Pojačajte hormon sreće prirodnim putem


Zdravlje Zdravlje

hormon sreće

Svima je bliže ono što je prirodno, makar se na to mišljenje u poslednje vreme svode brojne stvari. Briga o zdravlju je velika, pa mnogi pribegavaju svim načinima da sačuvaju svoje zdravlje i ojačaju organizam. Neko će posegnuti za prirodnim suplementima, neko za veštačkim, gde prednost imaju ipak prirodni izvori zdravlja.

Depresija – bolest savremenog čoveka

Danas većina ljudi, svesno ili nesvesno, ima neki oblik depresije. Može biti izražena u različitoj meri, i u skladu sa tim se preduzimaju određeni koraci u lečenju. Najčešći simptomi depresije su depresivni momenti koji preovladavaju u toku dana, umor, iscrpljenost, nezainteresovanost, uznemirenost i nesanica. Takve tegobe ne treba ignorisati, već potražiti način kako da se reši. Jedan od njih jeste regulisanje hormona sreće.

Šta je hormon sreće

Hormon sreće je najodgovorniji za dobro raspoloženje, a samim tim i ublažavanje depresivnih stanja. Njega čine seratonin, dopamin i noradrenalin, koji se stvaraju u mozgu čoveka. Za njihovu sintezu zaslužna je i jedna supstanca u čovekovom organizmu, koja se zove S-adenozil metionim, ili skraćeno SAMe. Ta supstanca može se dobiti i unosom određene hrane, te se upravo preporučuju određene namirnice koje potpomažu tu sintezu, kao i povećanje nivoa hormona sreće

Hrana koja utiče na hormon sreće

Ne, to nisu samo slatkiši kojima mnogi hrle kada se osećaju loše, nezadovoljno i depresivno. Hrana koja utiče na pojačano lučenje seratonina, dopamina i noradrenalina je i ona koju svakodnevno uzimamo a nismo ni svesni da utiče na bolje raspoloženje. Za stvaranje seratonina koji dolazi do mozga potrebno je da unosimo hranu koja u sebi ima jednu jako važnu aminokiselinu, a to je triptofan. Ona se može naći u namirnicama kao što su određene vrste mesa (ćureće, na primer), zatim u mlečnim proizvodima (sir), mahunarkama, jajima i tako dalje. Jedna uravnotežena ishrana treba da ima sve ove namirnice da bi se uspostavio pravilan rad celokupnog organizma, pa i hormona. Dopamin je hormon koji je zadužen za dobru koncentraciju i zadovoljstvo, i celokupno pomaže čoveku da bolje razmišlja. Za održavanje potrebnog nivoa dopamina i noradrenalina  takođe su važne aminokiseline, i to tirozin, kojeg ima u hrani bogatoj proteinima. Brojne namirnice pojedinačno preporučuju se za prirodno uticanje na hormon sreće (iznutrice, kakao, paradajz, čak i određena alkoholna pića kao što su vino i pivo...), te svako može prilagoditi svoju ishranu.

Hormon sreće u tabletama

Poznato je da se u kliničkoj terapiji depresije i nekih psihičkih poremećaja i problema koriste antidepresivi. Oni u određenim situacijama jesu neophodni, ali imaju i tu negativnu stranu što se veruje da izazivaju zavisnost. Ukoliko je u pitanju blaga depresija, preporučuju se preparati i tablete na bazi pomenute supstance SAMe, koja sintetiše hormone sreće i pomaže u njihovoj proizvodnji. To je upravo sastojak koji pomaže da se eliminišu ili smanje simptomi depresije. 

Još jedan prirodan način da se potpomogne lučenje hormona sreće jeste i pozitivno razmišljanje i osećanje ljubavi. Čovek sebi može u velikoj meri pomoći ukoliko se trudi da u svemu pronađe dobre strane. Ljubav je jedna od najvažnijih emocija potrebnih za sreću, i kada je dajemo i kada je primamo od drugih.






Srodni tekstovi:


Koliko je kvalitetan kancelarijski materijal važan za postizanje odličnih poslovnih rezultata

 Funkcionalno radno okruženje i usmerenost ka visokoj produktivnosti su okosnice modernog način...

Detaljnije

Koliko je važno zdravlje digestivnog trakta?

Zdravlje digestivnog trakta je veoma važno za zdravlje celog organizma, ukoliko ne postoje ni jedan ...

Detaljnije

3 razloga zbog kojih ćete želeti sobni bicikl u svom domu

Ne znamo da li je “zahvaljujući” dobra reč, ali zaista, zahvaljujući globalnoj pandemiji...

Detaljnije

10. nedelja trudnoće – formiranje organa je završeno, sledi rast i razvoj!

Trudni ste između 64 i 70 dana. Za to vreme maleno biće u vama završava fazu embriona i započ...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS