Naučite bebu da jede u hranilicama za bebe


Dom Dom


Želite da budete u stanju da odgajate ljubazno dete koje će uživati u jelu i obrocima sa porodicom, bilo da ste kod kuće ili ručate. A mnogo je lakše naučiti bebu u startu da jede u hranilici za bebe nego ispravljati greške nakon što se uspostave pogrešni obrasci ponašanja. Budući da ćete vi i vaša beba provesti puno vremena zajedno, bitno je da koristite to vreme i  obroke da biste je naučili osnovnim veštinama ishrane i nekim načinima za pravilno hranjenje. U suprotnom, na kraju imate bebu (a potom i mališana) koja iskazuje jedno od ovih nepristojnih, ali uobičajenih problema u hranilicama za bebe:


- beba pokušava da stoji u hranilici

- beba se okreće 

- beba prosipa hranu i nije zainteresovana za obrok

- igra se sa tanjirom

- beba baca hranu na sve strane

- Igra se sa hranom


I tako dalje, i tako dalje… bebe imaju nepresušnu inpiraciju i često ne mogu da odvoje igru i istraživanje od obroka. 


Dakle, kako trenirati bebu da bude pristojna tokom obroka u hranilici? Da li je to uopšte moguće? Da, jeste! Započnite sa ova tri pravila…


# 1 Razgovarajte sa bebom o očekivanjima u vezi obroka


Bebe su u stanju da razumeju mnoge stvari, mnogo pre nego što ih zapravo mogu verbalizovati. Nemojte pretpostavljati da vaša beba ne može razumeti šta joj govorite i zapamtite da se njeno znanje jezika vrlo brzo razvija. A vaš ton govori sve - zato koristite čvrst glas odraslih, a ne dečji glas tokom obroka!


# 2 Ne dozvolite bebi da drži kašiku


Nemojte dati bebi u početku da hvata za kašiku, jer to nije jedna veština koju je baš spremna savladati, a da ne stvori veliku nered! Ne brinite, beba ima dosta vremena da nauči kako da koristi pribor. Ohrabrite bebu da umesto toga spusti ruke u krilo, i govorite: „Stavili smo ruke u krilo tokom jela“. Beba će vrzo shvatiti i biće vam tako drago (i bićete jako ponosni) kada to zapravo i učini!


# 3 Svakog puta vežite bebu kaiševima u hranilicu za bebe


Da, beba će negodovati. Ali, na vama je da naučite bebu da su hranilice sa bebe poput auto sedišta i stolica je tamo zbog njegove sigurnosti i da nikada neće imati izbora da li će ili neće  ostati u njemu. Jer, kada je u pitanju bezbednost i zdravlje deteta, nema popuštanja! Ako beba plače i/ili maše uokolo, dajte joj minut da vidi da li može da se smiri. Ako ne može, izolujte bebu u krevecu za bebe na 3-4 minuta. Prekidanjem neželjene situacije, čak i šestogodišnjak će brzo naučiti uzročno-posledičnu vezu i da se o vašim očekivanjima u ponašanju jednostavno ne može pregovarati. Priđite bebi, objasnite joj i vežite je u hranilici. Što više beba negoduje,  to više morate biti odlučniji i dosledniji. Zapamtite, ovo je bitno za sigurnost vašega deteta... a vi ste odgovorni za učenje da se pridržava ograničenja od najranijeg perioda. Ako beba odbije da se smiri i da jede posle 4-5 pokušaja, preskočite taj obrok. Morate poslati poruku da ste vi šef i da postoje posledice lošeg ponašanja - u ovom slučaju da neće moći da jede ako neće da bude vezana u hranilici. Verujte nam, vrlo brzo će naučiti ovu lekciju - često ne treba više od jednog preskočenog obroka da biste postigli ono što ste naumili.








Srodni tekstovi:


Da li je moguće trajno izlečiti kandidu?

Možda zvuči čudno, ali gljivica poznata kao kandida je sastavni deo ljudkog organizma. Čak ima i ulo...

Detaljnije

Kako odabrati kvalitetnu mašinicu za pecanje?

Novopečeni ribolovci često su zbunjeni bogatom ponudom na tržištu. Zato mnogi ne znaju na &sc...

Detaljnije

Pozitivne stvari vezane za kolica za bebe

Mnogi roditelji se danas razmišljaju da li da kupuju kolica za bebe ili da jednostavno svoju ...

Detaljnije

Koja štampa je najkvalitetnija?

Danas štamparije imaju ogromnu ponudu, a u svetu surove konkurencije treba biti prvi i prepoz...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS