Za zdrav život – proso


Hrana i piće ZdravljeIz biljke, žitarice, semena prosa, dobija se proso, koji konzumiramo u obliku kaše. U Evropu je stigao iz Afrike, pominje se u Bibliji, a u svrhu ishrane bio je upotrebljavan još u srednjem veku. Konzistencija koju ima je od zrna, pa onda može biti kao pirinač, sve do oblika kaše i pirea. Ranije su ih nazivali zlatnim zrnima, iako proso, pored žuto – narandžaste boje može biti i beo, siv, čak i crven.

Šta se može pripremiti od prosa i za šta je dobar?

Proso je jedna od najzdravijih žitarica. Kaša od prosa je bogata B vitaminom, kalcijumom, kalijumom, magnezijumom, gvožđem, cinkom, esencijalnim masnim kiselinama, proteinima i vlaknima. Zatim, ova žitarica je bogata i fosforom, manganom i bakrom. Kaša od prosa tačno sdrži: 286 kilokalorija, 8 g proteina, 57 g ugljennih hidrata, 2,4 g masti, 5 mg natrijuma, 106 mg magnezijuma, 2, 2 mg cinka, 0,3 mg tiamina, 3,2 mg niacina, 1,2 mg polinezasićenih masti, 3,1 g vlakna. Od prosa se može pripremiti: mlečna kaša (odlična je za doručak), proso kao sirovo zrno u hlebovima ili pecivima, proso kao dodatak supama, proso kao prilog uz krompir i pirinač, proso kao sastojak za punjenje kupusa. Fantastičan je obrok sa kuvanim prosom, kome se doda povrće i piletina, pa se nakon kratkog pčenja servira. Iznad svega bi trebalo imati u vidu da je proso vrlo lekovita žitarica, koja može biti pomoć ili preventivno sredstvo za razne bolesti. Što se tiče opšteg stanja organizma, proso ga poboljšava i daje mu snagu, pruža vitalnost, sprečava starenje, propadanje organa i omogućava organizmu detoksikaciju. Sa druge strane pruža zaštitu ili leči i hronične bolesti poput srčanih mana, povišenog holesterola, dijabetesa, angine pectoris, astme, kancera, problema sa žučnom kesom, problema sa probavom,…

Kako proso deluje na naš organizam?

Proso je bogat magnezijumom, a to je mineral koji direktno deluje na regulaciju kvnog pritiska. Na taj način se stabilizuje rad srca. Na srce ima uticaj i holesterol, koji se pomoću prosa pretvara  u dobri holesterol, dok se loš smanjuje. Pored magnezijuma, proso sadrži i oko 300 različitih enzima, uključujući i insulin. Najnovije studije pokazuju da redovna konzumacija prosa smanjuje rizik od  oboljevanja od dijabetesa tip 2 za čak 30%. Takođe je nauka potvrdila da se smanjuje rizik od kancera za oko 41%; naročito rak dojke kod žena u premenopauzalnom periodu. Ono od čega nas proso još štiti je astma, naročito kod dece i to kada se uzima u obliku celog zrna. Proso je u potpunosti bez glutena, pa je pogodan za one koji na to nisu tolerntni. Pored toga, zahvaljujući vlaknima i antioksidansima, doprinosi detoksikaciji organizma I stabilizaciji digestivnog trakta. A konzumacijom na duge staze, proso štiti organizam i od raka debelog creva, čireva, žučnog kamenca kod žena. Sve to, zahvaljujući nerastvornim vlaknima kojima obiluje proso, a koje pored toga što su prevencija od pomenutih bolesti, vrlo dobro utiču i na jačanje kompletnog imunog sistema. Proso sadrži mnogo fosfora, a on je neophodan za podhranjivanje svih ćelija (naročito ćelijja nervnog sistema). Fosfor je deo materijala od koga se gradi DNK, kao i mineralna matrica naših kostiju.
Srodni tekstovi:


Primena šinske rasvete

U traganju za optimalnim izborom rasvete jedno od rešenja može biti šinska rasveta. Ov...

Detaljnije

Kako upotrebiti euro palete u enterijeru?

Euro palete… Na šta prvo pomislite?Krute, obično od drveta napravljen, metalno postoje...

Detaljnije

Vodič za kupovinu toplotne pumpe

Toplotne pumpe upotrebljavaju dostupnu toplotu iz spoljne okoline za zagrevanje unutrašnjih p...

Detaljnije

Kako se kreću cene nekretnine u Novom Sadu

Čini se da u prethodnih nekoliko godina, cene nekretnina u Novom Sadu i Beogradu samo rastu. U Novom...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS