Vodič za studiranje u Austriji


Obrazovanje

Odvažnost je usuditi se na nove korake, koji menjaju životni pravac. Odvažni su oni koji u sebi imaju dozu hrabrosti, ambicije, želje i motivacije. Kada je studiranje u inostranstvu u pitanju uglavnom svi pomisle na troškove studiranja i postave sebi u glavi barijeru da oni to ne mogu, jer nemaju dovoljno sredstava. Ipak, kao što smo rekli, ako pređete tu liniju i postanete odvažni, vrlo lako će vam se otvoriti brojne mogućnosti. Za početak treba da istražujete, ukoliko ste zainteresovani za studiranje u inostranstvu. Istraživanje vam može doneti mnoga saznanja, poput toga da možete dobiti razne stipendije, da možete da studirate, a da ne plaćate vi školarinu, da imate plaćen stan i da pritom dobijete džeparac. Čim doznate te osnovne informacije, nastavićete dalje da istražujete i javiće vam se želja da i vi pokušate, jer u sebi nosite ambiciju čim ste poželeli nešto. Olakšaćemo vam pretragu i pokušaćemo da one osnovne stvari predočimo. U ovom slučaju govorimo o veoma popularnoj destinaciji za studiranje - Austriji i, pre svega, njenom glavnom gradu - Beču.

Potrebna dokumentacija za studiranje u Austriji


Pre nego što se osvrnemo na fakultete, univerzitete i sam studentski život u Beču i generalno Austriji, treba napomenuti neke osnovne stvari. Naime, govorimo o dokumentima, tačnije osnovama koje će vam biti potrebe da biste uopšte i konkurisali za neki fakultet, univerzitet ili stipendiju.


CV i motivaciono pismo


CV i motivaciono pismo su sastavni deo dokumentacije i to će se nalaziti u zahtevima bilo kog inostranog fakulteta, tako da o tome treba da mislite na vreme i da se posvetiti i te kako izradi motivacionog pisma. Podsećamo da CV i motivaciono pismo treba da budu na engleskom jeziku, sem ukoliko ne konkurišete na nekom drugom jeziku, onda će u tom slučaju biti na tom jeziku, najčešće nemačkom u ovom slučaju. U motivacionom pismu treba da istaknete vaše kvalitete, karakteristike, da pokažete vašu spremnost i odlučnost i vaš motiv. CV treba da bude bogat činjenicama i važnim informacijama i tu nema mesta pristrasnosti. Dakle, selektuju se sve one informacije u vezi sa vašim prethodnim školskim iskustvom, kao i radnim iskustvom, koje je naravno relevatno za željeni fakultet. Ukoliko niste sigurni kako treba da izgledaju motivaciono pismo i CV, onda vam predlažemo da se posavetujete sa nekom agencijom (na primer, Ino Edukacija) koja je regurter za obrazovanje u inostranstvu, jer oni već imaju dovoljno iskustva i znanja, kao i vrlo važnih informacija, koje vama i te kako mogu da znače.


Pismo preporuke


Mnogi fakulteti u Austriji traže preporuku, obično od nastavnika, profesora, ali i određene institucije, gde ste na primer obavljali praksu ili neki posao ili gde ste bili angažovani kao saradnik, na primer. Preporuka nije proizvoljan dokument, već obavezan, imajte to u vidu. Određeni fakulteti u Austriji traže i više preporuka. Fakulteti obično i propisuju kako preporuka treba da izgleda. Još jednom napominjemo da preporuka, baš kao i CV i motivaciono pismo, treba da bude na stranom jeziku.


Studentska viza


Još jedan vrlo važan dokument kada je studiranje u Austriji u pitanju jeste studentska viza, a zahtev podnosite tek kada upišete željeni fakultet i kada se cela procdura u vezi sa upisom završi. Viza se vadi u austrijskoj ambasadi u Beogradu, koja se nalazi u ulici Kneza Sime Markovića 2. Prilikom apliciranja za vizu treba da predate sledeća dokumenta: pasoš, fotografije, obrazac zahteva za studentsku vizu, putno zdravstveno osiguranje, dopis austrijskog fakulteta o upisu, dokaz o obezbeđenom smeštaju, dokaz da niste osuđivani, izvod iz matične knjige rođenih i potvrdu o finansijama. Nakon toga potrebno je da uplatite i naknadu za vizu, koja se trenutno kreće oko 100 evra.

Stipendije za studiranje u Austriji


Mnogo je mogućnosti kada su stipendije za studiranje u Austriji u pitanju. Ipak, ono što koči studente jeste upravo nemogućnost da pronađu informacije u vezi sa određenim stipendijama, te je zaista potrebno konsultovati se sa nekom specijalizovanom agencijom koja upravo nudi inforamcije u vezi sa studiranjem u Austirji. Ipak, osnovne stvari koje treba da znate o stipendijama za studiranje u Austiji su sledeće:

  1. Većina stipendija ne pokriva sve troškove;
  2. Ukoliko dobijete stipendiju ne možete tražiti stalno zaposlenje;
  3. Za svaku stipendiju su različiti uslovi;
  4. Kvalitet prijave povećava šansu za dobijanje stipendije;
  5. Domaće institucije, austrijske organizacije, međunarodne organizacije, kao i inostrana lica mogu da dodeljuju stipendije.

Neke od stipendija su i Mondi Austrian Studnet Scholarship, kao i Grants of the Scholarship Foundation of the Republic of Austria, koje se odnose na dodiplomske studije. Kada govorimo o naprednijm studijama, odnosno postdiplomskim i doktorskim tu se izdvajaju: Ernst Mach Grant worldwide, zatim Grants of the Scholarship Foundation of the Republic of Austria, Richard Plaschka Grant... Dakle, opcije postoje i možete dobiti stipendiju, bez obzira da li planirate osnovne ili master studije u Beču, ili ste već stigli do doktorskih.


Univerzitet i fakulteti u Austriji


Austrija zaista nudi širok spektar mogućnosti kada je studiranje u pitanju, tako da ćete ukoliko ste rešeni da studirate van zemlje u Austriji najverovatnije pronaći ono što vas zanima. Dakle, u Austriji postoji Tehnički, Ekonomski i Medicinski univerzitet, zatim Rudarski, Tehnološki i Univerzitet za prirodne resurse i bionauke. I za umetnike postoji pregršt opcija poput Univerziteta primenjenih umetnosti, zatim Univerziteta za muziku i izvođačke umetnosti. Ukoliko vas zanima pedagogija ili ste iz te oblasti treba da znate da postoji i Viša pedagoška, a ako želite da se bavite životinjama postoji i Univerzitet veterinarske medicine.

Fakulteti u Beču


Većina prethodnih navedenih fakulteta i univerziteta se nalazi upravo u Beču, što je odlično, jer je Beč jedan od gradova u kojima je uživanje studirati i živeti. Tako na primer treba da znate da se i tehnički, ekonomski i medicinski univerzitet nalaze u Beču. Ipak postoje dva univerziteta koja su i te kako popularna među našim studentima, ali i među studnetima u regionu. Reč je o MODUL univerzitetu u Beču, kao i o Webster univerzitetu u Beču. MODUL univerzitet je zapravo veoma prestižan univerzitet, a svrstavaju ga u grupu vodećih austrijskih privatnih univerziteta, a fokus je na oblastima hotelijerstva i turizma. Kada je reć o Webster univerzitetu treba da znate da je ovo pre svega američki univerzite, koji ima kampuse širom sveta, pa tako i u Beču. Tri glavna modula na ovom fakultetu su biznis mediji i komunikacije, kao i međunarodni odnosi i psihologija.


Kako izgleda život i studiranje u Beču


Da li ste znali da je Beč prošle, 2018. godine proglašen za najbolji grad za život u konkurenciji od čak 140 gradova? To je pokazalo istraživanje Economist Intelligence Unit-a i ovo istraživanje vam već mnogo govori, a možda će vam biti još interesantnije ukoliko vam kažemo da je Beč prošle godine pobedio i Melburn, koji se već nekoliko godina nalazi na prvom mestu. Obrazovanje je bilo jedan od kriterijuma za rangiranje gradova. Beč je grad za svakoga, jer je otvoren i gostoprimljiv. Beč je grad kulture, kvaliteta u svakom pogledu i dobrog provoda. Veliki broj muzeja, pozorišta, kao i kvalitetnih restorana i prelepih parkova čine Beč jedinstvenim i lagodnim za život. Kao što smo već naveli veliki broj univerziteta se nalazi u Beču, a na tim univerzitetima studiraju mnogi naši studenti, te će vam biti i te kako lako da se odmah sprijateljite. Važne informacije kada su život i studiranje u Beču u pitanju su:

  • troškovi života iznose od 300 do 500 evra mesečno;
  • Beč ima 25 univerziteta;
  • za državne fakultete u Beču potrebno je poznavanje nemačkog jezika, B2 nivo, sertifikati: Goethe i OSD;
  • Modul i Webster univerziteti nude studiranje i na engleskom jeziku.









Srodni tekstovi:


Kako da uz malo ulaganja sasvim promenite izgled starog nameštaja i životnog prostora?

Renoviranja, promene nameštaja, detaljne obrade zidova, kupovina novih detalja... Sve zvuči v...

Detaljnije

Zdravlje kičme kroz povezan uticaj drugih organa

Usled brojnih pritisaka, promena načina života i svakodnevnog funkcionisanja, kičma trpi izvesne pro...

Detaljnije

Najnovije trendove u bebi modi: Odeća koja prati svetske stilove

Najnovije trendove u bebi modi donose neodoljivu kombinaciju stila, udobnosti i praktičnosti, a sve ...

Detaljnije

Tradicionalna jela u Srbiji

Srpski narod svima nama, ali i šire poznat je kao gurmanski: Srbin voli dobro da pojede, a gd...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS