uhvati golom rukom. Bitno je reći da se šinska LED rasveta montira vrlo lako i jednstavno.

Proizvodi šinske rasvete mogu biti monofazni ili trofazni. Kod monofaznih sve lampe na šini se pale istovremeno. Kod trofaznih pruža se mogućnost da se lampe pale i gase odvojeno, prema izboru.

Podešavanje šina

Vrlo praktična stvar kod šinske rasvete je ta da se šine mogu podešavati ili prema uglu, ili uz pomoć nastavaka.  Prema uglu šine se prilagođavaju obliku prostorije, u obliku L ili T. 

Nastavljanje šina, kako bi bile duže, se radi pomoću adaptera koji se nalazi ugrađen na samoj šini. Na taj način se reguliše dužina šine prema dužini prostorije i potrebama i željama koje imamo u vezi sa osvetljenjem. Reflektori se tada klizaju po dužini šine. 

Kod šinske rasvete je moguće izvršiti rotaciju reflektora i usmeriti svetlost u željenom smeru. 

Upotreba šinske rasvete

Ova vrsta rasvete se koristi za osvetljenje stanova i kuća, kao i za osvetljavanje poslovnih prostora kao što su kancelarije, trgovinski objekti, izložbeni prostori, itd. 

U šinsku rasvetu se ubraja i ona koja na šini ima samo jedan reflektor koji može da se rotira i time da se usmerava svetlosti. Najčešće se pod šinskom rasvetom podrazumeva ona koja ima više sijalica koje su povezane na jednoj šini. 

Primeri primene šinske rasvete

Pošto je funkcionalna u svim pravcima, šinska rasveta je vrlo praktična za korišćenje. Pomoću reflektora uvek mogu da se naglase posebni elementi u prostoru ili samo deo neke prostorije. Na taj način može se usmeriti svetlost na umetničku sliku na zidu, na biblioteku, na police sa raznim predmetima, itd. 

Šinska rasveta je dobra kao osnovni tip rasvete, uz koju može da se koriste ostala rasvetna tela u enterijeru. Kako šine mogu biti dosta dugačke, ova vrsta rasvete se koristi za velike prostorije i tako osvetljava sve njene delove.  Pošto uz trofaznu rasvetu mogu da se biraju reflektori koji će biti upaljeni, uvek  možemo da podešavamo smer svetla prema ukusu i trenutnom raspoloženju.

Izbor šinske rasvete – sa ili bez sijalica

Šinska rasveta može da se kupuje sa već ugrađenim diodama ili samo sa ugrađenim grlom bez sijalice. Izbor je na kupcu i oni koji biraju rasvetu bez sijalica mogu sami da se opredele za jačinu sijalice i njenu boju. Boja reflektora može biti bela, siva ili crna. Boja svetlosti koju emituju reflektori može biti toplo bela, neutralno bela i hladno bela.  I boja šina se može birati, kao i njihove dužine. 


 






Srodni tekstovi:


Trojica slavnih vozača Formule 1

Formula 1 je jedan od najpopularnijih sportova na svetu, a vozači koji su se istakli u ovom sportu p...

Detaljnije

Benefiti redovnog servisiranja automobila

Svako ko ima u svom vlasništvu automobil zna da je u obavzi da ga redovno servisira. Ali za&s...

Detaljnije

Kako se pripremiti za davanje uzorka sperme u laboratoriji?

Davanje uzorka semene tečnosti radi se uglavnom iz dva razloga, od kojih je prvi najvažniji, a to je...

Detaljnije

Dobar i loš holesterol: Osnovne činjenice koje treba da znate

Kada analize pokažu da vam nešto nije u redu sa holesterolom, onda nastaje ta vrsta blage pan...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS