Vakcinacija u trudnoći - šta se (ne) preporučuje


Zdravlje

Vakcinacija u trudnoći nije razlog za brigu iako većina trudnica strahuje za zdravlje bebe kada treba da se vakciniše. Ukoliko ste trudni i treba da se vakcinišite, posavetujte se sa svojim lekarom o eventualnim rizicima i slobodno pitajte sve što vas interesuje. 

Imajte na umu da su neke vakcine potpuno bezbedne za primanje u trudnoće, dok se neke nikako ne preporučuju. 


Vakcine koje se preporučuju u trudnoći

Vakcinacija u trudnoći se preporučuje kada su u pitanju vakcine protiv sezonskog gripa, velikog kašlja, tetanusa i difterije. Ove vakcine spadaju u inaktivisane vakcine koje sadrže viruse koji se ne mogu dalje umnožavati. 

Vakcina protiv sezonskog gripa se preporučuje u trudnoći posebno zbog oslabljenog imunog sistema koji se javlja kod većine trudnica. Činjenica je da su trudnice u većem riziku od komplikacija usled oboljevanja od sezonskog gripa u odnosu na žene koje nisu trudne. Jedna od komplikacija je bronhitis i upala pluća obzirom da trudnice otežano dišu usled sve većeg stomaka. 

Vakcina protiv velikog kašlja se takođe obavezno preporučuje u trudnoći. Veliki kašalj je ozbiljno infektivno oboljenje koje može ugroziti i majku i bebu. Ukoliko trudnica primi vakcinu protiv velikog kašlja, njeno telo će proizvoditi antitela koja se prenose na bebu pružajući joj određeni stepen zaštite dok beba sama ne primi ovu vakcinu koja se obično daje u 8. nedelji života. 

Takođe, vakcina protiv difterije i tetanusa je potpuno sigurna u trudnoći. Trudnica bi svakako trebalo da primi vakcinu protiv tetanusa ukoliko dođe do neke povrede. Osim toga ova vakcina štiti od infekcija usled povreda kod porođaja. 


Vakcina protiv korona virusa u trudnoći

Vakcina protiv korona virusa do skoro je bila predmet velikih polemika. Obzirom da je praksa, na žalost, pokazala da se korona virus može iskomplikovati u trudnoći i ugroziti zdravlje, pa i život majke i bebe, preporuka je da se sve trudnice vakcinišu protiv korona virusa bez obzira u kom stadiju trudnoće se nalaze.

Prema jednom mišljenju, preporuka je da se vakcina protiv korona virusa primi pre ulaska u treće tromesečje trudnoće. Prema drugom mišljenju, vakcinaciju treba obaviti već nakon prvog tromesečja, od 12-20. nedelje trudnoće jer su do data svi bebini organi formirani.

Vakcinacija u trudnoći protiv korona virusa preporučuje se i dojiljama, obzirom da su istraživačke studije potvrdile da se u majčinom mleku nalaze antitela koja štite bebu od infekcije. 


Vakcina protiv majmunskog gripa u trudnoći

Trudnice i novorođenčad spadaju u osetljivu kategoriju stanovništva kada su u pitanju majmunske boginje. Iako je razvijena posebna vakcina protiv majmunskih boginja, do sada nije dostupna širokoj populaciji. Međutim, zaštitu od majmunskih boginja u određenoj meri pružaju i vakcine protiv malih i velikih boginja koje se moraju primiti pre trudnoće.

Dakle, ukoliko je žena primila vakcinu protiv velikih i malih boginja pre trudnoće postoji određeni stepen zaštite i od majmunskih boginja. Ove vakcine moraju se primiti minimum 40 dana pre trudnoće.  


Vakcine u trudnoći koje se ne preporučuju

Vakcinacija u trudnoći ne preporučuje se kada su u pitanju tzv. žive vakcine. To su vakcine koje sadrže žive viruse koji se dalje mogu razmnožavati i inficirati bebu. U određenim slučajevima, živa vakcina se može primiti i u trudnoći ukoliko lekar oceni da je rizik od infekcije veći od rizika vakcinacije.


Žive vakcine koje se preporučuju u trudnoći su:

  • vakcina protiv humanog papiloma virusa,

  • vakcina protiv malih boginja, 

  • vakcina protiv zauški,

  • vakcina protiv rubeola,

  • vakcina protiv varičela

  • živa vakcina protiv gripa

  • tzv. putne vakcine (protiv žute i tifusne groznica).

Vakcinacija u trudnoći podrazumeva obavezne konsultacije sa izabranim lekarom. Nakon pregleda i utvrđivanje opšteg zdravstvenog stanja trudnice, uključujući i istoriju bolesti, lekar će doneti konačnu odluku o potrebi vakcinacije za vreme trudnoće. 








Srodni tekstovi:


Kreću topli i sunčani dani, vreme je da nabavite tricikle za decu!

Bebironci već sa prvim uspešnim koracima spremni su da voze svoj omiljeni bicikl. Za njih je ...

Detaljnije

Meseci trudnoće - razumevanje trudničke matematike

Meseci trudnoće podeljeni su na tri trimestra. Svaki trimestar broji po 3 meseca, odnosno 13 ili 14 ...

Detaljnije

Poslovanje u 21. veku

U 21. veku, poslovanje doživljava transformaciju koja je nezamisliva bez upotrebe savremenih tehnolo...

Detaljnije

Putovanje u inostranstvo bez velikih troškova i skupih aranžmana turističkih agencija?

Putovanja u inostranstvo su vrlo popularna. Primarno zbog toga što mnogi odlaze na odmor &nda...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS