Stone lampe – detalj koji osvetljava stil vašeg doma





Sitnice od kuće stvaraju dom. Među detaljima svake udobno i lepo uređene kuće, morala bi se naći i stona lampa. Stone lampe imaju višestruku namenu još od davnina, a pored toga što su korisne, oplemenjuju prostor i daju mu naš lični pečat. Današnje uređenje domova svodi se na primenu minimalističkog stila koji izbacuje detalje, ali baš u tim detaljima je prava draž prostorije i jedinstven ambijent.

Istorija stonih lampi

Istraživanja su potvrdila da su prve stone lampe otkrivene čak 70 000 godina p.n.e! Praistorijski čovek je punio mahovinom ljušturu školjke ili šuplje kamenje, potom su je mazali životinjskom mašću i palili je vatrom da bi gorela kao osvetljenje. Vremenom su ljudi počeli oblikovati alabaster, keramiku, kosti životinja. Zatim je u staroj Grčkoj (u VII veku) napravljena prva preteča današnje stone lampe, od terakote, u koju je stavljen fitilj kako bi kontrolisali gorenje. Otuda i ovakav naziv za ovaj predmet – lampa na grčkom jeziku znači svetlost/baklja. U XVIII veku, kada je pronađen gorionik, nastale su uljane lampe. U XIX veku Dejvi je izumeo prvu električnu lampu, koju je ubrzo usavršio Edison. Ove lampe su vrlo brzo postale pravi hit i osvojile su čitav svet. Vremenom su stone lampe počele da se proizvode na veliko i sa raznih strana i ručno i fabrički. Najpoznatije stone lampe su, recimo Tifani i bankarske lampe.

Vrste stonih lampi

Vrlo rasprostranjena proizvodnja može lako zbuniti kupce tako da se ne mogu odlučiti koja ima tačno stona lampa treba. Iz tog razloga najpre bi trebalo znati da postoje: radne stone lampe, dekorativne stone lampe, noćne stone lampe, ambijentalne stone lampe,... najvažnije je da im prvo odredite tačnu namenu, pa ćete time znatno suziti izbor. Ono što vam takođe može pomoći pri odabiru je da li želite stonu lampu koja radi na električnu energiju, ili na solarnu energiju, ili na baterije, ili na punjenje (preko USB kabla). Kada stonoj lami odredite tačnu primenu i izaberete način rada, trebalo bi i da je stavite na adekvatno mesto. To je u direktnoj vezi sa time šta želite da osvetlite lampom. Nije svaka vrsta stone lampe za svaku primenu, za svaki kutak i za svaki stil.

Nemana stonih lampi

Vrlo je jednostavno, ukoliko želite da osvetlite radnu površinu u kuhinji, radionici ili radni sto, potražićete radnu stonu lampu. Ako vam lampa treba samo za čitanje i stvaranje atmosfre, nabavite noćnu stonu lampu. Ako želite da upotpunite prostor, osvetlite ga, osvežite i obogatite, tražite dekorativnu, ambijentalnu stonu lampu. Na posletku, ukoliko želite da istaknete samo jedan detalj ili deo prostorije, pronađite akcentske stone lampe.

Stil stone lampe

Stonu lampu morate uklopiti i uz stil prostorije u kojoj će biti. Ukoliko je reč o radnoj stonoj lampi, teži se ka minimalizmu i praktičnosti iznad svega. Ako, pak, želite da obogatite prostor, birajte boju i veličinu spram mesta i namene koju će stona lampa imati, pa se ppoigrajte sa oblicima, dimenzijama, dezenima abažura i sl. U savremenom uređenju domova sve su prisutnije i LED stone lampe, koje pojačavaju osvetljenje, ali su fokusirane na jedan ćošak i njihov se snop svetlosti može usmeriti kako želite. Vrlo su jednostavne, neupadljive, a korisne i uklopive u različite stilove prostora.








Srodni tekstovi:


Sve boje stolice kod bebe

Bebina stolica može da nam kaže puno toga o bebinom trenutnom zdravlju.Iako mnoge roditelje zabrine ...

Detaljnije

Vodič za najbolji provod u Beogradu

Gde u najsavršeniji provod, ako ne u srpsku prestonicu, zar ne? Gotovo da cela Evropa, a čest...

Detaljnije

Reklamne kese – šetajuća reklama

Razmišljate o reklamiranju, uzeli ste u obzir sve moguće reklamne alate,  za prethodne a...

Detaljnije

Nekoliko saveta za organizovanje korporativne proslave

Možda mislite da je korporativne proslave lako organizovati, zato što već imate određeni budž...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS