Vodič za studiranje u Austriji


Obrazovanje

Odvažnost je usuditi se na nove korake, koji menjaju životni pravac. Odvažni su oni koji u sebi imaju dozu hrabrosti, ambicije, želje i motivacije. Kada je studiranje u inostranstvu u pitanju uglavnom svi pomisle na troškove studiranja i postave sebi u glavi barijeru da oni to ne mogu, jer nemaju dovoljno sredstava. Ipak, kao što smo rekli, ako pređete tu liniju i postanete odvažni, vrlo lako će vam se otvoriti brojne mogućnosti. Za početak treba da istražujete, ukoliko ste zainteresovani za studiranje u inostranstvu. Istraživanje vam može doneti mnoga saznanja, poput toga da možete dobiti razne stipendije, da možete da studirate, a da ne plaćate vi školarinu, da imate plaćen stan i da pritom dobijete džeparac. Čim doznate te osnovne informacije, nastavićete dalje da istražujete i javiće vam se želja da i vi pokušate, jer u sebi nosite ambiciju čim ste poželeli nešto. Olakšaćemo vam pretragu i pokušaćemo da one osnovne stvari predočimo. U ovom slučaju govorimo o veoma popularnoj destinaciji za studiranje - Austriji i, pre svega, njenom glavnom gradu - Beču.

Potrebna dokumentacija za studiranje u Austriji


Pre nego što se osvrnemo na fakultete, univerzitete i sam studentski život u Beču i generalno Austriji, treba napomenuti neke osnovne stvari. Naime, govorimo o dokumentima, tačnije osnovama koje će vam biti potrebe da biste uopšte i konkurisali za neki fakultet, univerzitet ili stipendiju.


CV i motivaciono pismo


CV i motivaciono pismo su sastavni deo dokumentacije i to će se nalaziti u zahtevima bilo kog inostranog fakulteta, tako da o tome treba da mislite na vreme i da se posvetiti i te kako izradi motivacionog pisma. Podsećamo da CV i motivaciono pismo treba da budu na engleskom jeziku, sem ukoliko ne konkurišete na nekom drugom jeziku, onda će u tom slučaju biti na tom jeziku, najčešće nemačkom u ovom slučaju. U motivacionom pismu treba da istaknete vaše kvalitete, karakteristike, da pokažete vašu spremnost i odlučnost i vaš motiv. CV treba da bude bogat činjenicama i važnim informacijama i tu nema mesta pristrasnosti. Dakle, selektuju se sve one informacije u vezi sa vašim prethodnim školskim iskustvom, kao i radnim iskustvom, koje je naravno relevatno za željeni fakultet. Ukoliko niste sigurni kako treba da izgledaju motivaciono pismo i CV, onda vam predlažemo da se posavetujete sa nekom agencijom (na primer, Ino Edukacija) koja je regurter za obrazovanje u inostranstvu, jer oni već imaju dovoljno iskustva i znanja, kao i vrlo važnih informacija, koje vama i te kako mogu da znače.


Pismo preporuke


Mnogi fakulteti u Austriji traže preporuku, obično od nastavnika, profesora, ali i određene institucije, gde ste na primer obavljali praksu ili neki posao ili gde ste bili angažovani kao saradnik, na primer. Preporuka nije proizvoljan dokument, već obavezan, imajte to u vidu. Određeni fakulteti u Austriji traže i više preporuka. Fakulteti obično i propisuju kako preporuka treba da izgleda. Još jednom napominjemo da preporuka, baš kao i CV i motivaciono pismo, treba da bude na stranom jeziku.


Studentska viza


Još jedan vrlo važan dokument kada je studiranje u Austriji u pitanju jeste studentska viza, a zahtev podnosite tek kada upišete željeni fakultet i kada se cela procdura u vezi sa upisom završi. Viza se vadi u austrijskoj ambasadi u Beogradu, koja se nalazi u ulici Kneza Sime Markovića 2. Prilikom apliciranja za vizu treba da predate sledeća dokumenta: pasoš, fotografije, obrazac zahteva za studentsku vizu, putno zdravstveno osiguranje, dopis austrijskog fakulteta o upisu, dokaz o obezbeđenom smeštaju, dokaz da niste osuđivani, izvod iz matične knjige rođenih i potvrdu o finansijama. Nakon toga potrebno je da uplatite i naknadu za vizu, koja se trenutno kreće oko 100 evra.

Stipendije za studiranje u Austriji


Mnogo je mogućnosti kada su stipendije za studiranje u Austriji u pitanju. Ipak, ono što koči studente jeste upravo nemogućnost da pronađu informacije u vezi sa određenim stipendijama, te je zaista potrebno konsultovati se sa nekom specijalizovanom agencijom koja upravo nudi inforamcije u vezi sa studiranjem u Austirji. Ipak, osnovne stvari koje treba da znate o stipendijama za studiranje u Austiji su sledeće:

  1. Većina stipendija ne pokriva sve troškove;
  2. Ukoliko dobijete stipendiju ne možete tražiti stalno zaposlenje;
  3. Za svaku stipendiju su različiti uslovi;
  4. Kvalitet prijave povećava šansu za dobijanje stipendije;
  5. Domaće institucije, austrijske organizacije, međunarodne organizacije, kao i inostrana lica mogu da dodeljuju stipendije.

Neke od stipendija su i Mondi Austrian Studnet Scholarship, kao i Grants of the Scholarship Foundation of the Republic of Austria, koje se odnose na dodiplomske studije. Kada govorimo o naprednijm studijama, odnosno postdiplomskim i doktorskim tu se izdvajaju: Ernst Mach Grant worldwide, zatim Grants of the Scholarship Foundation of the Republic of Austria, Richard Plaschka Grant... Dakle, opcije postoje i možete dobiti stipendiju, bez obzira da li planirate osnovne ili master studije u Beču, ili ste već stigli do doktorskih.


Univerzitet i fakulteti u Austriji


Austrija zaista nudi širok spektar mogućnosti kada je studiranje u pitanju, tako da ćete ukoliko ste rešeni da studirate van zemlje u Austriji najverovatnije pronaći ono što vas zanima. Dakle, u Austriji postoji Tehnički, Ekonomski i Medicinski univerzitet, zatim Rudarski, Tehnološki i Univerzitet za prirodne resurse i bionauke. I za umetnike postoji pregršt opcija poput Univerziteta primenjenih umetnosti, zatim Univerziteta za muziku i izvođačke umetnosti. Ukoliko vas zanima pedagogija ili ste iz te oblasti treba da znate da postoji i Viša pedagoška, a ako želite da se bavite životinjama postoji i Univerzitet veterinarske medicine.

Fakulteti u Beču


Većina prethodnih navedenih fakulteta i univerziteta se nalazi upravo u Beču, što je odlično, jer je Beč jedan od gradova u kojima je uživanje studirati i živeti. Tako na primer treba da znate da se i tehnički, ekonomski i medicinski univerzitet nalaze u Beču. Ipak postoje dva univerziteta koja su i te kako popularna među našim studentima, ali i među studnetima u regionu. Reč je o MODUL univerzitetu u Beču, kao i o Webster univerzitetu u Beču. MODUL univerzitet je zapravo veoma prestižan univerzitet, a svrstavaju ga u grupu vodećih austrijskih privatnih univerziteta, a fokus je na oblastima hotelijerstva i turizma. Kada je reć o Webster univerzitetu treba da znate da je ovo pre svega američki univerzite, koji ima kampuse širom sveta, pa tako i u Beču. Tri glavna modula na ovom fakultetu su biznis mediji i komunikacije, kao i međunarodni odnosi i psihologija.


Kako izgleda život i studiranje u Beču


Da li ste znali da je Beč prošle, 2018. godine proglašen za najbolji grad za život u konkurenciji od čak 140 gradova? To je pokazalo istraživanje Economist Intelligence Unit-a i ovo istraživanje vam već mnogo govori, a možda će vam biti još interesantnije ukoliko vam kažemo da je Beč prošle godine pobedio i Melburn, koji se već nekoliko godina nalazi na prvom mestu. Obrazovanje je bilo jedan od kriterijuma za rangiranje gradova. Beč je grad za svakoga, jer je otvoren i gostoprimljiv. Beč je grad kulture, kvaliteta u svakom pogledu i dobrog provoda. Veliki broj muzeja, pozorišta, kao i kvalitetnih restorana i prelepih parkova čine Beč jedinstvenim i lagodnim za život. Kao što smo već naveli veliki broj univerziteta se nalazi u Beču, a na tim univerzitetima studiraju mnogi naši studenti, te će vam biti i te kako lako da se odmah sprijateljite. Važne informacije kada su život i studiranje u Beču u pitanju su:

  • troškovi života iznose od 300 do 500 evra mesečno;
  • Beč ima 25 univerziteta;
  • za državne fakultete u Beču potrebno je poznavanje nemačkog jezika, B2 nivo, sertifikati: Goethe i OSD;
  • Modul i Webster univerziteti nude studiranje i na engleskom jeziku.

Srodni tekstovi:


Osnovne informacije o prisluškivačima - da li su vam zaista potrebni?

Ukoliko razmišljate, ali niste sigurni da li želite da kupite ili iznajmite prisluškivače i da li že...

Detaljnije

Xiaomi beleži rekordne rezultate dok su promet i profit za Q1 2021. na najvišem istorijskom nivou

Strategija „Smartphone × AIoT“ poboljšava performanse svih segmenata poslov...

Detaljnije

Da li su vam potrebne multifokalne naočare?

Tokom života, još od detinjstva, nekome je potrebna korekcija vida uz naočare ili noše...

Detaljnije

Želite li da postanete sudski tumač – evo šta je potrebno za ovu profesiju

Oduvek su vas zanimali jezici i prevodilačke aktivnosti? Svoje slobodno vreme posvećujete nauci, knj...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS