Da li se leti veća potražnja za stanovima u Beogradu?


Ekonomija

Trenutno je naš glavni grad veliki gigant u svakoj oblasti življenja, pa je i prodaja stanova u Beogradu izuzetno pojačana. Potreba za životom u prestonici svake godine raste. Osnovna baza školovanja nalazi se u Beogradi, veliki potencijal radnih angažovanja takođe је u Beogradu, kulturna dešavanja, turistički potencijal i sl. Sve su ovo uslovi zašto je prodaja stanova u Beogradu veća u odnosu na druge gradove širom zemlje. 

Kupovina stanova u skladu sa sezonom

Pojačana kupovina stanova uslovljena je sezonom. Statistički gledano tokom pozne jeseni, zime i ranog proleća smanjena je prodaja stanova u Beogradu. Razlog za to proističe iz činjenice da je u tom period hladno vreme, pa se i renoviranje ne može adekvatno obaviti. Tokom proleća i leta je pojačana potražnja i kupovina nekretnina. Period nakon godišnjih odmora, prema analizama stručnjaka je najburniji po pitanju trgovine nekretninama. 

Kako kupiti dobar stan?

Prilikom kupovine, ali i prilikom prodaje stanova u Beogradu poželjno je voditi računa sa kime se sarađuje i ko je potencijali partner. Naime, potrebno je proceniti da kupac ima novac da plati traženu sumu novca, jer u suprotnom mogu nastati veliki problemi, koji često bivaju i stvar sudske prakse. Nakon toga prilikom kupovine stana, obavezna je provera papirologije. Dokumentacijom se dokazuje legalnost objekta, ali savet je da kupac poseti službu za urbanizam i službu za katastar nepokretnosti, kako bi bio siguran da je dokumentacija tačna. Kada se steknu osnovni uslovi, taži se u proveri i drugih spoljnih faktora, poput rasporeda prostorija, orjentacije stana, spoljnih uticaja i sl. 

Lokacija stana

Prilikom prodaje stanova u Beogradu lokacija igra presudnu ulogu. Pozicioniranje stana jedno je od bitnih elemenata radi obavljanja svakodnevnih životnih aktivnosti, ali i radi lakše eventualne trgovine. Lokacija stana izažava se prema mestu pozicioniranja stambene zgrade u odnosu na druge, značajne objekte. Prati se udaljenost od škole, vrtića, doma zdravlja, autobuskih stajališta, parkova, reke… bolja lokacija, svakako uslovljava veću cenu. Najbolje lokacije su obično uz reku (zbog provetrenosti), nedaleko od park šume (zbog mikroklime), blizu guste mreže autobuskih stajališta i vrtića. 

Buka i vibracije kao bitan činilac

Buka i vibracije mogu biti izuzetno bitan činilac ili razlog prodaje stanova u Beogradu. Naime, uticaj saobraćaja može značajno iritirati stanare, pa život u takvim okolnostima biva nepodnošljiv. Kada se odlučite za kupovinu stana, obavezna je provera uticaja buke od saobraćaja i vibracija uslovljenih tramvajskim saobraćajem. Iako, u prvom trenutku ne deluje bitna stavka, buka i vibracije i novo okruženje mogu imati negativen psihološki efekat

Cena stanova

Cenu diktira lokacija, opremljenost, pozicija stana, ali i doba godine. Prema analizama primećena je tendencija porasta cene stanova krajem leta i početkom jeseni, obzirom da je i potražnja tada veća. Cenu će formirati troškovi izgradnje zgrade, troškovi komunalnih usluga i dobijenih priključaka, lokacija i opremljenost zgrade (vrsta termičkog omotača, vrsta stolarije, vrsta ulaznih vrata, interfon…), zatim parking mesto. Takođe cenu može usloviti postojanje lifta, okrenutost stana ka određenoj strain sveta, lokacija (gradska ili prigradska zona), starost stambene zgrade i sl. Bez obzira za koji stan ste se odlučili, jedno je sigurno da su cene stanova u Beogradu visoke, ali na taj načim trajno ulažete novac, koji rentiranjem možete vratiti. 


Srodni tekstovi:


10. nedelja trudnoće – formiranje organa je završeno, sledi rast i razvoj!

Trudni ste između 64 i 70 dana. Za to vreme maleno biće u vama završava fazu embriona i započ...

Detaljnije

Kako sa sigurnošću prepoznati plodne dane u okviru menstrualnog ciklusa

Plodni dani su jedini dani u okviru menstrualnog ciklusa kada može doći do trudnoće. Međutim, to ne ...

Detaljnije

Šta je isplativije – grejanje na ugalj, pelet ili drva?

Kada samostalno brinete o svom grejanju, onda je nemoguće da se ne zapitate koji sistem će biti dovo...

Detaljnije

Želite da dizajnirate i unaprediti vaše dvorište i trem – fokusirajte se na keramičke pločice

Leto je doba godine kada većina ljudi ima želju da odnovi ili unapredi kutak svog dvorišta i ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS