Za zdrav život – proso


Hrana i piće Zdravlje



Iz biljke, žitarice, semena prosa, dobija se proso, koji konzumiramo u obliku kaše. U Evropu je stigao iz Afrike, pominje se u Bibliji, a u svrhu ishrane bio je upotrebljavan još u srednjem veku. Konzistencija koju ima je od zrna, pa onda može biti kao pirinač, sve do oblika kaše i pirea. Ranije su ih nazivali zlatnim zrnima, iako proso, pored žuto – narandžaste boje može biti i beo, siv, čak i crven.

Šta se može pripremiti od prosa i za šta je dobar?

Proso je jedna od najzdravijih žitarica. Kaša od prosa je bogata B vitaminom, kalcijumom, kalijumom, magnezijumom, gvožđem, cinkom, esencijalnim masnim kiselinama, proteinima i vlaknima. Zatim, ova žitarica je bogata i fosforom, manganom i bakrom. Kaša od prosa tačno sdrži: 286 kilokalorija, 8 g proteina, 57 g ugljennih hidrata, 2,4 g masti, 5 mg natrijuma, 106 mg magnezijuma, 2, 2 mg cinka, 0,3 mg tiamina, 3,2 mg niacina, 1,2 mg polinezasićenih masti, 3,1 g vlakna. Od prosa se može pripremiti: mlečna kaša (odlična je za doručak), proso kao sirovo zrno u hlebovima ili pecivima, proso kao dodatak supama, proso kao prilog uz krompir i pirinač, proso kao sastojak za punjenje kupusa. Fantastičan je obrok sa kuvanim prosom, kome se doda povrće i piletina, pa se nakon kratkog pčenja servira. Iznad svega bi trebalo imati u vidu da je proso vrlo lekovita žitarica, koja može biti pomoć ili preventivno sredstvo za razne bolesti. Što se tiče opšteg stanja organizma, proso ga poboljšava i daje mu snagu, pruža vitalnost, sprečava starenje, propadanje organa i omogućava organizmu detoksikaciju. Sa druge strane pruža zaštitu ili leči i hronične bolesti poput srčanih mana, povišenog holesterola, dijabetesa, angine pectoris, astme, kancera, problema sa žučnom kesom, problema sa probavom,…

Kako proso deluje na naš organizam?

Proso je bogat magnezijumom, a to je mineral koji direktno deluje na regulaciju kvnog pritiska. Na taj način se stabilizuje rad srca. Na srce ima uticaj i holesterol, koji se pomoću prosa pretvara  u dobri holesterol, dok se loš smanjuje. Pored magnezijuma, proso sadrži i oko 300 različitih enzima, uključujući i insulin. Najnovije studije pokazuju da redovna konzumacija prosa smanjuje rizik od  oboljevanja od dijabetesa tip 2 za čak 30%. Takođe je nauka potvrdila da se smanjuje rizik od kancera za oko 41%; naročito rak dojke kod žena u premenopauzalnom periodu. Ono od čega nas proso još štiti je astma, naročito kod dece i to kada se uzima u obliku celog zrna. Proso je u potpunosti bez glutena, pa je pogodan za one koji na to nisu tolerntni. Pored toga, zahvaljujući vlaknima i antioksidansima, doprinosi detoksikaciji organizma I stabilizaciji digestivnog trakta. A konzumacijom na duge staze, proso štiti organizam i od raka debelog creva, čireva, žučnog kamenca kod žena. Sve to, zahvaljujući nerastvornim vlaknima kojima obiluje proso, a koje pored toga što su prevencija od pomenutih bolesti, vrlo dobro utiču i na jačanje kompletnog imunog sistema. Proso sadrži mnogo fosfora, a on je neophodan za podhranjivanje svih ćelija (naročito ćelijja nervnog sistema). Fosfor je deo materijala od koga se gradi DNK, kao i mineralna matrica naših kostiju.








Srodni tekstovi:


Učenje engleskog jezika online

Ukoliko pripadate grupi ljudi koja nikada nije učila engleski jezik, ili razumete ponešto ali...

Detaljnije

Stil tradicionalne dnevne sobe

Šta je tradicionalni stil dnevne sobe? Osvežavajuću romantiku i prefinjenost pro&scaron...

Detaljnije

Rivijera Maja – mesto gde snovi postaju stvarnost

Ako ste u potrazi za idealnom destinacijom gde ćete pronaći beskonačni niz prostranih plaža, luksuzn...

Detaljnije

Najbolji materijali za posteljinu

Materijali i boje su važni u svetu mode, likovne umetnosti, enterijeru i uređivanju doma. Međutim, b...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS