Zdrava hrana, pre svega!


Dom Dom

Da bi se pravilno održavala zdrava ispravnost hrane, neophodno je redovno čišćenje i održavanje objekta. Ako se nataloži nečistoća porašće broj bakterija i mikroorganizama koji mogu da prouzrokuju brojne zarazne bolesti. 

Ako se prostor pravilno i redovno održava, onda će se smanjiti broj mikroorganizama na prihvatljiv nivo. Pribor, površina, ali i oprema koja se koristi prilikom pripremanja hrane mora stalno da bude čista i da se redovno održava. Posebno je važno redovno čišćenje prostora u kojem se hrana priprema. Redovno čišćenje i održavanje objekata, dezifekcija i pranje su glavni preduslovi za svaki čist prostor.

Kako održavati prostor čistim?

Kada krenete u čišćenje, neophodno je da koristite zaštitnu opremu kako biste sačuvali ruke od raznih hemikalija. Obavezno kupite gumene rukavice i obuću koja ne propušta vodu. Čišćenje j održavanje objekta mora da se izvede na pravilan način kako biste uživali u prijatnoj i opuštenoj atmosferi.

ciscenje i orzavanje objekataOdakle početi čišćenje kada je kuhinja u pitanju?

Veoma zahtevan prostor, mnogo posla, ali i mnogo opreme i aparata za pripremanje hrane. Posebnu pažnju treba posvetiti čišćenju opreme i uređaja u kuhinji koji se rastavljaju, jer je neophodno adekvatno higijensko održavanje uređaja, a obavezno pratite uputstva proizvođača o načinu na koji se uređaji rasklapaju.

Koja sredstva za održavanje higijene treba koristiti?

Iako na tržištu postoji veliki broj različitih sredstava za održavanje higijene, trebalo bi znati kako se oni zapravo koriste, jer samo pravilno upotrebljeno sredstvo može dovesti do odličnih rezultata tokom čišćenja i održavanja objekta.

Izaberite odgovarajuće sredstvo za čišćenje pribora, kupite sredstvo za čišćenje površina i uređaja koji dolaze u dodir sa hranom. Pribor za čišćenje mora da bude adekvatan i da ima svoju namenu, stoga nabavite kvalitetne krpe, metle, džogere i redovno ih menjajte, jer nakon određenog broja upotrebe postaju neupotrebljivi.

Gde čuvati sredstva za čišćenje?

Izaberite mesto gde ćete odlagati sredstva i pribor za čišćenje kada ih ne koristite. Taj prostor mora da bude dalje od prostorije u kojoj se priprema hrana. Prilikom čišćenja nikako ne mešajte različita sredstva za čišćenje, jer može da se stvori hemijska reakcija koja će potpuno poništiti njihov učinak. O načinu upotrebe hemijskih sredstava obavezno sledite uputstva proizvođača i obavezno ih čuvajte u originalnoj ambalaži. Nikako ih nemojte presipati iz jedne u drugu ambalažu.

Deterdženti i dezinfekciona sredstva

Hemijska sredstva prema svojoj osnovnoj upotrebi dele se na deterdžente i dezinfekciona sredstva.

Deterdženti služe za uklanjanje ostataka hrane, masnoća i nečistoća, a delimično mogu ukloniti i mikroorganizme.

Dezinfekciona sredstva potpuno uništavaju mikroorganizme. Kada se dezinfekciona sredstva koriste, obavezno zaštitite ruke rukavicama, a pre njihove upotrebe uklonite masnoću, ostatke hrane i nečistoću, pa onda se bacite na posao.

Deterdžent možete koristiti za brisanje i pranje, a dezinfekciona sredstva obavezno koristite prema propisanim uputstvima. Uz to, pridržavajte se samo postupka pranja. Najpre uklonite nečistoću i masnoću pomoću tople vode i deterdženta. Zatim tragove deterdženta isperite, a onda pređite na dezinfekciju kako bi se uništile bakterije i mikroorganizmi. Na kraju je potrebno isprati pribor ili površinu koju ribate i ostavite je da se osuši.

Čuvajte deterdžent i sredstva za dezinfekciju dalje od pribora i posuđa.


Srodni tekstovi:


Kreću topli i sunčani dani, vreme je da nabavite tricikle za decu!

Bebironci već sa prvim uspešnim koracima spremni su da voze svoj omiljeni bicikl. Za njih je ...

Detaljnije

Mere zaštite od urinarnih infekcija

Kod mnogih žena, a pogotovo kod trudnica dolazi do pojave urinarnih infekcija. Nelagodnosti u mokrać...

Detaljnije

Savršene kuhinje za savršenu kulinarsku inspiraciju

Koliko ste puta gubili strpljenje u kuhinji jer vam je radni prostor premali, ili je prosto čitava k...

Detaljnije

Spremni dočekajte prvo školsko zvono

Mnogo uzbuđenja i mnogo očekivanja – tako bi ukratko mogao da se opiše prvi škol...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS