Zašto je važno uzimati probiotik?


Zdravlje



100 hiljada milijardi mikroorganizama živi u digestivnom traktu čoveka. Zbunićete se ako samo i pokušate da ovaj broj napišete, jer se nule teško prebroje u takvom nizu, a koliko je onda teško zamisliti uopšte skup tolikog broja mikroorganizama na jednom mestu. Njihovo delovanje i „suživot“ u organizmu, pak, veoma je važan za održavanja ljudskog zdravlja, dobrog osećaja, zdravog stomaka, normalnog pražnjenje i detoksikacije... Svi oni se nalaze u određenon ravnoteži, balansu, a kada je balans narušen, dolaze brojni simptomi koji ometaju svakodnevno funkcionisanje, te tada probiotik stupa „na scenu“, jer pruža potrebnu pomoć i podršku. 

Pre više od jednog veka, naučnik iz Rusije, Mečnikov, primetio je i ukazao na benefite koji probiotici imaju za ljudsko zdravlje, što je nagrađeno Nobelovim priznanjem. Nakon toga je i Svetska zdravstvena organizacija prihvatila sve ovo i probitoike označila kao žive mikroorganizme koji kada se unose u dovoljnim količinama u organizam imaju brojne pozitivne efekte. 

Delovanje probitoka

Iako deluje kao da se već mnogo zna, ovo je u stvari nešto šta još uvek okupira misao i rad naučnika. Naučnici širom sveta još uvek pokušavaju da shvate kako tačno probitoičke kulture deluju, ali se zna kada najviše pomažu. U trenucima kada je narušen balans između dobrih i loših bakterija u organizmu, probiotici ponovo uspostavljaju ravnotežu među njima kako bi organizam mogao da nastavi neometano funkcionisanje svakodnevno. Pored toga, u određenim slučajevima se dogodi da organizam izgubi veliku količinu dobrih bakterija, zbog čega loše prevladaju, kao što je slučaj sa uzimanjem antibiotika. Tada pribotiok nadoknađuje dobre bakterije i pomaže organizmu da prođe bez određenih oštećenja i simptoma, zbog čega se antibiotici uvek uzimaju uz probiotike. 

Koji probiotici postoje?

Probiotici ne predstavljaju lek ili suplement, već živi mikroorganizam. Prilično veliki broj bakterija se klasifikuje kao probiotička kultura, ali se u najvećoj meri oni dele u dva tipa, lactobacillus rhamnosus i bifidobacterium. Prvi tip je onaj koji se nalazi u jogurtu i drugim fermentisanim napicima, proizvodima, koji veoma pomažu kod dijareje i osobama koje imaju razvijentu intoleranciju na laktozu, drugi tip su probiotičke kulture takođe prisutne u mlečnim proizvodima, nekim drugim namirnicama, koje pomažu kod zatvora i sličnih crevnih problema. 

Zbog toga što se nedovoljno unose ishranom ili iz nekih drugih razloga, probiotici postoje i u formi tableta/kapsula, koje ih nadokanđuju organizmu i na taj način uspostavljaju ravnotežu potrebnu za stabilno zdravlje. 

Kada su probiotici najpotrebniji?

Najučestalija upotreba probiotika jeste u momentima kada je pacijent na antibiotičkoj terapiji, kako se ne bi dogodio disbalans veliki između dobrih i loših bakterija. Međutim, probiotici se uzimaju kod brojnih zdravstvenih stanja u okviru kojih postoji poboljšanje i u okviru kojih se prepoznaje brži oporavak njihovim uzimanjem. To su stanja poput nadutosti, kod sindroma razdražljivih creva, kod zapaljenskih bolesti creva, dijareje i infektivne dijareje. Pored toga, koriste se često i kada postoje ekcemi na koži, alergije i osipi, urinarni problemi, kao i problemi koji narušavaju oralno zdravlje. U ovim slučajevima se probiotici ređe prepisuju, ali je kroz istraživanja primećeno da utiču pozitivno u procesu lečenja. 

Jedna od važnijih činjenica jeste da probiotici povoljno utiču na stabilnost i izgradnju imunog odgovora organizma, tj. imunog sistema!

U kojoj formi probiotici postoje?

Kao što smo već i naveli, probiotici se nalaze u hrani, brojnom namirnicama koje se svakodnevno konzumiraju, napicima, ali su dostupni i u formi kapsula ili praška za rastvor. U bilo kom obliku da se uzimaju njihovo dejstvo je isto, predstavljaju žive mikroorganizme koji ostvaruju balans između dobrih i loših bakterija kada je to potrebno.

Često se probiotik uzima uz prebiotike, ali dok probiotici predstavljaju mikroorganizme, prebiotici su u stvari kompleks ugljenih hidrata. Kao takvi, predstavljaju stabilnu podlogu za dobre bakterije, jer su izvor za njihovu ishranu. Na ovaj način dobre bakterije su sposobnije da se izbore sa lošim bakterijama i tako očuvaju zdravlje sistema ili celog organizma. 

Probiotici za decu

Kada govorimo o probioticima za decu veoma je važno da ih uvedete uz konsultaciju sa lekarom, pedijatrom izabranim. Zbog čestih prehlada i infekcija, antibiotska terapija je česta pojava, pa probiotici pomažu kod simptoma poput dijareje, grčeva, ali i u samom procesu izgradnja imuniteta. Iz tog razloga, najbolje je još u periodu uvođenja nove ishrane, uvesti kroz namirnice i probiotske kulture, kako bi dečiji organizam ojačao i stvorio prirodni imunitet koji bi uspešno rešavao brojne crevne i stomačne tegobe. 

Tržište je danas veoma bogato probiotskim rešenjima. Odvojena su kako ona za odrasle, tako i za decu. Sam odabir određenog probiotika neka uvek bude uz konsultaciju sa farmacutima ili lekarima. 








Srodni tekstovi:


Ostrvo u gradu

Pored Ade Ciganlije koja vam može pružiti utočište u vrelim danima u gradu, nalazi se jo&scar...

Detaljnije

Zašto raste tražnja za sudskim prevodiocima za hrvatski jezik?

Zadnjih nekoliko godina sve je veća potražnja za prevodiocima na hrvatski jezik. Iako se i dalje naj...

Detaljnije

Šta videti u Ankari - Vodič za prvu posetu turskoj prestonici

Ankara, glavni grad Turske, obiluje dugačkom istorijom i intrigantnom kulturom, a turističko istraži...

Detaljnije

Osvežite enterijer uz minimum troškova

 Vaš dom je intiman prostor u kome se može istražiti kreativnost i izgraditi kutak koji ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS