Kada je važno otići na ultrazvuk dojke?


Zdravlje Zdravlje


Sigurnost, preciznost i pouzdanost koju daje ultrazvuk dojke u procentu višem od 97%, potvrđuje da se radi o izuzetno važnom pregledu radi utvrđivanja zdravlja svake žene. Savetuje se zakazivanje bar jednom u toku godine, za sve žene koje imaju 30. i više godina starosti, kao način preventivnog delovanja i ranog utvrđivanja pojave određenih promena. 

Ultrazvuk dojke predstavlja pregled koji se realizuje upotrebom najbolje opreme – sondom i gelom uz praćenje stanja na ekranu, zahvaljujući čemu se dobija jasan uvid u stanje i zdravlje grudi, kao i žlezda pazuha. Zbog svog velikog značaja za zdravlje celokupnog organizma, apsolutno je važno da žene razvijaju svest o svim aspektima koji pokazuju neophodnost ovog ultrazvuka. 

Simptomi koji pokazuju da je vreme za ultrazvučni pregled

Zakazivanje i odlazak na ultrazvuk dojke ne mora da bude praćeno pojavom određenih nepravilnosti i promena, ali je tada termin obavezan. Naime, pregled se može obaviti preventivno, odnosno bez pojave simptoma i radi redovne kontrole i provere zdravlja. 

Simptomi koji zahtevaju momentalnu reakciju i zakazivanje termina za ultrazvuk dojke najčešće su pojava bola i otoka grudi, čvorići koji se napipaju samostalnim pregledom kod kuće, krvarenje iz bradavica, upala, tok mleka nakon perioda dojenja i slično. Nekada drugi lekari savetuju ultrazvučni pregled u sklopu provera zdravlja tela, pripreme za određene terapije i metode lečenja. 

Način na koji se realizuje ultrazvuk je jednostavan i kratkotrajan

Najbolji ultrazvuk dojke realizuje se uz inovativnu opremu i naravno stručna i profesionalna znanja iskusnih lekara. Pogledajte šta su nam savetovali iz PrvePoliklinike.

Nakon obavljenog ručnog pregleda dojki u stojećem položaju, ultrazvuk se vrši korišćenjem sonde koja se kreće u predelu grudi i pazuha preko prethodno nanetog gela. 

Detaljan uvid u stanje i pojave vrši se pomoću ekrana na kojima lekari posmatraju sliku ultrazvuka, dok je pacijentkinja u ležećem položaju sa podignutom rukom iznad glave. Sama procedura traje do 20 minuta, bezbolna je, neinvazivna i ne stvara bilo kakve štetne pojave, odnosno ne emituje se zračenje niti srodne nus pojave. U cilju efikasnog delovanja, kada se primete određene promene određuje se terapija i način otklanjanja nepravilnosti utvrđene ultrazvučnim pregledom.

Mnogo je razloga da se zakaže ultrazvučni pregled dojke

Kao značajna preventivna mera i način dijagnostifikovanja stanja, ultrazvuk dojke treba da bude realizovan dinamikom koju odredi lekar, bar na godišnjem nivou. U današnjem vremenu dinamičnog životnog tempa i velikog broja poslovnih obaveza, stresnih i napetih situacija, često ne ostaje dovoljno prostora za brigu o sebi i sopstvenom zdravlju. 

Zbog toga, neophodno je razvijati svest o značaju svih preventivnih pregleda, među koje se ubraja i ultrazvuk dojke, a posebno u situacijama kada se javljaju određeni simptomi i promene na telu. Blagovremeni odlazak kod lekara učiniće da se umanje moguće negativne posledice, i od nenadmašne važnosti je svaki pregled obaviti povremeno, preventivno i kao deo odgovornosti prema sebi i drugima.

Ultrazvuk dojke je bitan pregled za svaku ženu u reproduktivnom životnom dobu, kao i menopauzi, zbog čega se savetuje bar na svakih 12 meseci. U slučaju pojave određenih simptoma i promena na grudima, važno je zakazati pregled odmah, bez čekanja i odlaganja, kako bi se umanjile moguće veće posledice i teža oboljenja.Srodni tekstovi:


Čega se plaše provalnici?

I provalnici se plaše, da. Verovali ili ne i oni strahuju da će biti uhvaćeni, da će biti otk...

Detaljnije

Kako smanjiti stres prilikom preseljenja u drugi grad

Početak života u novom gradu nosi uzbuđenje i neizvesnost koju ne možemo izbeći niti razumeti u potp...

Detaljnije

ŠTA TREBA ZNATI O NOSAČIMA ZA TV PRE KUPOVINE?

Nosač za TV je investicija koja se kupuje kao dugoročno rešenje za vaš prostor. To ne ...

Detaljnije

Savet No.1 za luksuzno uređenje stana

Trendovi se menjaju, pa tako i luksuz od sezone do sezone može da promeni stil u kojem se pojavljuje...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS