Kako da izbegnite poplavu u kupatilu?


Građevinarstvo Građevinarstvo


Za mnoge ljude ne postoji neprijatnija situacija u kući, stanu ili u bilo kom drugom prostoru, nego kada dođe do curenja vode iz cevi u kupatilu ili u kuhinji, odnosno do poplave. Pored toga što je njima to neprijatno, budući da kako kažu vodoinstalateri, voda uvek nađe svoj put, vrlo je verovatno da će biti poplavljen i stan koji se nalazi ispod, odnosno bilo koji drugi prostor koji se nalazi na spratu niže. Tada već dolazi do problema i sa komšilukom, koje svakako treba izbeći, pa je u tom smislu hidroizolacija kupatila izuzetno značajna. Međutim, čak i ako ona bude postavljena na vreme, može se desiti da vremenom dođe do određenih oštećenja, pa tada treba pristupiti popravci u što kraćem roku. 

U svakom slučaju, prilikom gradnje ili renoviranja kupatila bi vodoinstalateri trebalo naročitu pažnju da obrate upravo na postavljanje odgovarajuće hidroizolacije. Zapravo se radi o uobičajenom postupku, koji majstori primenjuju u svakom kupatilu, kako bi na taj način osigurali nesmetano korišćenje konkretnog prostora u budućnosti. 

Šta ako je hidroizolacija oštećena? 

U principu niko ne može da primeti da je hidroizolacija kupatila oštećena, sve dok u stambenom ili u poslovnom, te u svakom drugom prostoru koji se nalazi ispod nje ne bude došlo do pojave fleka na plafonu. Neretko se događa i da dođe do plavljenja kupatila, pa tek posle toga se pojave fleke na plafonu komšiji ispod. Međutim, postoje situacije kada se uopšte u gornjem kupatilu ne pojavi problem, već samo u donjem. I to majstori upravo smatraju najtežom situacijom, budući da je tada prilično zahtevno i detektovanje oštećenja, odnosno problema. 

Ipak, sve su to znači da je hidroizolacija kupatila oštećena i da svakako treba pristupiti popravci. Ovde se savetuje pažnja u svakom slučaju, prosto zato što popravku treba isključivo prepustiti stručnim licima i ne pokušavati samostalno sanirati tu vrstu kvara. Vrlo je verovatno da čak i ako imate određeno iskustvo u tome, nećete uspeti u potpunosti da otklonite problem, već se lako može desiti da još više oštetiti hidroizolaciju i izazovete neki ozbiljniji kvar. Upravo iz tog razloga je vrlo važno da hidroizolacija kupatila bude popravljena od strane stručnjaka. 

Kako pristupiti popravci? 

Ukoliko majstor bude bio siguran da je hidroizolacija kupatila oštećena i da je to izazvalo određeni problem, on će izneti predlog klijentu o tome kako smatra da je najbolje popraviti je. Pojedini majstori, u zavisnosti od toga koji je stepen oštećenja u pitanju mogu da preporuče klijentu da samo deo pločica bude razbijen, te da bude na tom delu i popravljena hidroizolacija kupatila. Naravno da postoje i oni vodoinstalateri koji smatraju da tako problem neće biti rešen na dugoročnom nivou, pa je vrlo verovatno da će preporučiti da bude izvršeno kompletno renoviranje kupatila, kojom prilikom će biti i potpuno zamenjena hidroizolacija. 

Podrazumeva se da sve to u velikoj meri utiče i na cenu, pa je predviđeno da vodoinstalater u svakom slučaju prvo informiše klijenta o tome kako smatra da je najbolje pristupiti popravci, odnosno koji način od svih je odabrao za sanaciju kompletnog kvara. Tek pošto se bude sa klijentom dogovorio u ovim detaljima, on će da izvrši konkretnu uslugu.
Srodni tekstovi:


Zašto svršeni osnovci radije biraju privatne srednje škole?

Mnogi budući srednjoškolci se poslednjih nekoliko godina radije opredeljuju za privatne umest...

Detaljnije

Ako idete na Babine, možda su hranilice za bebe poklon o kome treba da razmislite

Kada kupujemo za novorođenče gledamo da to bude neki praktičan poklon, nešto što će de...

Detaljnije

3 stvari koje moraju biti kvalitetne ako želite kvalitetan nameštaj

Jedna od čestih pogreški mnogih od nas, kada opremamo svoje domove, životne prostore, ali i p...

Detaljnije

Kako da uštedite na prostoru prilikom uređenja kupatila?

Sigurno ste nekada poželeli da imate nešto veće kupatilo kako biste dodali još neki bi...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS