U kojim situacijama se rade spermokultura i spermogram?Redovne analize krvi, mokraće, ali i semene tečnosti kod muškaraca trebalo bi da budu rutina. Na taj način se otkriva opšte stanje organizma, otklanjaju sumnje, ali i na vreme otkrivaju određene smetnje u normalnom funkcionisanju, ukoliko postoje. 

Dok krv i mokraća pokazuju određena oboljenja, infekcije, analize semene tečnosti idu u dva pravca najčešće i zato se posebno radi spermogram, a posebno spermokultura. Kada se i zbog čega radi jedna, a kada druga analiza, bitno je da znate.


Kada se radi spermokultura?

Kada se radi spermokultura onda se otkriva da li u semenoj tečnosti postoje mikroorganizmu koji izazivaju bakterijske i gljivične infekcije. Postoje određeni simptomi koji mogu ukazati da je potrebno da se urade ove analize, ali ih je dobro uraditi i nakon rizičnog seksualnog odnosa, budući da se najveći broj infekcija i prenosi seksualnim putem. Pored toga, naravno, infekcije mogu nastati i kada imuni odgovor kasni, kada je organizam osetljiv i neotporan, a određene bakterije koje se nalaze normalno u organizmu započnu svoje agresivnije razmnožavanje.

Simptomi poput bola u jednom ili oba testisa, ali i osetljivosti u testisima, neki su od naznaka da je potrebno da se spermokultura uradi. Pored toga, tu je bol u donjem delu male karlice, pojava krvi u spermi, ali i kada neke od ovih simptoma prate i malaksalost, kao i povišena telesna temperatura.

Davanje uzorka je uobičajeno. Nakon mokrenja, mastuturbacijom se izbacuje semena tečnost u sterilnu čašicu i daje na analize. Najbolje je uraditi sve to u laboratoriji, ali možete i kod kuće, samo je važno što pre odneti uzorak do laboratorije i to možete uraditi bilo kada u toku dana. Za razliku od rezultata koje daje spermokultura, spermogram je drugačiji.


Kada se radi spermogram?

Spermogram je potrebno uraditi kada se pojavi potreba da se odrede kvalitativne vrednost semene tečnosti, kao i pokretljivost spermatozoida ili njihova „lenjost“. Spermogram se radi kada parovi nakon nekog vremena ne mogu da dobiju dete, tj. kada žena ne može da ostane u drugom stanju. Kako je otkrivanje smanjene plodnosti brže i bezbolno kod muškarca, onda je to i polazna tačka. Spermogram pokazuje da li postoje sumnje u smanjenu plodnost kod muškarca ili ne, pa ako su nalazi uredni prelazi se na druge analize kod oba supružnika i ide se daljim putem otkrivanja uzročnika koji utiče na neostajanje u drugom stanju.

Ono što je bitno da znate jeste da se dobijeni rezultati nakon prve analize ne uzimaju za stopostotno tačne, jer na nalaz mogu uticati brojni faktori, od stresa do načina života, pa se analize ponavljaju bar tri puta.

Od posebnih priprema bitno je da pre davanja uzroka semen tečnosti ne pijete alkohol, ne konzumirate cigarete ili lekove, ali i da apstinirate od seksualnih odnosa dva do pet dana. Pre davanja uzorka je bitno da mokrite, a najbolje je sve odraditi u laboratoriji. Međutim, ukoliko to radite kod kuće, uzorak se nalazi u sterilnoj čašici namenoj upravo tome i u roku od najviše sat vremena donosi do laboratorije na analizu. Najbolje je čašicu nositi ispod pazuha, kako bi se održala potrebna telesna temperatura semen tečnosti.
Srodni tekstovi:


Želite li da postanete sudski tumač – evo šta je potrebno za ovu profesiju

Oduvek su vas zanimali jezici i prevodilačke aktivnosti? Svoje slobodno vreme posvećujete nauci, knj...

Detaljnije

Torba za leto, torba za zimu – šta im je zajedničko

U zavisnosti od prilike, od toga kako se osećamo i kakvog smo raspoloženja, biramo i to kako ćemo iz...

Detaljnije

Najnovije trendove u bebi modi: Odeća koja prati svetske stilove

Najnovije trendove u bebi modi donose neodoljivu kombinaciju stila, udobnosti i praktičnosti, a sve ...

Detaljnije

Važnost kvalitetne obuće za zdravlje stopala i udobnost

Kvalitetna obuća igra ključnu ulogu u očuvanju zdravlja stopala i pružanju udobnosti tokom svakodnev...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS