Povrede kao sastavni deo života


Zdravlje Zdravlje

golferski lakat


Vođenje zdravog načina života uključuje pravilnu ishranu i redovno bavljenje fizičkom aktivnošću, koje može biti rekreativno ili profesionalno. I jedno i drugo je podjednako važno u stvaranju ravnotežnog balansa celog organizma. Umerenost i istrajnost u svemu što radimo i način na koji živimo dovodi do pravog recepta dugovečnosti. Međutim, čak i najprofesionalnijim sportistima dešavaju se povrede prilikom vežbanja, koje mogu biti poprilično neugodne i zahtevaju određeni medicinski tretman i oporavak. Takođe, sve je više poslova koji zahtevaju dobru fizičku spremu i dovode do nekih upalnih procesa u tetivama, mišićima ili zglobovima. U daljem tekstu, osvrnućemo se na povrede ruku, tačnije na povrede zgloba lakta.


Lakat – pomalo zanemaren zglob na koga mislimo tek kada zaboli

Lakat predstavlja veoma osetljiv i nestabilan zglob ruke, koji nam pruža mogućnost da savijamo ili opružamo i rotiramo deo ruke podlaktice. U laktu se susreću tri kosti, koje je formiraju i koje su prekrivene tankim slojem hrskavice koja omogućava laku pokretiljivost. Lakat sa kostima podlaktice i nadlaktice povezan je uz pomoć nekoliko grupa mišića i tetiva. 

Osim što nam ovaj zglob omogućava da nosimo izvestan teret u rukama, laktovi formiraju i određeni ugao prema našem telu i time onemoguju udaranje ruku o telo prilikom hodanja. Veoma često se događa da se prilikom sedenja ili pisanja oslanjamo na laktove, kao i prilikom obavljanja poslova koji uključuju rad na računaru, pa oni tada trpe veliki pritisak. 

Povreda lakta je česta pojava kod osoba svih uzrasta i može se javiti kao posledica treniranja nekih određenih sportova ( igranje golfa, tenisa, kuglanja, košarke, bacanja koplja ), koji zahtevaju držanje ruku u specifičnom položaju, kada dolazi do naprezanja prvenstveno tetiva i mišića. Međutim, i kod nekih profesija, povreda lakta je vrlo česta pojava ( moleri, frizeri, slikari, drvoseče ). Bolovi u laktovima mogu biti uzrokovani i prirodnim procesom starenja, kada dolazi do propadanja hrskavice i pojave okoštavanja. Svaka povreda ili oštećenje lakta praćena dugotrajnim bolom jačeg intenziteta i ukočenošću ruke je znak da bi se trebalo javiti fizijatru kako bi se tačno utvrilo o kom oboljenju je reč. 


Golferski lakat i teniski lakat – povrede lakta koje nam onemogućuju normalan život

Golferski lakat i teniski lakat su specifična oboljenja, koja se javljaju prilikom naprezanja ili opterećenja tetiva mišića nadlaktice i podlaktice uzrokovane dugotrajnim držanjem ruku u takav položaj koji fizionomski nije prirodan po čoveka. Tada se u području lakta može javiti jak bol i osetljivost, praćen ukočenošću, utrnulošću i opštom slabošću mišića ruku i zglobova. Razlika između golferskog i teniskog lakta je ta da se kod golferskog lakta upala projektuje na unutrašnju stranu, a kod teniskog na spoljašnju stranu lakta. Pojava teniskog lakta je učestalija od golferskog, a pogađaj i muškarce i žene srednjih godina. Zahtevaju medicinski tretman, koji se uglavnom odnosi na neinvazivne metode lečenja laserom, masažama, kineziterapijom, talasoterapijom i dr.


Prelom lakta – teška povreda prilikom pada ili udarca

Prelom lakta se može javiti direktnim padom sa savijenim laktom ili prilikom udarca loptom ili nekim teškim predmetom. Ovaj tip povrede praćen je jakim bolom i osetljivošću na dodir, otokom i modricama i nemogućnošću pokreta u zglobu lakta. Javlja se kod dece, sportista, ali i starijih osoba i zahteva ozbiljan pristup medicinskog lečenja, koji se često završi operacijom. 









Srodni tekstovi:


Sve što treba da znate o heliko bakteriji

Odmah na početku treba da znate da nije strašno ukoliko imate heliko bakteriju i da svakako t...

Detaljnije

Dostava hrane – najbrži način do najboljih ukusa

Dostava hrane je pogodnost koju sada pruža gotovo svaki ugostiteljski objekat. Doba pandemije je od ...

Detaljnije

Splavovi čije je ime sinonim za najbolji noćni provod u Beogradu

Restorani, kafane, klubovi, splavovi, različiti enterijeri, ponude, vrsta muzike, ali isti cilj &nda...

Detaljnije

Demencija najčešći povod za razmatranje domova za stare

Treće doba kako ga neki popularno nazivaju je prirodan sled koji čega sve od nas. Sve češće j...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS