Pakovanje hrane i pića u plastičnu ambalažu


Hrana i piće Hrana i piće

Za pakovanje hrane i pića sve se više upotrebljava plastika. Niska cena materijala, termo zatvaranje, prilagođavanje različitim veličinama i optičke osobine i oblici razlozi su zbog kojih je plastična ambalaža sve prisutnija na tržištu. Više se ne koriste staklo i beli lim, jer su danas plastični proizvodi u prednosti zbog svojih karakteristika.

Naime, plastična ambalaža je povoljna, lagana i hemijski rezistentna. Za pakovanje hrane upotrebljava se termoplastika koja se veoma lako oblikuje i od koje nastaju brojni oblici, kao što su kutije, posude, flaše i druga ambalaža.

Koje osobine ima plastična ambalaža?

Zbog svoji osnovnih prednosti, zbog ekonomičnosti i trajnosti plastika zauzima mesto broj jedan kada je u pitanju ambalaža za pakovanje hrane. Bezbedno upakovana hrana i pakovanje koje tu hranu štiti presudno je za odabir ambalaže. Zato se plastična ambalaža pravi prema tačno određenim regulativama koje hranu štite od štetnih uticaja.

Kada se hrana upakuje u plastičnu posudu onda potrošači ne treba da brinu, jer je hrana tako zaštićena, a ambalaža je otporna i lagana i prilagođava se svakoj namirnici i tečnoj, a i čvrstoj hrani.

Plastična ambalaža čuva isti kvalitet i ukus hrane i pića

Glavna prednost plastične ambalaže jeste u tome što ona nema nikakvog uticaja na hranu koja se u njoj čuva. Garantuje se prirodni ukus i svežina hrane, jer pakovanje onemogućava da spoljašnji vazuh prodre do unutrašnjeg sadržaja. Tako prirodna svežina hrane može da traje duže vreme. Treba napomenuti i da plastična ambalaža štiti sve namirnice, ali i piće od zagađenja koja se mogu naći u spoljašnjoj sredini.

Higijenska zaštita za hranu

Zahvaljujući plastičnoj ambalaži hrana je higijenski zaštićena, a uz to se smanjuje količina konzervansa koji služi da bi se održao ukus i hranljiva vrednost hrane. Plastični materijali su fleksibilni i nepropustljivi, pa se zato koriste različita vakumirana pakovanja za čuvanje povrća i voća i mesnih prerađevina.

Praktična i inovativna pakovanja

Danas se na tržištu mogu naći različiti oblici plastičnih pakovanja. Potrošaču se sve servira na gotovo, pri čemu se kod plastičnih pakovanja tačno označava mesto za otvaranje hrane. Tako se proizvodi lakše otvaraju, a praktična i inovativna rešenja prilagođena su svakom potrošaču.

Inovativna idejna rešenja koriste se za zamrznutu hranu kako bi hrana mogla duže da stoji. Na ovaj način se sprečava prodor kiseonika, a hrana biva duže sveža. Pojava bakterija je smanjena, a život namirnica se produžava.

Šta lagana plastična ambalaža znači za kupca, a šta za proizvođača?

Prednosti plastične ambalaže su brojne, a jedna od njih jeste i težina ove ambalaže. Naime, u odnosu na druge materijale u koje se hrana pakuje, plastika je mnogo lakša i za kupca uvek prvi izbor. Kada je reč o prehrambenoj industriji, onda su u prednosti svakako lakša pakovanja. Naime, lakše pakovanje manje opterećuje transportna sredstva pomoću kojih se roba prevozi. Samim tim se smanjuju troškovi transporta, što podrazumeva i manje troškove goriva, a i manje opterećenje za radnike u transportu. Korist je višestruka i za kupca i za proizvođača, tako da dileme nema zašto treba plastičnu ambalažu izabrati za pakovanje hrane i pića.






Srodni tekstovi:


Zašto su rolo zavese najpopularnije u poslovnim prostorijama

Kada danas pogledate oko sebe, dok idete, recimo na posao, primetićete koliko se novih poslovnih zgr...

Detaljnije

Najnovije trendove u bebi modi: Odeća koja prati svetske stilove

Najnovije trendove u bebi modi donose neodoljivu kombinaciju stila, udobnosti i praktičnosti, a sve ...

Detaljnije

Šta je dekorativni malč?

Mnogim pripadnicama nežnijeg pola, koje žive u kući, vrlo je važno i kako će izgledati njihovo dvori...

Detaljnije

Zavirite u kulinarstvo kroz tegle! Zimnica koja oduševljava!

Kulinarstvo nije samo umetnost pripreme jela, već i čuvanja ukusa, aroma i tradicije. Upravo u tegla...

Detaljnije
Copyright © 2018 Moj Bazar. All rights reserved.
Izrada sajta by GW, SEO by WBS