Sve boje stolice kod bebe


Zdravlje Zdravlje


Bebina stolica može da nam kaže puno toga o bebinom trenutnom zdravlju.Iako mnoge roditelje zabrine ako vide crvenu ili zelenu kaku u peleni svog mališana, to nije uvek razlog za brigu.

Isto tako, treba znati da ono što se smatra normalnom stolicom kod odraslog, ne važi uvek i za bebe, kada je u pitanju kako boja, tako i tekstura stolice.

U ovom tekstu možete saznati šta koja boja stolice može da znači, kao i kada bi trebalo da se obratite pedijatru, a kada ne treba da brinete.


Zelena stolica

Različite nijanse zelene boje mogu da ukažu na različite stvari kada se primeti zelena stolica kod bebe


ZELENKASTA STOLICA

Bebe koje su na formulama često imaju boju stolice koja je kombinacija između zelene i žute boje. Stolica takođe može biti čvršća nego kod dojenih beba.


TAMNO ZELENA STOLICA

Tamno zelena boja kake se najčešće sreće kod beba koje su počele sa unošenjem čvrste hrane. Ovu boju mogu izazvati namirnice kao što su spanać ili boranija.

Suplementi gvožđa takođe mogu uzrokovati da bebina kaka poprimi zelenu boju.


CRNA STOLICA

Stolica novorođene bebe, odnosno prva bebina stolica (mekonijum) je crna i po teksturi nalik katranu. Ona sadrži sluz, ćelije kože i amnionsku tečnost. Ovakva stolica može potrajati nekoliko dana po rođenju.

Nakon trećeg ili ćetvrtog dana bebinog života, možete primetiti u peleni nešto što se zove tranziciona stolica, što predstavlja znak da je beba počela da vari mleko i da se bebina stolica polako pretvara u pravu bebeću kaku.

U ovoj fazi tranzicije, stolica poprima svetliju boju - zelenkasto žutu ili braon, a tekstura postaje vodnjikavija i zrnkastija.


Senf žuta stolica

Kada prođe mekonijum, stolica novorođenčeta poprima boju senf žute. Ovakva boja je normalna kod dojenih beba.


Svetlo žuta

Svetlo žuta boja stolice je normalna i uobičajena kod dojenih, ali ponekad i kod beba na formuli. Ipak, ako je svetlo žuta stolica češća nego inače i jako retka, vodnjikava, to može biti znak proliva odnosno dijareje. Kod dijareje postoji rizik da dođe do dehidracije, pa je važno što češće dojiti bebu ili joj uz savet doktora davati dodatnu tečnost ako je na formuli.


Narandžasta stolica

Narandžasta stolica se javlja kada neki pigmenti iz ishrane (namirnice kao što je šargarepa ili bundeva) dopru u digestivni sistem bebe.


Crvena stolica

Ako je beba jela cveklu, crvena boja u stolici može veoma podsetiti na boju krvi. Crvena boja se može javiti i nakon uzimanja paradjza ili soka od paradjza, kao i crvene paprike.

Međutim, crvena boja može ukazati i na prisustvo krvi u crevima što može biti posledica infekcije. Tada bi trebalo odvesti dete kod pedijatra.

Svakako se savetuje da odvedete dete kod pedijatra ako primetite crvenu stolicu. Ako je dete nedavno jelo crvenu hranu, možete prvo sačekati da proverite da li će sledeća stolica biti normalne boje.


Bela stolica

Bela boja stolice može značiti da telo bebe ne proizvodi dovoljno žuči u jetri koja pomaže da se hrana pravilno vari. Ovo pretstavlja ozbiljan problem i zahteva odlazak kod pedijatra.


Siva stolica

Kao i kod stolice bele boje, siva stolica može značiti da beba ne vari hranu pravilno. Odvedite dete kod pedijatra ako se kod bebe pojavi siva stolica ili stolica sa teksturom nalik kredi.Srodni tekstovi:


Parodontopatija - neugodna bolest zuba i desni

Bolesti usta i zuba spadaju u jedne od najzastupljenijih bolesti današnjice. Konkretno, parad...

Detaljnije

Saznajte kada je pravo vreme za posetu neurologu

S vremena na vreme, skoro svako od nas ima neobjašnjive simtome koji se tiču mišića i ...

Detaljnije

Xiaomi predstavio Mi MIX FOLD, prvi sklopivi pametni telefon

Mi MIX FOLD predstavlja novu prekretnicu u industriji pametnih telefonaBeograd, 30.3.2021.  &nd...

Detaljnije

Stone lampe – neophodne u svakom domu

Stone lampe su uređaji koji upotpunjuju osvetenje svakog doma omogućavajući da se svetlost prilagodi...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS