Šta je dekorativni malč?


Dom Porodica

Mnogim pripadnicama nežnijeg pola, koje žive u kući, vrlo je važno i kako će izgledati njihovo dvorište. Iz tog razloga se trude da ga oplemene ne samo različitim, vrlo dekorativnim biljkama, već i drugim dodacima.

I čak i ako u tome preteraju, pa unesu neke predmete koji se smatraju dekorativnim, ali nemaju i praktičnu funkciju, važno je da svi ukućani uživaju u samom pogledu na okućnicu. U tom smislu je vrlo važno da svi koji se inače bave uređenjem dvorišta budu u toku sa novinama na tržištu. A njih je zaista mnogo, pa je potrebno pronaći one proizvode koji će najpre imati pozitivan uticaj na biljke, koje su zasađene u vrtu, a zatim i dekotaivnu funkciju. 

Da bi vrt bio što reprezentativniji, mnogi se trude da ga urede na što lepši način. U tome im pomažu ne samo različite biljne vrste i njihovo pažljivo održavanje nego i materijal koji može biti dekorativan. U tom smislu je malč izuzetno tražen, budući da uz praktičnu, ima i dekorativnu funkciju, a posebno ukoliko se neko opredeli za bojeni malč. Radi se zapravo u sitnim komadima ili kore različitog drveća ili crnog bora, koji mogu biti obojeni u različite boje i samim tim imati i dekorativnu ulogu. Ali osim nje, ovakva vrsta podloge, koja se koristi za zatiranje biljaka na prvom mestu, ima i praktičnu ulogu, uzevši u obzir da na taj način biljka biva zaštićena od pojave korova, a istovremeno u zemljištu ostaje sasvim dovoljno vlage za opstanak biljnih vrsta.


Kako koristiti malč za dekoraciju bašte?


Za nekoga je sasvim dovoljno da u svom vrtu ima različite biljne vrste i da ih pažljivo održava. Neko će, pak želeti da ima ruže samo ili neko drugo cveće, koje će svojim mirisom i bojama da upotpuni lepotu okućnice. A opet neko će se odlučiti, za korišćenje dekorativnih elemenata, bez obzira da li je u pitanju malč ili različiti predmeti u nekim oblicima, na primer. 

Sitni komadići drveta, čija je dužina otprilike između 1 i 3 centimetara se specijalnom tehnikom seckaju, a zatim se koriste kao materijal kojim se prekriva zemlja oko biljaka. 

Pored toga što je malč izuzetno jednostavan za održavanje, on ima pozitivan uticaj i na biljke. Najpre, zadržava vlagu u zemljištu, a istovremeno sprečava i da raste korov oko biljaka. Ukoliko neko želi na najbolji mogući način da dekoriše svoj vrt,a da istovremeno zaštiti biljne vrste koje se u njemu nalaze, nema bolje opcija nego da se opredeli za bojeni ili dekorativni malč. U pitanju su sitniji komadi borovog drveta, čija dužina je između 1 i 3 centimetra, a koji se uz primenu specijalne tehnike boje kako u braon boju, tako i u žutu, narandžastu ili crvenu, mada se na tržištu može naći i malč nešto drugačijih i boja i nijansi. 

Svakako treba imati na umu da osim dekorativne funkcije, malč ima pozitivan uticaj i na biljke. Pored toga što će vrt izgledati urednije, ova podloga će sprečiti rast korova oko određenih biljaka. Isto tako, zahvaljujući komadićima drveta kojim će biti zatrta zemlja oko biljaka, vlaga će ostajati dugo u zemlji, tako da će biljke sasvim sigurno napredovati.
Srodni tekstovi:


Vrste mašina za rad na visinama

Kako je tehnologija napredovala u svakom smislu, tako se javila i potreba da se u većoj meri olak&sc...

Detaljnije

LED trake od a do š

LED trake postaju sve popularnije rešenje za kućnu rasvetu. Postoji mnogo prednosti ovog tipa...

Detaljnije

Zašto su dečije tapete tako popularne?

Neke novotarije u dekorisanju doma su samo uzaludno trošenje novca i vremena. Brzo budu preva...

Detaljnije

Šta je CRM?

Svaka uspešna firma ima jasan plan rada i na taj način se određuje i predviđa uzlazna putanja. Plan ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS