Knjigovodstvo VS. računovodstva


Ekonomija Porodica


Razlike između računovodstva i knjigovodstva su neprietne, ali suštinske kada se razmišlja o karijeri u bilo kojoj oblasti treba imati sede’e uvidu. Knjigovođe beleže svakodnevne finansijske transakcije preduzeća. Računovođe se, nasuprot tome, više fokusiraju na širu sliku.

Sa knjigovođama je uključeno mnogo sitnica, a velika pažnja na detalje je najvažnija. U međuvremenu, računovođe imaju tendenciju da koriste inpute knjigovođe da kreiraju finansijske izveštaje i periodično pregledaju i analiziraju finansijske informacije koje beleže knjigovođe. Oni vrše revizije i predviđaju buduće poslovne potrebe. Zato je za svaki biznis ključna knjigovodstvena agencija. Beograd mnogo takvih agencija ima, ali treba unajmiti profesionalce, jer je reč o ozbiljnom poslu.


Dve karijere su slične, a računovođe i knjigovođe često rade rame uz rame. Obe profesije zahtevaju mnoge iste veštine i atribute. Međutim, postoje značajne razlike, kao što je rad koji se obavlja u svakoj karijeri i treba da bude uspešan. Sledeća analiza poredi zahteve za obrazovanjem, potrebne veštine, tipične početne plate i izglede za posao za računovodstvo i knjigovodstvo.

Nije neobičan potez u karijeri da knjigovođa stekne iskustvo na poslu, a zatim studira, dobije sertifikat i radi kao računovođa.


Zašto treba da se unajmi knigovostvena agencija pre nego računovođa?


Iako su to nazivi poslova koji se koriste naizmenično, knjigovođe i računovođe se razlikuju sa različitim zahtevima. Knjigovodstvo je mesto gde računovođe uglavnom započinju svoju karijeru jer su barijere za ulazak niže, a plata pristojna. Računovođe, iako to nisu formalno obavezne, tradicionalno stiču CPA sertifikat i master diplomu.

Knjigovodje poređaju sve male delove finansijske evidencije kompanije, a računovođe pregledaju i raspoređuju te delove. Računovodstvo često zahteva više obrazovanja nego da postanete knjigovođa. U 21. veku, većina računovođa ima diplome prvostupnika, a mnogi imaju napredne diplome, kao što su MBA sa računovodstvenim ili finansijskim koncentracijama ili magistar raunovodstva.


Kako se postaje knjigovođa?


Možete postati knjigovođa odmah nakon srednje škole ako dokažete da ste dobri sa brojevima i da imate veliku pažnju na detalje, a dovoljno je da vas unajmi knjigovodstvena agencija i da vas obuče ljudi sa iskustvom. U stvari, mnogi budući računovođe rade kao knjigovođe da bi ušli u posao dok su još na studijama. Pored toga, knjigovođe koji su izvrsni u svom poslu ponekad bivaju unapređeni na računovodstvene pozicije, čak i ako im nedostaje nivo obrazovanja koji kompanija obično preferira.

Glavni zadatak koji knjigovodstvena agencijam ima u preduzećima jeste evidentiranje unosa u dnevnik i sprovođenje bankovnih usaglašavanja. Knjigovođa mora biti u stanju da lako promeni fokus i uhvati male, skrivene greške u budžetu ili fakturi, a često knjigovođe rade nekoliko poslova za različite klijente ako rade kao konsultanti.

Kao računovođa, možda ćete morati da dobro baratate brojevima, ali to nisu jedine potrebne veštine. Takođe je važno posedovati oštre logičke veštine i sposobnost rešavanja velikih problema. Dok knjigovođe vode računa o tome da mali delovi pravilno staju na svoje mesto, računovođe koriste te male delove da izvuku mnogo značajnije i šire zaključke.


Kao računovođa, možete raditi za kompaniju ili za sebe, a postoje mogućnosti za računovođe u mnogim industrijama kao što su pravo, osiguranje i zdravstvo, mala preduzeća i, naravno, firme za poresko računovodstvo. A ako želite da posao bude dobro obavljen, onda je za vas knjigvodstvena agencija. Beograd može mnogo takvih firmi da vam ponudi, zato se na vreme raspitajte koja je najbolja.
Srodni tekstovi:


Znate li koje je boje ogledalo?

Naizgled logičan odgovor na ovo pitanje bio bo pogrešan, ukoliko ste (kao, uostalom, i većina...

Detaljnije

Gde kupiti zastavu republike Srbije?

Često smo svedoci, naročito poslednjih nekoliko godina da se zastave naše zemlje ističu svugd...

Detaljnije

Kako kućni bicikl može poboljšati vašu kondiciju i zdravlje

Zašto je važno vežbati kod kuće?Vežbanje kod kuće ima mnoge prednosti u odnosu na odlazak u t...

Detaljnije

Ugaone kade salon kupatila Alvos

Za mala kupatila, male i kade Mali prostor i njegovo sređivanje danas nije više tako te&...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS