Sve što treba da znate o dekorativnom malču – čemu služi, kako se koristi i cena


Dom Porodica



Sigurno ste  danas često viđali crvene površine oko biljaka, drveća i cveća u javnim parkovima ili privatnim baštama, koje taj prostor ulepšavaju na poseban način. Ako ste se pitali o čemu se radi, ovde se nalaze svi vaši odgovori. U pitanju je malčirana površina koja ima i ukrasnu funkciju ali i vrlo korisnu za biljku ili cvet oko kojeg se nalazi. Njegova glavna uloga je da štiti zemlju od rasta korova, ali i da održava optimalnu vlažnost zemljišta čime doprinosi napretku i pogodno deluje na tlo u svim godišnjim dobima. 

Bojeni ili prirodni

Da razjasnimo – i bojeni je prirodni jer je on u stvari produkt najčešće borove kore koji je bojen prirodnim bojama koje nisu štetne ni za zemljište, ni za biljku, niti za čoveka i životinje. Možete ga naći u raznim bojama – najčešća je crvena, ali ima i u plavoj, zelenoj, žutoj, narandžastoj, crnoj i drugim bojama u zavisnosti od proizvođača. Izbor najviše zavisi od toga gde ga postavljamo i kakav efekta u skladu sa tim želimo da postignemo. U skladu sa tim i svrhom pravićemo i izbore. Važno je napomenuti da se boja ne spira na kiši. 

Sve dobrobiti

Pored toga što će ulepšati bilo koju površinu na kojoj se nađe ima veoma važnu ulogu u sprečavanju rasta korova, a pored toga čuva i vlagu zemljišta i smanjuje potrebu za zalivanjem. To sa druge strane znači da sprečava isušivanje i samim tim štiti zemljište od velikih varijacija u temepraturi. Tako smanjuje i vreme koji bismo proveli uređujući zemljšte, zalivajući ga i okopavajući. Pored toga sprečava eroziju zemljišta. Prostor je lakši za održavanje, a uz to uvek izgleda uredno i sređeno. 

Široka upotreba u hortikulturi i vrtnom dizajnu

Estetski efekat koji se njime postiže je danas široko rasprostranjen. Do sada nisu primećeni štetni efekti malčirane površine, a evidentirane su brojne prednosti. Ne šteti biljkama i cveću oko kojeg se nalazi, a daje završni izgled svakom vrtu ili bašti u kojoj se nađe. Sve češće ćete ga naći i u saksijama i žardinjerama. Njegova velika prednost je što predstavlja dugotrajno ulaganje. Pored svih navedenih prednosti koje inače ima, dobar je za sveukupno poboljšanje rasta biljke. U vrtu se najčešće koristi u lejama, oko soliternih stabala i u žardinjerama.

Kako se nanosi?

Potrebno je pripremiti zemljište pre početka nanošenja. Potrebno je očistiti površinu zemljišta i u nekim slučajevima ljudi se odlučuju da stave poseban najlon odnosno foliju. Preporuka je da se nanosi u sloju debljine 4-6 cm, ali i to može zavisiti od toga kojoj površini je namenjeno. Na primer za pravljenje staze ili kao podloga za dečja igrališta ipak ide dupla debljina.  

Cena dekorativnog malča

Za sve što radimo zanima nas kolika će biti krajnja računica. Cena dekorativnog malča je toliko povoljna da mnogi tvrde da je odnos cene i kvaliteta (onoga što se dobije) zaista dobar. Cena dekorativnog malča zavisiće i od toga da li želite bojeni ili ne. Velika popularnost danas doprinela je tome da ga možete kupiti na mnogo mesta, a cenu dekoratinog malča možete uporediti i u online prodavnicama na internetu gde su dostupni za prodaju. Cena dekorativnog malča zavisiće i od toga ko je proizvođač, koliko pakovanje kupujete i od koje vrste drveta je napravljen. Ako poručujete online računajte da ćete morati da platiti i dostavu dekorativnog malča. 








Srodni tekstovi:


Kakve baletanke za tople letnje mesece?

Nošenje baletanki od maja do septembra i nije toliko retka pojava. Pored omiljenog para sanda...

Detaljnije

Xiaomi širi poslovanje u segmentu električnih vozila

10 milijardi američkih dolara će biti investirano u pametna električna vozila u periodu od narednih ...

Detaljnije

Koja štampa je najkvalitetnija?

Danas štamparije imaju ogromnu ponudu, a u svetu surove konkurencije treba biti prvi i prepoz...

Detaljnije

Ideje za biznis: Iznajmljivanje građevinskih skela

Građevinske skele, odnosno njihovo iznajmiljivanje može biti vrlo unosan posao, ukoliko znate dobro ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS